Διεθνή

Η «ανοιξιάτικη» καλοκαιρία στην Ευρώπη συνδέεται με την ακραία χιονοθύελλα των ΗΠΑ

Η «ανοιξιάτικη» καλοκαιρία στην Ευρώπη συνδέεται με την ακραία χιονοθύελλα των ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για ακόμη πιο υψηλές θερμοκρασίες την Πρωτοχρονιά και οι Ηνωμένες Πολιτείες ζουν το πολιτικό ψύχος και την ακραία χιονοθύελλα.

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για ακόμη πιο υψηλές θερμοκρασίες την Πρωτοχρονιά και οι Ηνωμένες Πολιτείες ζουν το πολιτικό ψύχος και την ακραία χιονοθύελλα. Τα δύο φαινόμενα δεν είναι αποκομμένα μεταξύ τους αλλά αλληλοσυνδέονται και αλληλοτροφοδοτούνται. Αιτία αυτής της φυσικής ανισομέρειας είναι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Ιδιαίτερα, οι πτώσεις στον Ατλαντικό Ωκεανό που προκλήθηκαν από τον αμερικανικό πολικό αέρα επέτρεψαν στον ήπιο αέρα από το Μαγκρέμπ να ανέλθει προς την Ευρώπη.

Πρόκειται για τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος ή του «ίδιου χειμώνα». Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πληγεί από την Τετάρτη από τη «χιονοθύελλα του αιώνα»,  η οποία έχει προκαλέσει έντονες χιονοπτώσεις, πολικές θερμοκρασίες που μερικές φορές φθάνουν τους  – 45°C και περίπου 55 θανάτους λόγω ψύχους.

Από την πλευρά της, η Ευρώπη περιβάλλεται από μια πολύ ήπια, πρώιμη άνοιξη. Η  θερμοκρασία στις περισσότερες πόλεις κινείται πάνω από τους 15°C .

Αυτά τα δύο αξιοσημείωτα μετεωρολογικά φαινόμενα έχουν σχέση μεταξύ τους και προκάλεσαν ακόμη και ένα φαινόμενο χιονόμπαλας. Όλα ξεκινούν με τον πολικό αέρα που έπληξε τη Βόρεια Αμερική αλλά σταδιακά θερμάνθηκε, καθώς έφτασε στον Ατλαντικό.

Αυτή η θέρμανση προκάλεσε μια ολόκληρη σειρά από πτώσεις της θερμοκρασίας. Αυτή η νέα δραστηριότητα επέτρεψε την άνοδο μιας πολύ ήπιας ροής από το Μαγκρέμπ προς την Ευρώπη, φέρνοντας ήπιες θερμοκρασίες στις περιοχές μας.

Το ερώτημα που θέτουν οι Ευρωπαίοι μετεωρολόγοι, είναι αν αυτό το φαινόμενο των ακραίων θερμοκρασιών είναι φυσιολογικό, σύμφωνο με τη Φύση ή όχι. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη και διαυγής: Όχι, απαντούν οι φυσικοί επιστήμονες. Είναι αφύσικο να έχουμε ανοιξιάτικες θερμοκρασίες τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, όπως αφύσικο είναι για τις Ηνωμένες Πολιτείες να ζουν τέτοιες φονικές, πολικού τύπου θερμοκρασίες.

Πού οφείλονται αυτές οι ακραία διαταραγμένες θερμοκρασίες; Σε ακραίες ανθρώπινες συμπεριφορές έναντι του φυσικού μας περιβάλλοντος, Δεν ζούμε σε συμβατότητα με τους νόμους και τους κανόνες της Φύσης. Το φαινόμενο ονομάζεται κλιματική αλλαγή ή, σύμφωνα με την παλαιότερη ορολογία, υπερθέρμανση του πλανήτη.

Φαίνεται όμως ότι επικρατεί ο πρώτος όρος, η κλιματική αλλαγή, γιατί είναι πιο ήπιος και παρουσιάζει το νοσηρό φαινόμενο πιο απόμακρο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ουσία παραμένει η ίδια. Οι ειδικοί επισημαίνουν, εδώ και αρκετά χρόνια, τις συνέπειες της ανισόρροπης σχέσης των ανθρώπων με τον φυσικό τους περίγυρο.

Για παράδειγμα, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στις Ηνωμένες Πολιτείες; 17 εκατομμύρια Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένων 5 εκατομμυρίων παιδιών, έχουν άσθμα Οι ειδικοί της δημόσιας υγείας προβλέπουν ότι με τη συνεχή αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή, αυτοί οι αριθμοί δεν θα σταματήσουν να αυξάνονται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments