Διεθνή

Ο Ερντογάν πολώνει υποχρεωτικά το προεκλογικό κλίμα

Ο Ερντογάν πολώνει υποχρεωτικά το προεκλογικό κλίμα

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Kemal Aslan/PPO/Handout via REUTERS/AP Photo/Burhan Ozbilici

Η νέα δίωξη εναντίον του Εκρέμ Ιμάμογλου για τη διενέργεια προσυνεννοημένων διαγωνισμών του δημοσίου είναι σοβαρή και προστίθεται στην εισαγγελική πρόταση να κηρυχθεί παράνομο το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών.

Η νέα δίωξη εναντίον του Εκρέμ Ιμάμογλου για τη διενέργεια προσυνεννοημένων διαγωνισμών του δημοσίου είναι σοβαρή και προστίθεται στην εισαγγελική πρόταση να κηρυχθεί παράνομο το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών. Ο Τούρκος πρόεδρος τροφοδοτεί την πολιτική ένταση, τη στιγμή που η γειτονική χώρα έχει εισέλθει σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο, με τις προεδρικές εκλογές να διεξάγονται το αργότερο τον επόμενο Μάιο.

Η νέα κατηγορία, που αντιμετωπίζει ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, είναι βαριά και αφορά σε ζήτημα διαφθοράς, ένα θέμα στο οποίο είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη η τουρκική κοινή γνώμη, σήμερα. Η διενέργεια προσυνεννοημένου διαγωνισμού έχει, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ως συνέπεια την πρόκληση δημόσιας ζημίας ύψους 250.000 τουρκικών λιρών.

Ο, ήδη καταδικασμένος σε 2 χρόνια και 7 επτά μήνες, δήμαρχος Κωνσταντινούπολης φέρεται να είναι μέλος επταμελούς σπείρας, η οποία λυμαινόταν χρήματα του δημοσίου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Εκρέμ Ιμάμογλου και οι έξι συνεργάτες του νόθευαν τις προσφορές προκειμένου να υπηρετήσουν τα οικονομικά συμφέροντα συγκεκριμένων ιδιωτών. Η κατηγορία, με την οποία ο Ιμάμογλου είναι αντιμέτωπος, επισείει ποινή φυλάκισης από 3 έως 7 χρόνια.

Ωστόσο, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης αρνείται κατηγορηματικά αυτή τη νέα κατηγορία εναντίον του και μιλά για «δημόσια διαπόμπευση του προσώπου» του. Αν, όπως φαίνεται ο ισχυρισμός του Ιμάμογλου ισχύει, το καθεστώς Ερντογάν προσπαθεί να κηλιδώσει την δημόσια εικόνα του δημάρχου με ένα ακόμη «χτύπημα κάτω από τη μέση». Η δικαστική λειτουργία στη γείτονα πόρρω απέχει από το να θεωρηθεί ως «τυφλή», ως αμερόληπτη.

Στο ίδιο κλίμα, πριν από λίγες ημέρες, ο γενικός εισαγγελέας εισηγήθηκε να τεθεί εκτός νόμου το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP). Με ανακοινώσεις του το Δημοκρατικό Κόμμα καταγγέλλει την εισαγγελική πρόταση και αρνείται ότι συνεργάζεται με τους χαρακτηρισμένους από το καθεστώς «τρομοκράτες» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Αυτές οι δύο συνεχείς δικαστικές υποθέσεις, γύρω από θέματα δημόσιας διαφθοράς και τρομοκρατίας, δείχνουν ότι ο Ερντογάν καλλιεργεί ένα κλίμα πολιτικής έντασης, ελάχιστους μήνες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών. Στην παρούσα πολιτική συνθήκη, και με βάση όσα αναφέρει πρωτοσέλιδα ο κύριος συμπολιτευόμενος και αντιπολιτευτικός Τύπος της Τουρκίας, η εξακομματική αντιπολίτευση προχωρά τις συζητήσεις για την κοινή κάθοδο στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Η κάθοδος της αντιπολιτευτικής «εξάδας» θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, το οποίο πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι έχει βρεθεί στο πρόσωπο του δημάρχου Κωνσταντινούπολης. «Αγκάθι» για τη συνεργασία των «έξι» είναι ουσιαστικά η υπέρβαση των μεταξύ τους ιδεολογικών, προγραμματικών και πολιτικών διαφωνιών. Αυτές οι αποκλίσεις παραμένουν ακόμη ιδιαίτερα σημαντικές και μεγάλες.

Το κύριο, εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα για τον Ερντογάν είναι δικό του ζήτημα, «αυτοαναφορικό», και έχει να κάνει με την φθίνουσα δημοφιλία του. Η αντίπαλη πλευρά καλείται να ξεπεράσει σοβαρές, προγραμματικές και πολιτικές, διαφωνίες. Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, πρέπει να «τρέξει» για να κερδίσει πόντους στο έδαφος της δικής του πολιτικής αποδοχής από το εκλογικό σώμα. Αυτό που επιλέγει ως βήμα εξόδου, είναι να τονώσει το κατεστραμμένο από τον τιμάριθμο εισόδημα του Τούρκου εκλογέα. Αυτή η κίνηση λειτουργεί ενισχυτικά υπέρ της δικής του πολιτικής δημοφιλίας.

Ταυτόχρονα, όμως, ο Ερντογάν βάζει «στο κάδρο» τον Ιμάμογλου, ο οποίος είναι το προσωπικό «αντίπαλο δέος» για τον Τούρκο πρόεδρο. Για να πληγεί το δικό του κύρος, επιστρατεύονται και χρησιμοποιούνται υποθέσεις αρκετών ετών, τέσσερις – πέντε μήνες πριν από τις εκλογές. Ο Ιμάμογλου αντιπροσωπεύει ό,τι δεν διαθέτει πια ο Ερντογάν: είναι ηλικιακά νέος, κοινωνικά ανερχόμενος και αποδεκτός, πολιτικά δυναμικός, προγραμματικά «φρέσκος». Ο Ερντογάν δεν διαθέτει πια κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, που καθιστούν μια προεδρική υποψηφιότητα ελκυστική. Δεν διαθέτει, όμως, ούτε τον απαραίτητο χρόνο για να αρχίσει να ανακτά πολιτική δυναμική σε αυτά τα πεδία. Η στρατηγική του έναντι του Ιμάμογλου είναι λοιπόν «αρνητική», δεν έχει το θετικό πρόσημο που συναντά κανείς στην βελτίωση, για παράδειγμα, των οικονομικών των Τούρκων, του εισοδήματος τους. Πολώνει, λοιπόν, το προεκλογικό κλίμα και, κάπως έτσι, θα πορευθεί μέχρι την Άνοιξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments