Πολιτισμός

Οικοδόμηση Μορμονισμού: Ιστορία και Διαμάχη στην Αρχιτεκτονική των Αγίων των Τελευταίων Ημερών

Οικοδόμηση Μορμονισμού: Ιστορία και Διαμάχη στην Αρχιτεκτονική των Αγίων των Τελευταίων Ημερών

Πηγή Φωτογραφίας: Spend Life Traveling

Ο Ναός του DC άνοιξε ξανά τις πόρτες του σε όλους την περασμένη άνοιξη, μετά από τρία χρόνια ανακαίνισης και δύο χρόνια καθυστέρησης λόγω COVID

ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, τα τελευταία 50 χρόνια των καθημερινών ενημερώσεων για την κυκλοφορία του Washington Capital Beltway, οι δημοσιογράφοι σταμάτησαν να λένε τον «Μορμονικό Ναό» και απλώς τον ονόμασαν «Ναό». Καθώς δεν υπάρχει άλλος ναός από λαμπερό λευκό μάρμαρο και βιτρό, με έναν επιχρυσωμένο άγγελο να υψώνεται 288 πόδια πάνω από την κορυφή ενός δασωμένου λόφου δίπλα στον πολυταξιδεμένο αυτοκινητόδρομο. Χωρίς αμφιβολία, ευχαριστεί επίσης τους ηγέτες της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, οι οποίοι το 2018 ζήτησαν επίσημα να διακοπεί το όνομα «Μορμόνος» ως συντομογραφία που αποσπούσε την προσοχή από τον Ιησού Χριστό. (Το ψευδώνυμο «Μορμόνος», το οποίο είχε ασπαστεί από καιρό η Εκκλησία, προέρχεται από το Βιβλίο του Μόρμον, μια αρχαία γραφή που παραδόθηκε στον ιδρυτή της Εκκλησίας Τζόζεφ Σμιθ από έναν άγγελο το 1823. Οι επικριτές του Σμιθ το είχαν χρησιμοποιήσει αρχικά ως προσβολή.)

View this post on Instagram

A post shared by Art in America (@artinamerica)

Χτίζοντας έναν τεράστιο ναό στην Ουάσιγκτον, DC, στα τέλη της δεκαετίας του 1960, η θρησκευτική οργάνωση που συνδέθηκε από καιρό με τη Γιούτα όχι μόνο δήλωσε την επιστροφή της στις ιστορικές της ρίζες «πίσω στην Ανατολή», αλλά διεκδίκησε επίσης μια θέση στην πρωτεύουσα του ελεύθερου κόσμου, ισχυριζόμενη η ίδια ως αμερικανική και παγκόσμια θρησκεία.

Ο Ναός του DC άνοιξε ξανά τις πόρτες του σε όλους την περασμένη άνοιξη, μετά από τρία χρόνια ανακαίνισης και δύο χρόνια καθυστέρησης λόγω COVID. Αυτή τη φορά, 350.000 άτομα επισκέφτηκαν αυτοπροσώπως και εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη παρακολούθησαν  βίντεο στο διαδίκτυο. Αυτά τα γεγονότα παρουσιάζουν μια ευκαιρία να διερευνήσουμε πώς η ξεχωριστή αρχιτεκτονική ταυτότητα της Εκκλησίας αντανακλά τον εξελισσόμενο πολιτισμό και την αποστολή της σε όλη την 200χρονη ιστορία της. Από το 1974, η Εκκλησία έχει αυξηθεί από 3 εκατομμύρια μέλη που ήταν κυρίως λευκοί κάτοικοι των δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών, σε σχεδόν 17 εκατομμύρια μέλη σε 31.000 εκκλησίες σε όλο τον κόσμο. Περισσότεροι από τους μισούς συναδέλφους της Εκκλησίας ζουν τώρα εκτός των ΗΠΑ. Χρειάστηκαν 150 χρόνια για να χτιστούν οι πρώτοι 18 ναοί (συμπεριλαμβανομένων δύο που εγκαταλείφθηκαν ή καταστράφηκαν). Υπάρχουν 300 ναοί σε λειτουργία ή υπό κατασκευή, συμπεριλαμβανομένων αρκετών ιστορικών ναών που υπόκεινται σε μεγάλη ανακαίνιση.

Οι Εκλεκτοί του Θεού έχουν εντολή να χτίσουν ναούς για να προετοιμαστούν για τη δεύτερη έλευση του Ιησού Χριστού: έτσι κήρυξε ο Τζόζεφ Σμιθ. Ο 24χρονος αγρότης, ο οποίος διέμενε στο Upstate της Νέας Υόρκης, ίδρυσε την Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών το 1830 εν μέσω της Δεύτερης Μεγάλης Αφύπνισης, ενός κύματος θρησκευτικού ενθουσιασμού που πλημμύρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 1790 και 1840.

Τον Μάρτιο του 2021, η Εκκλησία ανακοίνωσε ότι ως μέρος της ανακαίνισης του ναού Μάντι, οι ιστορικές τοιχογραφίες από εξέχοντες Μορμόνους καλλιτέχνες όπως η Minerva Teichert θα  αφαιρεθούν. Η κατακραυγή για τη διατήρησή τους ήταν δυνατή, και μέχρι τον Απρίλιο, ο Πρόεδρος Νέλσον είπε ότι είχε πειστεί να διατηρήσει την «πρωτοποριακή δεξιοτεχνία, το έργο τέχνης και τον χαρακτήρα» του ναού του Μάντι.

Η Εκκλησία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια επιλογή: είτε να διατηρήσει πιστά το πιο ιστορικό της κτήριο, αλλά να περιορίσει τη χρήση του μόνο στους αγγλόφωνους, είτε να αλλάξει μέρη της διάταξης για να το ευθυγραμμίσει με τους άλλους 299 ναούς. Αυτό θα έκανε τον πιο εμβληματικό ναό της Εκκλησίας στην έδρα της προσβάσιμο σε 80 γλώσσες, σε μέλη από όλο τον κόσμο. Ο Νέλσον, ο σημερινός προφήτης της Εκκλησίας του LDS, επέλεξε το δεύτερο—ένα πιο εκτεταμένο όραμα, ίσως, από αυτό που είδε ο προκάτοχός του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments