Διεθνή

Ευρωκοινοβούλιο: Ψηφοφορία στην Ολομέλεια για άρση ασυλίας των Κοτσολίνο και Ταραμπέλα

Ευρωκοινοβούλιο: Ψηφοφορία στην Ολομέλεια για άρση ασυλίας των Κοτσολίνο και Ταραμπέλα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι προτάσεις για την αντιμετώπιση φαινομένων τύπου Qatargate και η σουηδική προεδρία στο επίκεντρο της Ολομέλειας

Το Ευρωκοινοβούλιο συνέρχεται σε Ολομέλεια για πρώτη φορά για το 2023, και ενώ ακόμη σείονται τα θεμέλιά του από το Qatargate (ή και Moroccogate).

Όπως ενημέρωσε, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πριν την έναρξη των εργασιών, ο Εκπρόσωπος Τύπου, Ζάουμε Γκιλιότ, οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στο επίκεντρο, φυσικά βρίσκεται και η άρση της ασυλίας των δύο ευρωβουλευτών Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα, που εμπλέκονται στο Qatargate.

Εξάλλου, την Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον (ή την) νέο (α) αντιπρόεδρό του στη θέση της Εύας Καϊλή που βεβαίως έχει καθαιρεθεί. Όποιος εκλεγεί θα είναι ο 5ος αντιπρόεδρος. Όπως ενημέρωσε ο Ζάουμε Γκιλιότ, η λίστα των υποψηφίων θα κατατεθεί ως τις 20.00 το απόγευμα της Δευτέρας.

Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, θα αποτίσει φόρο τιμής στον εκλιπόντα Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος πέθανε πριν έναν χρόνο.

Συνεχίζοντας, ο κ. Γκιλιότ τόνισε πως η κ. Μέτσολα θα παρουσιάσει νέα μέτρα για το lobbying, και όπως υπογράμμισε επαναλαμβάνοντας τα λόγια της προέδρου: «θα διασφαλίζουν την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα του Ευρωκοινοβουλίου».

Στο πλαίσιο της Ολομέλειας, θα πραγματοποιηθεί ακόμη, συζήτηση και ψηφοφορία για την καταστολή στο Ιράν, με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Γιοσέπ Μπορέλ. Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την αντίδραση της ΕΕ στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν, μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί. Να σημειωθεί ότι το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο για την κατάσταση στο Ιράν.

Το απόγευμα της Τρίτης, οι Ευρωβουλευτές θα θέσουν ερωτήματα στην Επιτροπή σχετικά με τις προοπτικές ίδρυσης ειδικού δικαστηρίου για να δικαστεί η Ρωσία για εγκλήματα πολέμου μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Τέλος, επίσης την Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον για το πρόγραμμα της Σουδικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου. Όπως ενημέρωσε ο κ. Γκιλιότ, οι τέσσερις προτεραιότητες της Σουηδικής Προεδρίας είναι η ασφάλεια, η ανταγωνιστικότητα, η πράσινη και ενεργειακή μετάβαση, οι δημοκρατικές αξίες και το κράτος δικαίου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι αναμένεται με ενδιαφέρον και με κάποια ανησυχία, πώς θα ανταποκριθεί η Σουηδική Προεδία, μετά από μια πρωτοφανή κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία περιλαμβάνει και τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments