Πολιτική

Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα: Θα δημιουργήσει έως το 2030, 38.000 νέες θέσεις εργασίας [vid]

Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα: Θα δημιουργήσει έως το 2030, 38.000 νέες θέσεις εργασίας [vid]
Σύμφωνα με τον υπουργό το νέο ΕΣΕΚ που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν την υποβολή του στην Ευρωπαΐκή Επιτροπή

Εφτά παρεμβάσεις περιλαμβάνει το νέο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που παρουσίασε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Κ. Σκρέκας. Ειδικότερα το νέο ΕΣΕΚ προβλέπει:

1. Ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ: Ανάπτυξη Φ/Β και αιολικών (και η επιτάχυνση της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών) με προσθήκη >12GW μέχρι το 2030 και εκμετάλλευση του εναπομείναντος υδραυλικού δυναμικού της χώρας.

2. Αποθήκευση ενέργειας: Η υψηλή διείσδυση ΑΠΕ θα πρέπει να συνοδευτεί και με την ανάπτυξη της απαιτούμενης αποθήκευσης για εξισορρόπηση και σταθεροποίηση του συστήματος (μπαταρίες, αντλισιοταμίευση κτλ.)

3. Ενεργειακή αποδοτικότητα: Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων (μονώσεις, συσκευές, αντλίες θερμότητας), smart διαχείριση ενεργειακής κατανάλωσης και αλλαγή συμπεριφορών προς μείωσης της απαιτούμενης ενέργειας ή και του προφίλ της ζήτησης. Οι δράσεις αυτές μπορούν να έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία.

4. Εξηλεκτρισμός των ελαφρών μεταφορών: Ηλεκτροκίνηση στα ελαφρά/ μεσαία οχήματα με ταυτόχρονη ανάπτυξη των υποδομών φόρτισης και αλληλεπίδρασης με το δίκτυο. Μεγάλο κομμάτι των απαιτούμενων επενδύσεων θα είναι σε οχήματα και τις μπαταρίες τους. Μια ολόκληρη οικονομία ανακύκλωσης μπαταριών θα πρέπει να δημιουργηθεί με πιθανό περιφερειακό ρόλο στα Βαλκάνια.

5. Δημιουργία οικονομίας πράσινου υδρογόνου: Με χρήση στις μεταφορές (βαρέα οχήματα, ναυτιλία, αεροπορία), στη βιομηχανία και υπό συνθήκες στην ηλεκτροπαραγωγή. Ήδη έχουμε σημαντική κινητικότητα στο χώρο που σε συνδυασμό με ανταγωνιστικά ΑΠΕ μπορεί να δώσει αξία στη χώρα.

6. Ανάπτυξη συνθετικών, πράσινων καυσίμων (RFNBO): Με χρήση στις μεταφορές (βαρέα οχήματα, ναυτιλία, αεροπορία) – μια ολόκληρη καινούργια βιομηχανία που θα πρέπει άμεσα να αρχίσει να διαμορφώνεται.

7. Καινοτομία και συστημικές λύσεις στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCUS) για την ενεργειακή μετάβαση της βιομηχανίας της χώρας (κυρίως τσιμέντο, διύλιση, λιπάσματα). Θα απαιτηθεί εθνικό πλάνο και συντονισμός δεδομένου της έλλειψης κλίμακας των τοπικών εταιρειών. Αντίστοιχα έργα συντονίζονται από τα κράτη στην Ευρώπη και την Αμερική.

Ενδεικτικά προβλέπεται ότι το 2030 το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από ΑΠΕ, έναντι παλαιότερου στόχου για 61%, ενώ τίθεται στόχος για μείωση των εκπομπών σε σχέση με το 2019 κατά 45%.

Το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ προβλέπει αύξηση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας και μείωση του κόστους ενέργειας. Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ προβλέπονται επενδύσεις της τάξης των 30 δις. ευρώ ετησίως για την περίοδο 2026 – 2030 ενώ προβλέπεται να δημιουργηθούν επιπλέον 38 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Τέλος η μείωση των εκπομπών σε σχέση με το 1990 προβλέπεται να φτάσει το 55% ενώ για την εξοικονόμηση ενέργειας προβλέπεται βελτίωση 6% σε σχέση με το ΕΣΕΚ του 2019.

Ως προς την εγκατεστημένη ισχύ της ηλεκτροπαραγωγής προβλέπεται από 22GW το 2020 να φτάσει τα 75GW εκ. των οποίων 34,5GW φωτοβολταϊκά, 17,3 GW υπεράκτια αιολικά, 10,4GW χερσαία αιολικά, 4,7GW υδροηλεκτρικά , 5,1GW μονάδες φυσικού αερίου ενώ προβλέπεται μηδενισμός των λιγνιτικών.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μετά την παρουσίαση της πρότασης για το νέο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ δήλωσε:

“Με βασικό στόχο την απεξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και κριτήριο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, η Κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα την πρότασή της για το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Το νέο προτεινόμενο ΕΣΕΚ, είναι δομημένο με τρόπο που δίνει υπεραξία στην ελληνική οικονομία και εγχώρια προστιθέμενη αξία, δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης ενώ, με τον μετασχηματισμό του ενεργειακού κλάδου, θα επιτύχουμε ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας για όλους τους καταναλωτές. Είμαι βέβαιος ότι, μετά το πέρας της δημόσιας διαβούλευσης, το νέο ΕΣΕΚ με την τελική του μορφή, θα γίνει ένα όχημα για το πράσινο μέλλον της χώρας μας. Με σχέδιο και αποφασιστικότητα η Ελλάδα προχωρά μπροστά για να πρωταγωνιστήσει στην πράσινη μετάβαση και στην προστασία του περιβάλλοντος. Φιλοδοξούμε να είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα καταθέσουμε το ΕΣΕΚ στην Ευρώπη”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments