Nέα της αγοράς

Primark: Την ελληνική αγορά φαίνεται να… γλυκοκοιτάζει

Primark: Την ελληνική αγορά φαίνεται να… γλυκοκοιτάζει

Πηγή Φωτογραφίας: Tripadvisor

Ο φόβος των ανταγωνιστών της - Σε αναταραχή βρίσκονται Jumbo H&M, Zara και Bershka

Την ελληνική αγορά φαίνεται να… γλυκοκοιτάζει η Primark, μία από τις μεγαλύτερες ξένες λιανεμπορικές αλυσίδες, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στον κλάδο της ένδυσης – υπόδησης χαμηλού κόστους. Μάλιστα, με βάση και τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως βρίσκεται κοντά στην είσοδο στη χώρα μας. Κάποια προσδιορίζουν την έναρξη από τον Πύργο του Πειραιά (μια πληροφορία που πάντως διαψεύδεται) ενώ άλλα κάνουν λόγο για το Ελληνικό, σε χώρο που θα βρίσκεται επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, καθοριστικό ρόλο για την μαζική έλευση διεθνών αλυσίδων-παικτών του λιανεμπορίου στην ελληνική αγορά παίζει η ανάπτυξη του real estate στην Ελλάδα με τη δημιουργία νέων εμπορικών κέντρων και σύγχρονων επαγγελματικών χώρων, αλλά και οι ευρύτερες προοπτικές της Ελλάδας ως τουριστικό προορισμό.

Το βέβαιο είναι πως η είσοδος της Primark στην ελληνική αγορά (όσο κι αν διαψεύδεται το ρεπορτάζ είναι…επίμονο) θα φέρει σοβαρές αναταράξεις στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας, ανταγωνιζόμενη κυρίως αλυσίδες όπως η ελληνική Jumbo, καθώς και ξένες όπως η H&M, τα Zara και τα Bershka.

Και αυτό διότι η Primark δραστηριοποιείται σε ένα μεγάλο εύρος προϊόντων, από βρεφικά και παιδικά είδη, γυναικεία και ανδρικά είδη ένδυσης και υπόδησης, καλλυντικά, αξεσουάρ, είδη σπιτιού, διακοσμητικά και μάλιστα σε πολύ χαμηλές τιμές. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις που ο ανταγωνισμός την φέρνει να πουλά ακόμη και κάτω του κόστους.

Η δραστηριότητα

H Primark είναι μία από τις μεγαλύτερες λιανεμπορικές επιχειρήσεις ένδυσης στην Ευρώπη και ο μεγαλύτερος λιανέμπορος ειδών ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ σε ό,τι αφορά τον όγκο πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για θυγατρική του βρετανικού ομίλου ABF (Associated British Foods), εισηγμένου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, γνωστού κυρίως από τη δραστηριότητά του στην παραγωγή ζάχαρης.

Το πρώτο κατάστημα της Primark, το οποίο μάλιστα συνεχίζει να λειτουργεί, άνοιξε το 1969 στο Δουβλίνο. Ιδρυτής ήταν ο Αρθουρ Ράιαν, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2019. Η εταιρεία γρήγορα επεκτάθηκε και στη Βόρεια Ιρλανδία, με το πρώτο κατάστημα στο Μπέλφαστ να ανοίγει το 1971 για να ακολουθήσει η είσοδος στην αγγλική αγορά το 1973. Σημειώνεται ότι τα καταστήματα στην Ιρλανδία λειτουργούσαν με το όνομα «Penneys», το οποίο όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός Ιρλανδίας (καθώς είχε ήδη κατοχυρωθεί από άλλον) και γι’ αυτό επελέγη για τα υπόλοιπα καταστήματα το όνομα Primark.

Η επέκτασή της στην Αγγλία

Η δεκαετία του 2000 ήταν αυτή κατά την οποία η εταιρεία επεκτάθηκε πολύ γρήγορα στην Αγγλία και εκτός αυτής. Το 2006 άνοιξε το πρώτο κατάστημα στην ηπειρωτική Ευρώπη και δη στην Ισπανία, για να ακολουθήσει η είσοδος της εταιρείας στην Ολλανδία, στην Πορτογαλία, στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το 2015 άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στις ΗΠΑ.

Σήμερα διαθέτει 384 καταστήματα σε 13 χώρες (Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Πολωνία και ΗΠΑ). Το 2020 (η οικονομική χρήση ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου 2019 και ολοκληρώθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2020) πραγματοποίησε πωλήσεις 5,89 δισ. στερλινών, επηρεασμένη φυσικά από την πανδημία, καθώς στην προηγούμενη χρήση οι πωλήσεις της ήταν 7,79 δισ. στερλινών. Τα λειτουργικά της κέρδη στην τελευταία χρήση διαμορφώθηκαν σε 362 εκατ. στερλίνες έναντι 913 εκατ. στερλινών στη χρήση 2018-2019.

Εάν, πάντως, τα σχέδια της Primark για είσοδο στην ελληνική αγορά ευοδωθούν, τότε θα ικανοποιηθεί το αίτημα και των ήδη εν Ελλάδι οπαδών της. Στο Facebook υπάρχει ομάδα με την ονομασία «Θέλουμε Primark στην Ελλάδα/We want Primark in Greece» με 2.159 οπαδούς. Ως φαίνεται, η συγκεκριμένη επιθυμία θα λάβει ευοδωθεί, καθότι οι πληροφορίες στην αγορά έχουν «φουντώσει» κατά τις τελευταίες μέρες και συγκεκριμένοι παράγοντες κρίνουν ότι βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης του σχεδίου της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments