Διεθνή

Η βοήθεια προς την Ουκρανία και οι σχέσεις με το Ιράν στο επίκεντρο της Συνόδου των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Η βοήθεια προς την Ουκρανία και οι σχέσεις με το Ιράν στο επίκεντρο της Συνόδου των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.
Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος εργασίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν άτυπη ανταλλαγή απόψεων με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντιούνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και να εξετάσουν την παροχή επιπλέον ευρωπαϊκής βοήθειας προς τη χώρα.

«Θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στρατιωτικά την Ουκρανία και για μια νέα εκταμίευση από το Ευρωπαϊκό Μέσο για την Ειρήνη», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Στο Συμβούλιο θα μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα. Όπως ανέφερε, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, θα συζητήσουν για τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν κάποια κράτη-μέλη, στο πλαίσιο της ομάδας Ράμσταιν και την κατάσταση επί του εδάφους, αλλά και για την παροχή επιπλέον οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Ερωτηθείς για τα άρματα μάχης που διστάζουν να παραδώσουν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες στην Ουκρανία, ο Ζ. Μπορέλ απάντησε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί, καθώς τα κράτη-μέλη έχουν διαφορετικές απόψεις. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι κατά την προσωπική του άποψη, τα όπλα αυτά θα πρέπει να παρασχεθούν στον ουκρανικό στρατό.

Επιπλέον, τo Συμβούλιο θα ανταλλάξει απόψεις για το Σαχέλ και τις παράκτιες χώρες της Δυτικής Αφρικής, για την Αρμενία, το Μαυροβούνιο, το Αφγανιστάν και τη Βενεζουέλα.

Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος εργασίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν άτυπη ανταλλαγή απόψεων με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό.

Στο τραπέζι πρόταση για ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με ρωσικούς πόρους που έχουν κατασχεθεί

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ παροτρύνει τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων των 27 να προχωρήσουν τις συζητήσεις για την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν πόροι της ρωσικής κεντρικής τράπεζας οι οποίοι έχουν δεσμευτεί, αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Financial Times.

Ο κ. Μισέλ εξηγεί πως θέλει να εξερευνηθεί η ιδέα να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας προκειμένου να εξασφαλιστούν κέρδη, τα οποία κατόπιν θα διατεθούν για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων ουκρανικών υποδομών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάνει λόγο στη συνέντευξη για ζήτημα δικαιοσύνης και προσθέτει πως το σχέδιο θα πρέπει να υλοποιηθεί με τήρηση νομικών αρχών.

Η ΕΕ δέσμευσε πόρους της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας αξίας 300 δισεκ. ευρώ τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο των τιμωρητικών μέτρων των Βρυξελλών στη Μόσχα εξαιτίας της εισβολής του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Οι σχέσεις της Ε.Ε. με το Ιράν

Εξάλλου, στη συζήτηση για το Ιράν, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται σήμερα να υιοθετήσουν νέες κυρώσεις κατά 37 ατόμων και οντοτήτων που εμπλέκονται στην καταστολή των διαδηλώσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να καταχωρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης στο Ιράν ως τρομοκρατική οντότητα, έως ότου δικαστήριο της ΕΕ αποφανθεί ότι είναι, δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την ΕΕ να καταχωρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης στις τρομοκρατικές οντότητες, κατηγορώντας τους για την καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν και την παροχή drones στη Ρωσία.

“Είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αποφασιστεί χωρίς δικαστήριο, χωρίς πρώτα δικαστική απόφαση. Δεν μπορείς να πεις εγώ σε θεωρώ τρομοκράτη επειδή δεν μου αρέσεις”, δήλωσε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους προσερχόμενος στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Το δικαστήριο μιας χώρας μέλους της ΕΕ πρέπει να εκδώσει συγκεκριμένη νομική καταδίκη προτού η ίδια η ΕΕ να μπορεί να δράσει, πρόσθεσε.

Η Γερμανία χαιρετίζει τις προσπάθειες των ηγετών της ΕΕ να χαρακτηριστούν οι Φρουροί της Επανάστασης τρομοκρατική οντότητα, δήλωσεπαράλληλα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

“Εξακολουθούμε να βλέπουμε στο Ιράν ένα βάναυσο καθεστώς εναντίον του ίδιου του πληθυσμού του. Το ιρανικό καθεστώς, οι Φρουροί της Επανάστασης τρομοκρατούν τον ίδιο τους τον πληθυσμό κάθε μέρα”, δήλωσε η Μπέρμποκ πριν από τη συνάντηση με τους ομολόγους της στην ΕΕ.

Οι σχέσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ και την Τεχεράνη έχουν επιδεινωθεί από τη στιγμή που σταμάτησαν οι προσπάθειες για την αναβίωση των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Το Ιράν έχει επίσης συλλάβει Ευρωπαίους πολίτες και η ΕΕ γίνεται ολοένα και πιο επικριτική για την συνεχιζόμενη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών στη χώρα και την παροχή ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στη Ρωσία.

Τη σημασία της συνέχισης των διπλωματικών επαφών μεταξύ της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Τουρκίας υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπίας Μπίλστρομ προσερχόμενος στο σημερινό ΣΕΥ στις Βρυξέλλες.

Σε ερώτηση σχετικά με τις συζητήσεις μεταξύ των τριών χωρών, ο κ. Μπίλστρομ σημείωσε ότι «προς το παρόν έχουμε επαφές σε διπλωματικό επίπεδο και πιστεύω ότι είναι σημαντικό να υπάρξει συνέχεια σε αυτό. Στο τέλος της ημέρας, υπάρχει ένα μνημόνιο που έχουμε υπογράψει η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία και αναμένουμε την υλοποίηση αυτού του μνημονίου έτσι ώστε η διαδικασία επικύρωσης από το τουρκικό κοινοβούλιο να μπορεί να γίνει και η Σουηδία και η Φινλανδία να μπορούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».

Προσέθεσε ωστόσο ότι «αυτό που συνέβη τις τελευταίες εβδομάδες δεν είναι μυστικό για κανέναν, είναι ανησυχητικό αλλά στο τέλος θα βρούμε τρόπο να καθήσουμε κάτω και να συνεχίσουμε με τις συζητήσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments