Διεθνή

Τι είναι ο IPCR που αποφασίζει αύριο για τον κορωνοïό;

Τι είναι ο IPCR που αποφασίζει αύριο για τον κορωνοïό;

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO/skynews.gr

Οι χώρες μέλη της   Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται αύριο Τετάρτη, για να συζητήσουν μια κοινή απάντηση στο πρόβλημα των ταξιδιωτών από την Κίνα

Οι χώρες μέλη της   Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται αύριο Τετάρτη, για να συζητήσουν μια κοινή απάντηση στο πρόβλημα των ταξιδιωτών από την Κίνα, μετά την αύξηση των κρουσμάτων Covid – 19. Το αρμόδιο όργανο είναι ο Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων του Συμβουλίου (IPCR).

Ιδιαίτερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Σουηδίας, η χώρα που ανέλαβε εδώ και δύο ημέρες καθήκοντα προεδρεύοντος κράτους «επιδιώκει μια κοινή πολιτική για ολόκληρη την ΕΕ σχετικά με την εισαγωγή πιθανών περιορισμών εισόδου».  Ο IPCR καλείται να λάβει μέτρα και «είναι σημαντικό να εφαρμοστούν γρήγορα».

Όταν ενσκήπτουν κρίσεις ή καταστροφές, είτε φυσικές είτε ανθρωπογενείς, η ΕΕ μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορους τομεακούς μηχανισμούς αντιμετώπισης κρίσεων για να παράσχει βοήθεια και να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Οι ολοκληρωμένες ρυθμίσεις για την πολιτική αντιμετώπιση κρίσεων (IPCR) στηρίζουν τη γρήγορη και συντονισμένη λήψη αποφάσεων από την ΕΕ σε πολιτικό επίπεδο για μείζονες και πολύπλοκες κρίσεις.

Μέσα από τον μηχανισμό αυτό, η Προεδρία του Συμβουλίου συντονίζει την πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης φέρνοντας σε επαφή τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις χώρες μέλη που έχουν πληγεί και άλλους βασικούς φορείς.

Ο IPCR ενεργοποιείται από την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και παρέχει συγκεκριμένα μέσα για την ανταλλαγή πληροφοριών, τον συντονισμό αντιμετώπισης της κρίσης και, βέβαια, την αρτιότερη συνεργασία της Ένωσης και των χωρών μελών.

Το σημείο – κλειδί όμως είναι ποια από τις τρεις λειτουργίες του Μηχανισμού θα τεθεί σε εφαρμογή, δεδομένου ότι προβλέπονται τρεις διαφορετικές λειτουργίες. Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εκπροσώπων των κυβερνήσεων των 27 δεν είναι επαρκής στην παρούσα φάση. Η από κοινού παρακολούθηση της πορείας της Covid – 19 θα πρέπει να θεωρείται ως βέβαιη ανάμεσα στα υπουργεία Υγείας των χωρών μελών.

Αυτό που τίθεται ως προτεραιότητα από πολλές χώρες και μεγάλη μερίδα της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, είναι η πλήρης ενεργοποίηση του Μηχανισμού. Και σε αυτήν την περίπτωση, θα αρχίσουν η ανταλλαγή αναλυτικών αναφορών, έκτακτες συνεδριάσεις με τους μόνιμους αντιπροσώπους της Ένωσης ή τους υπουργούς, καθώς και διαδικτυακή πλατφόρμα συλλογής και ανταλλαγής πληροφοριών.

Αυτή η προοπτική συνεπάγεται ακόμη πιο υψηλούς ρυθμούς εργασίας για τα υπουργεία Υγείας και μεγαλύτερη παραχώρηση εθνικών αρμοδιοτήτων σε κοινά ενωσιακά όργανα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments