Διεθνή

Ρωσία: Έτοιμη να ανοίξει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Ρωσία: Έτοιμη να ανοίξει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Μόσχα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Γιαμάλ

Η Μόσχα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Γιαμάλ, δήλωσε χθες Κυριακή στο πρακτορείο TASS ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ. «Η ευρωπαϊκή αγορά παραμένει στην επικαιρότητα, καθώς οι ελλείψεις σε φυσικό αέριο συνεχίζονται και έχουμε την ευκαιρία να ξαναρχίσουμε τις παραδόσεις», είπε και ανέφερε ειδικότερα τον αγωγό Γιαμάλ του οποίου η λειτουργία «σταμάτησε για πολιτικούς λόγους και παραμένει αχρησιμοποίητος».

Η ροή του αγωγού προς τη Δύση είχε αντιστραφεί από τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς η Πολωνία απέρριψε την αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία και κατέφυγε σε αποθέματα που υπήρχαν στη Γερμανία.

Ο επίλογος στη σύμβαση μεταξύ Πολωνίας και Ρωσίας γράφτηκε τον Μάιο, αφού νωρίτερα η Βαρσοβία απέρριψε την απαίτηση της Μόσχας να πληρώσει σε ρούβλια. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διέκοψε την παροχή, υπογραμμίζοντας ότι δεν ήταν πλέον σε θέση να εξάγει φυσικό αέριο μέσω της Πολωνίας ύστερα από την επιβολή κυρώσεων από τη Μόσχα σε βάρος της εταιρείας που διαχειρίζεται το πολωνικό τμήμα του αγωγού Γιαμάλ.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ είπε επίσης ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο παραδόσεων μεγαλύτερων ποσοτήτων φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, μετά τη δημιουργία ενεργειακού κόμβου εκεί.

Ποια εμπορεύματα δεν μπορούν να εισαχθούν από τη Ρωσία στην ΕΕ;

Ο κατάλογος των προϊόντων που καλύπτονται από τις κυρώσεις περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • αργό πετρέλαιο (από τον Δεκέμβριο του 2022) και προϊόντα διύλισης πετρελαίου (από τον Φεβρουάριο του 2023), με περιορισμένες εξαιρέσεις
  • άνθρακα και άλλα στερεά ορυκτά καύσιμα
  • χάλυβα, προϊόντα χάλυβα και σίδηρο
  • χρυσό, συμπεριλαμβανομένων των κοσμημάτων
  • τσιμέντο, ξύλο, χαρτί και πλαστικές ύλες
  • ιχθυοπροϊόντα και οινοπνευματώδη ποτά (π.χ. χαβιάρι, βότκα)
  • τσιγάρα και καλλυντικά

Τι σημαίνει στην πράξη η απαγόρευση του πετρελαίου;

Τον Ιούνιο του 2022, το Συμβούλιο θέσπισε έκτη δέσμη κυρώσεων με την οποία, μεταξύ άλλων, απαγορεύεται η αγορά, η εισαγωγή ή η μεταφορά αργού πετρελαίου και ορισμένων προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία στην ΕΕ. Οι περιορισμοί θα εφαρμοστούν από τις 5 Δεκεμβρίου 2022 για το αργό πετρέλαιο και από τις 5 Φεβρουαρίου 2023 για τα άλλα προϊόντα διύλισης πετρελαίου.

Προβλέπεται προσωρινή εξαίρεση για τις εισαγωγές αργού πετρελαίου μέσω πετρελαιαγωγού στα κράτη μέλη της ΕΕ στα οποία, λόγω τις γεωγραφικής τους θέσης, υπάρχει ειδική εξάρτηση από τον εφοδιασμό από τη Ρωσία και δεν υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές επιλογές.

Επιπλέον, προβλέπονται προσωρινές παρεκκλίσεις ειδικά για τη Βουλγαρία και την Κροατία όσον αφορά τις εισαγωγές από τη Ρωσία, δια θαλάσσης, μεταφερόμενου αργού πετρελαίου και πετρελαίου εσωτερικής καύσης υπό κενό, αντιστοίχως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments