Διεθνή

Ο Πριγκόζιν, αποχαιρέτησε πρώην κατάδικους που εξέτισαν τα συμβόλαιά τους στην Ουκρανία

Ο Πριγκόζιν, αποχαιρέτησε πρώην κατάδικους που εξέτισαν τα συμβόλαιά τους στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: The Moscow Times

Αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο Πριγκόζιν στρατολόγησε χιλιάδες άνδρες από τις φυλακές, προσφέροντάς τους την ευκαιρία της ελευθερίας με αντάλλαγμα να υπηρετήσουν σε μερικές από τις πιο επικίνδυνες μάχες στην Ουκρανία.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο ιδρυτής της ισχυρότερης ομάδας μισθοφόρων της Ρωσίας, αποχαιρέτησε την Πέμπτη πρώην κατάδικους που εξέτισαν τα συμβόλαιά τους στην Ουκρανία και τους προέτρεψε να αποφύγουν τον πειρασμό να σκοτώνουν όταν επιστρέψουν στην πολιτική ζωή.

Η Wagner Group, η οποία αρχικά στελεχώθηκε από σκληραγωγημένους στη μάχη βετεράνους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, έχει πολεμήσει στη Λιβύη, τη Συρία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Μάλι καθώς και στην Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο Πριγκόζιν στρατολόγησε χιλιάδες άνδρες από τις φυλακές, προσφέροντάς τους την ευκαιρία της ελευθερίας με αντάλλαγμα να υπηρετήσουν σε μερικές από τις πιο επικίνδυνες μάχες στην Ουκρανία.

Ο Πριγκόζιν, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις δυτικές χώρες για τον ρόλο του στην Wagner, εμφανίζεται σε πλάνα που παραχώρησε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti να σφίγγει τα χέρια με την πρώτη ομάδα καταδίκων που κέρδισαν την ελευθερία τους μετά από έξι μήνες υπηρεσίας.

“Μην πίνετε πολύ, μην παίρνετε ναρκωτικά, μην βιάζετε γυναίκες – το σεξ είναι μόνο για την αγάπη ή για τα χρήματα, όπως λένε”, φαίνεται στα πλάνα να λέει ο Πριγκόζιν στους πρώην κατάδικους, οι οποίοι γελούσαν. “Η αστυνομία θα πρέπει να σας συμπεριφέρεται με σεβασμό”.

“Έχετε μάθει πολλά – πρώτα από όλα: πώς να σκοτώνετε τον εχθρό”, τους είπε ο Πριγκόζιν. “Πραγματικά δεν θέλω να εξασκήσετε αυτή τη δεξιότητα σε απαγορευμένο έδαφος. Αν θέλετε να σκοτώσετε ξανά τον εχθρό, θα επιστρέψετε”.

“Ο σεφ του Πούτιν”

Οι πρώην κρατούμενοι, μερικοί ντυμένοι στα μαύρα και με τατουάζ, παρουσιάστηκαν να φεύγουν με αεροπλάνο από μια άγνωστη τοποθεσία που σύμφωνα με το RIA βρισκόταν στη νότια περιοχή Κρασνοντάρ της Ρωσίας. Ένας από αυτούς φαινόταν να μεταφέρει κάποιο κατοικίδιο ζώο.

Ο Πριγκόζιν, που μερικές φορές αποκαλείται “Σεφ του Πούτιν” για τις επιχειρήσεις του, είναι ο πιο ισχυρός από μια ομάδα συμμάχων του Πούτιν που ελέγχουν πλέον ουσιαστικά ιδιωτικούς στρατούς που στρατολογούν κορυφαίους στρατιωτικούς, πρώην κατασκόπους και κατάδικους.

Το σύνθημα της Wagner είναι: “Αίμα, τιμή, πατρίδα, θάρρος”.

Στους πρώην κατάδικους που επέζησαν απονεμήθηκαν μετάλλια ανδρείας, δήλωσε ο Πριγκόζιν.

Οι ΗΠΑ θεωρούν τον Πριγκόζιν ολιγάρχη και του έχουν επιβάλει κυρώσεις για απόπειρες παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές και για τη διάδοση ρωσικής παραπληροφόρησης σε όλο τον κόσμο.

Ο Πριγκόζιν, ο οποίος εξέτισε εννέα χρόνια στη φυλακή κατά τη σοβιετική εποχή για ληστεία και άλλα εγκλήματα προτού δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά κατά τη δεκαετία του 1990, παραδέχθηκε πέρυσι ότι παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές και αναγνώρισε για πρώτη φορά τον ρόλο του στην ίδρυση της Wagner.

Συχνά ντυμένος με στολές παραλλαγής, ο 61χρονος προσφέρει καυστικές απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και συχνά μιλάει σε πολεμοχαρή γλώσσα στους νεοσύλλεκτούς του.

“Ελπίζω ότι η αδρεναλίνη που βιώσατε το τελευταίο εξάμηνο θα είναι αρκετή για τουλάχιστον έναν μήνα”, είπε ο Πριγκόζιν χαμογελώντας. “Κάποιους από εσάς τους βλέπω για τελευταία φορά, κάποιους άλλους θα τους ξαναδώ”.

“Να θυμάστε ότι η ζωή σάς έδωσε αυτή την ευκαιρία. Δεν αποφύγατε την τιμή, δεν κάνατε κωλοτούμπες. Υπερασπιστήκατε την πατρίδα, όλοι σας ήσασταν έτοιμοι να πεθάνετε αυτές τις τελευταίες 180 ημέρες”, τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments