Διεθνή

Κατά μέτωπον επίθεση Πολωνού ευρωβουλευτή προς την Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης

Κατά μέτωπον επίθεση Πολωνού ευρωβουλευτή προς την Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης

Πηγή Φωτογραφίας: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να υπαγορεύει τους νόμους στα κράτη μέλη της ούτε να συμφωνεί με τις κυβερνήσεις σε νομοσχέδια πριν αυτά εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια, δήλωσε ο ευρωβουλευτής της αντιπολίτευσης της Αριστεράς Ρόμπερτ Μπιέντρον

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να υπαγορεύει τους νόμους στα κράτη μέλη της ούτε να συμφωνεί με τις κυβερνήσεις σε νομοσχέδια πριν αυτά εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια, δήλωσε ο ευρωβουλευτής της αντιπολίτευσης της Αριστεράς Ρόμπερτ Μπιέντρον, αναφερόμενος στο πρόσφατο νομοσχέδιο για το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία Φρανς Τίμερμανς.

Το σχέδιο, το οποίο η πολωνική κυβέρνηση δήλωσε ότι ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελεί ένα βήμα για την Πολωνία προκειμένου να εκπληρώσει τα ορόσημα που έχει θέσει η Επιτροπή σε συμφωνία με την Πολωνία και να ανοίξει το δρόμο για να λάβει τελικά η χώρα την πρώτη δόση των κονδυλίων για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα, ανέφερε η EURACTIV τη Δευτέρα.

Ο Μπιέντρον δήλωσε ότι συζήτησε το θέμα με τον Τίμερμανς, ο οποίος ήταν αρμόδιος για θέματα κράτους δικαίου στην Επιτροπή του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ (2014-2019). «Δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία κατά την οποία η Επιτροπή μπορεί να υπαγορεύει νόμους στα κράτη μέλη ή να εγκρίνει σχέδια μέχρι να υιοθετηθούν (…) Αυτό μου είπε ο Τίμερμανς μέσω Messenger (app)», δήλωσε ο ευρωβουλευτής.

Μόνο όταν ο νόμος ενσωματωθεί στο πολωνικό δίκαιο, η Επιτροπή μπορεί να τον αξιολογήσει, είπε ο Τίμερμανς, σύμφωνα με τον Μπιέντρον. Η πολωνική κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάσει η ίδια το σχέδιο, σύμφωνα με τα ορόσημα που έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ, επέμεινε ο ευρωβουλευτής, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wprost.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να αναστέλλει τα κονδύλια ανάκαμψης για την Πολωνία λόγω των ανησυχιών που σχετίζονται με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στη χώρα. Η μεταρρύθμιση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι ένας από τους όρους υπό τους οποίους το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ συμφώνησε να δρομολογήσει τα χρήματα.

Το πολωνικό κοινοβούλιο θα αρχίσει τις εργασίες του επί του νέου νομοσχεδίου την Τετάρτη (11 Ιανουαρίου). Σε μια σειρά από tweets που δημοσιεύθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς χαρακτήρισε το σχέδιο «ένα πολλά υποσχόμενο βήμα προς τα εμπρός για την επίτευξη της συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του πολωνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας».

Μέχρι τη δημοσίευση αυτού του άρθρου, η υπηρεσία Τύπου της Επιτροπής δεν απάντησε στη EURACTIV Πολωνίας στο ερώτημα αν το σχέδιο του Ανώτατου Δικαστηρίου συμφωνήθηκε πράγματι με την Επιτροπή και αν η έγκρισή του από το πολωνικό κοινοβούλιο θα ανοίξει το δρόμο για την αποδέσμευση των κονδυλίων του ΣΑΑ.

Πηγή: euractiv.gr/Σπύρος Σιδέρης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments