Διεθνή

Reuters: Η Ελλάδα αποπληρώνει πρόωρα και για πρώτη φορά δάνειά της στην ευρωζώνη

Reuters: Η Ελλάδα αποπληρώνει πρόωρα και για πρώτη φορά δάνειά της στην ευρωζώνη
Η Ελλάδα αποπλήρωσε πριν από το χρονοδιάγραμμα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ (2,87 δισεκατομμύρια δολάρια) δανείων που οφείλονται σε χώρες της ευρωζώνης

Η Ελλάδα αποπλήρωσε πριν από το χρονοδιάγραμμα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ (2,87 δισεκατομμύρια δολάρια) δανείων που οφείλονται σε χώρες της ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης που έλαβε κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους της, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επιβεβαίωσε μια αναφορά του Reuters τον Σεπτέμβριο ότι η Ελλάδα σχεδίαζε να αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια διάσωσης της ευρωζώνης ως μέρος των προσπαθειών της να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της.

«Ξεπληρώσαμε σήμερα, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ», είπε ο αξιωματούχος.

Η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μαζί δάνεισαν στην Ελλάδα περισσότερα από 260 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης που ξέσπασε στα τέλη του 2009, σε αντάλλαγμα για σκληρά μέτρα λιτότητας.

Η χώρα βγήκε από το τρίτο διεθνές πρόγραμμα διάσωσης το 2018 και έκτοτε βασίζεται αποκλειστικά στις αγορές ομολόγων για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της.

Η Αθήνα εξόφλησε το ΔΝΤ, το οποίο της παρείχε 28 δισ. ευρώ μεταξύ 2010 και 2014, τον Απρίλιο, δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Οι χώρες της ευρωζώνης δάνεισαν στην Ελλάδα 53 δισεκατομμύρια ευρώ σε διμερή δάνεια του λεγόμενου Greek Loan Facility (GLF) κατά τη διάρκεια του πρώτου πακέτου διάσωσης, με λήξη έως το 2041. Με την προγραμματισμένη πληρωμή η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει συνολικά 8 δισ. ευρώ, είπε ο αξιωματούχος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments