Πολιτική

«Η αλήθεια θα λάμψει», λέει η κυβέρνηση για το δημοσίευμα του Euractiv για τις παρακολουθήσεις

«Η αλήθεια θα λάμψει», λέει η κυβέρνηση για το δημοσίευμα του Euractiv για τις παρακολουθήσεις
Την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου προκάλεσε δημοσίευμα της ιστοσελίδας Euractiv σύμφωνα με το οποίο παρακολουθούνταν από τις μυστικές υπηρεσίες τα τηλέφωνα του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου.

Την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου προκάλεσε δημοσίευμα της ιστοσελίδας Euractiv σύμφωνα με το οποίο παρακολουθούνταν από τις μυστικές υπηρεσίες τα τηλέφωνα του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου.

«Η σταθερή και καθαρή θέση μας είναι ότι  η ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία στηρίζουμε και εμπιστευόμαστε, με την αμέριστη συνδρομή των δημοσίων αρχών, έχει αναλάβει ήδη τη διερεύνηση για τα λογισμικά παρακολούθησης και ζητημάτων που άπτονται της λειτουργίας της ΕΥΠ», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

«Η χώρα έχει θεσμούς, νόμους και κανόνες. Η αλήθεια θα λάμψει και οι όποιες ευθύνες θα αποδοθούν δικαίως μόνο εάν τηρηθούν ευλαβικά οι νόμιμες διαδικασίες. Κι αυτό είναι ευθύνη όλων των θεσμικών οργάνων. Η λεγόμενη «πολιτική διαχείριση» θεμάτων της δικαιοσύνης και η καθ΄οιονδήποτε τρόπο προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της, είναι το πρώτο βήμα της εκτροπής και της παραθεσμικότητας, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλούσιο παρελθόν», προσθέτει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η Ελλάδα θα παραμείνει κράτος δικαίου, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των νοσταλγών του ολοκληρωτισμού», καταλήγει ο κ. Οικονόμου.

Ράμμος: Η ΑΔΑΕ απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας στην άσκηση του έργου της 

Την ανεξαρτησία της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών υπενθυμίζει ο Χρήστος Ράμμος με φόντο το δημοσίευμα του Euractiv που μιλάει για παρακολούθηση του Γιώργου Κύρτσου και του Τάσου Τέλλογλου, έπειτα από τη σχετική έρευνα της ΑΔΑΕ.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ράμμου:

«Είναι αυτονόητο ότι η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών συνεχίζει και μετά τη δημοσίευση του τελευταίου νόμου (5002/22) την από το Σύνταγμα (άρθρο 19§2) και τον εκτελεστικό αυτού νόμο (3115/03) επιτασσόμενη ελεγκτική της αρμοδιότητα, σε σχέση με την διασφάλιση του επικοινωνιακού απορρήτου, ως οφείλει.

Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται ανοικτοί και εν εξελίξει διάφοροι έλεγχοι. Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και κατά τα λοιπά απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας στην ενάσκηση του συνταγματικού και εν γένει κανονιστικού της καθήκοντος. Προς εκτέλεση δε της δικαιοκρατικής της αποστολής συνεργάζεται, όπως εξ άλλου όλα τα πολιτειακά όργανα οφείλουν να πράττουν, με κάθε συναρμόδιο φορέα».

Το δημοσίευμα του Euractiv

Ο ευρωβουλευτής, Γιώργος Κύρτσος και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου βρίσκονταν υπό καθεστώς παρακολούθησης  ισχυρίζεται δημοσίευμα του ευρωπαϊκού μέσου Euractiv. Η ιστοσελίδα επικαλείται ανώνυμες πηγές που πρόσκεινται στο θέμα και οι οποίες δήλωσαν  ότι κλιμάκιο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) επισκέφθηκε στις 15 Δεκεμβρίου την εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Cosmote. Η ΑΔΑΕ προχώρησε σε έλεγχο μετά από αιτήματα που υπέβαλαν στην αρχή τόσο ο Έλληνας ευρωβουλευτής όσο και ο δημοσιογράφος καθώς ήθελαν να μάθουν εάν παρακολουθούνται από μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο έλεγχος επιβεβαίωσε ότι οι δύο βρέθηκαν υπό παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες, αλλά η αιτία δεν αποκαλύφθηκε για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Όπως επισημαίνει το Euractiv η ΑΔΑΕ αντιμετώπισε δυσκολίες κατά τη διενέργεια του ελέγχου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments