Πολιτισμός

Οι Ισπανοί έχουν κουραστεί με το ετήσιο event να βγάζουν γλυπτά Las Meninas στους δρόμους

Οι Ισπανοί έχουν κουραστεί με το ετήσιο event να βγάζουν γλυπτά Las Meninas στους δρόμους

Πηγή Φωτογραφίας: Madrid Urban Vibes

Οι πενήντα φιγούρες είναι διάσπαρτες σε όλη την πόλη

Κάθε φθινόπωρο από το 2018, οι δρόμοι της Μαδρίτης γεμίζουν με γλυπτά σε σχήμα του αριστουργήματος Las Meninas (1656) του μπαρόκ ζωγράφου Ντιέγκο ντε Βελάσκεθ. Η ετήσια διαδήλωση είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία που επινοήθηκε από τον καλλιτέχνη Antonio Azzato, και πρωταγωνιστούν  κωμικοί, μοντέλα,  παρουσιαστές, ταυρομάχους και άλλες διασημότητες να ζωγραφίζοντας μια τρισδιάστατη Μενίνα.

View this post on Instagram

A post shared by Disfruta Madrid (@disfruta.madrid)

Το Las Meninas, το πορτρέτο του Velázquez της οικογένειας του Philip IV, είναι ένα από τα πιο αντιγραμμένα και μιμητικά έργα στην ιστορία της τέχνης. Ο Richard Hamilton, ο Salvador Dalí, ο Joel-Peter Witkin, ο Fernando Botero, η Eve Sussman και ο Pablo Picasso προσπάθησαν να το ξαναδημιουργήσουν. Το έργο τέχνης είναι τόσο δημοφιλές που απειλεί να ανταγωνιστεί τον ταύρο, τον χορευτή φλαμένκο και την παέγια ως ισπανικό εικονίδιο.

Όμως, για πολλούς κατοίκους της Μαδρίτης, το ετήσιο έργο αποτελεί πηγή σχεδόν πανταχού περιφρόνησης. «Τι τρομακτικό», «Αίσχος», «Παρακαλώ, κάποιος να αρχίσει να τα καίει», , «Δεν θα το αγοράσω αν δεν αντικαταστήσω τους καλικάντζαρους του κήπου μου» και ένας κατακλυσμός από φατσούλες εμετούς είναι μερικές μόνο από τις αντιδράσεις στα social media.

Οι ισπανικές πολιτιστικές προσωπικότητες έχουν επίσης επικρίνει το έργο.

«Όσοι ασχολούμαστε με τον πολιτισμό βάζουμε το κεφάλι μας στα χέρια μας, μοιραζόμαστε κριτικές απόψεις, καταλήγουμε σε ένα είδος συλλογικής κρίσης και γελάμε εγκάρδια με αυτό το παράξενο φαινόμενο», είπε ο κριτικός τέχνης Carlos Delgado στο ARTnews. «Στη συνέχεια, την επόμενη χρονιά, τα γλυπτά επανατοποθετούνται. Η ελπίδα είναι ότι, κάποια στιγμή, κάποιος με κάποια διακριτικότητα θα καταφέρει να σταματήσει μια τέτοια αμηχανία».

View this post on Instagram

A post shared by Etoile de mer (@etoilede.m)

«Ο συσχετισμός της μόδας, της φήμης και της ποπ μορφής είναι κούφιος και κοινός, αλλά είναι πολύ πολύχρωμος και σίγουρος πετυχημένος αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον Velázquez», είπε στο ARTnews.Τα γλυπτά Las Meninas θα παραμείνουν στους δρόμους της Μαδρίτης μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας. Στη συνέχεια, κατά πάσα πιθανότητα, το επόμενο φθινόπωρο, θα επιστρέψουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments