Πολιτική

Οικονόμου: Η κυβέρνηση έχει φροντίσει ώστε οι καταναλωτές να πληρώνουν από τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη

Οικονόμου: Η κυβέρνηση έχει φροντίσει ώστε οι καταναλωτές να πληρώνουν από τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Αν κοιτάξουμε πίσω, θα δούμε πως ό,τι μέτρο έχει πάρει η Κυβέρνηση αυτή, έχει αποδώσει σε ικανοποιητικό βαθμό στο να περιορίσει -δεν είπαμε ποτέ ότι θα το μηδενίσουμε- το «αποτύπωμα» της κρίσης στη ζωή των ανθρώπων, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Όπως οι πρωτοβουλίες που πήραμε για το λογαριασμό στην ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι. Έχει φύγει η συζήτηση αυτή από το δημόσιο διάλογο. Έχει φροντίσει η Κυβέρνηση με το μηχανισμό που έχει θέσει σε εφαρμογή, ο καταναλωτής να πληρώνει από τις φθηνότερες τιμές στην Ευρώπη. Απέδωσαν τα μέτρα που πήραμε για τη βενζίνη και το πετρέλαιο το προηγούμενο διάστημα. Απέδωσαν τα μέτρα που πήραμε για το πετρέλαιο θέρμανσης. Λειτουργεί το «καλάθι του νοικοκυριού» με την έννοια ότι έχει μια προστατευμένη περίμετρο σε μια σειρά από προϊόντα που είναι κρίσιμα και βασικά για κάθε νοικοκυριό. Έτσι θα λειτουργήσει και η κάρτα αγοράς από το Φεβρουάριο και για έξι μήνες, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα σε 2,5 εκ. νοικοκυριά, σε 8,5 εκ. δυνητικούς δικαιούχους, να έχουν μια επιπλέον ενίσχυση για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό στην καθημερινότητα, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ σε συνέντευξή του στον Realfm.

Δεν προκύπτει από πουθενά ότι αν μειώσεις οριζόντια το Φ.Π.Α. σε κάποια αγαθά θα μεταφερθεί αυτή η μείωση απευθείας στον καταναλωτή, για μια σειρά από λόγους. Έλεγχοι γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται. Και οι έλεγχοι αποτελούν και αυτοί ένα βασικό κομμάτι υποβοηθητικό για την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Όμως, αν μειώσεις το Φ.Π.Α. σε ένα, δύο, τρία, πέντε προϊόντα, πρώτα απ’ όλα δεν προκύπτει από πουθενά ότι αυτό θα μεταφερθεί στον καταναλωτή.

Οικονόμου: «Η κάρτα αγορών είναι μία απευθείας ενίσχυση στον καθένα»

Η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Eurogroup, αλλά και η διεθνής εμπειρία λέει ότι με δεδομένο ότι οι πόροι δεν είναι ατελείωτοι, καλό θα είναι τα μέτρα να είναι όσο τον δυνατόν καλύτερα στοχευμένα. Έχουμε μεγαλώσει την περίμετρο, ούτως ώστε να συμπεριλάβει 8,5 εκ. δικαιούχους. Το μέτρο αυτό έχει μηδενικό δημοσιονομικό «αποτύπωμα». Έχουμε εξηγήσει πάρα πολλές φορές ως Κυβέρνηση στο παρελθόν, γιατί δεν αξιοποιούμε τα φορολογικά εργαλεία σε ό,τι αφορά στη μείωση των τιμών ή σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού.  Αυτή η κάρτα αγορών θα είναι απευθείας ενίσχυση στον καθένα.

Όποιος λέει ότι θα πρέπει να μειωθεί ο ειδικός φόρος στα καύσιμα, ή ο Φ.Π.Α. σε μια σειρά από τρόφιμα, πρέπει ταυτόχρονα να έρθει και να πει, ότι αυτά τα δισεκατομμύρια ευρώ, που θα λείψουν από τα δημόσια ταμεία, από πού θα τα βρει. Θα βγει να δανειστεί με τα επιτόκια, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια αγορά; Θα βάλει καινούργιους φόρους; Θα ξανααυξήσει τον ΕΝΦΙΑ; Θα καταργήσει κάποιες μόνιμες μειώσεις φόρων, που κάναμε εμείς στο παρελθόν; Θα επαναφέρει την εισφορά αλληλεγγύης;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments