Διεθνή

Qatar Gate: Εξηγήσεις Κομισιόν για την επίσκεψη Μπορέλ στο Μαρόκο που φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο

Qatar Gate: Εξηγήσεις Κομισιόν για την επίσκεψη Μπορέλ στο Μαρόκο που φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο κ. Στάνο κλήθηκε να απαντήσει αν είναι σωστό ο Ζοζέπ Μπορέλ να επισκεφθεί το Μαρόκο (στις 5 και 6 Ιανουαρίου), ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η υπόθεση του σκανδάλου διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο κ. Στάνο κλήθηκε να απαντήσει αν είναι σωστό ο Ζοζέπ Μπορέλ να επισκεφθεί το Μαρόκο ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η υπόθεση του σκανδάλου διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επίμονες προσπάθειες να εξηγήσει την χρησιμότητα, αλλά και την αναγκαιότητα του ταξιδιού του Ζοζέπ Μπορέλ στο Μαρόκο, την ώρα που το σκάνδαλο του Qatar Gate βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, κατέβαλε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.

Ο κ. Στάνο κλήθηκε να απαντήσει αν είναι σωστό ο Ζοζέπ Μπορέλ να επισκεφθεί το Μαρόκο (στις 5 και 6 Ιανουαρίου), ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η υπόθεση του σκανδάλου διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – του περίφημου πλέον Qatar Gate – και στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται και το Μαρόκο. «Είναι σωστό για τον Ύπατο Εκπρόσωπο να συναντάται με τους ομολόγους του από ολόκληρο τον κόσμο» ήταν η απάντησή του.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε ότι υπάρχει μία σειρά θεμάτων στην ατζέντα με τις τρίτες χώρες, λέγοντας ότι το Μαρόκο είναι «σημαντική χώρα εταίρος» και μίλησε για συνεργασία σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Σημείωσε πάντως πως θα τεθούν και από τις δύο πλευρές «θέματα που ανησυχούν».

«Αυτό είναι ένα φυσιολογικό, αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς του Ύπατου Εκπροσώπου. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν κατηγορίες σε αυτό το σημείο, δεν υπάρχει απόδειξη» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «επισήμως κανείς δεν έχει πει από δικαστικής άποψης ότι το Μαρόκο ως χώρα είναι ένοχο και πρέπει να αποφεύγεται όσον αφορά στις διεθνείς επαφές».

Ο Πίτερ Στάνο συμπλήρωσε επίσης ότι «σ’ αυτή την περίοδο ακριβώς, ο Ύπατος Εκπρόσωπος συνάντησε τον Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, όταν ήταν στην Ιορδανία για να συζητήσουν θέματα στα οποία χρειάζεται να συνεργαστούμε και φυσικά, ζητήματα στα οποία έχουν κάποιες ανησυχίες. Είμαστε πάντα πολύ διαφανείς σε σχέση με αυτά, ανακοινώνουμε αυτές τις επισκέψεις, αυτές τις συναντήσεις και σε συνέχεια με χαρά παρέχουμε πληροφορίες από αυτές τις συναντήσεις όταν λαμβάνουν χώρα. Αλλά και πάλι υπάρχει σειρά ζητημάτων που πρέπει να συζητήσουμε με τους εταίρους».

Σε ερώτηση για το εάν ο Ζοζέπ Μπορέλ θα θέσει το ζήτημα της διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στους Μαροκινούς ομολόγους του, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, χρειάζεται έρευνα, η έρευνα είναι σε εξέλιξη, είναι στα χέρια των βελγικών αρχών».

«Εμείς, ως οι μεγαλύτεροι υπερασπιστές του κράτους δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, εμπιστευόμαστε πλήρως τους Βέλγους ερευνητές και όταν έχουμε τα αποτελέσματα της έρευνας, τις ετυμηγορίες και τις απαραίτητες αποδείξεις, θα ενεργήσουμε αναλόγως» ανέφερε ο Πίτερ Στάνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments