Διεθνή

Guardian: Ο Μασκ λέει ότι δεν είχε «συγκεκριμένη» χρηματοδότηση για να κάνει ιδιωτική την Tesla

Guardian: Ο Μασκ λέει ότι δεν είχε «συγκεκριμένη» χρηματοδότηση για να κάνει ιδιωτική την Tesla

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/real.gr

Ο Έλον Μασκ περίμενε ισχυρή οικονομική υποστήριξη όταν έγραψε στο Twitter ότι θα έπαιρνε ιδιωτική την Tesla το 2018

Ο Έλον Μασκ περίμενε ισχυρή οικονομική υποστήριξη όταν έγραψε στο Twitter ότι θα έπαιρνε ιδιωτική την Tesla το 2018, αλλά δεν είχε συγκεκριμένες δεσμεύσεις από πιθανούς υποστηρικτές, σύμφωνα με τη μαρτυρία που έδωσε την τρίτη ημέρα της ανάκρισής του σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο.

Ο Μασκ κατηγορείται ότι εξαπάτησε τους επενδυτές ανεβάζοντας την τιμή της μετοχής της Tesla αναρτώντας tweet στις 7 Αυγούστου 2018 ότι είχε «εξασφαλίσει χρηματοδότηση» για να ιδιοποιήσει την κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η δίκη ελέγχει εάν ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για τη χρήση του Twitter. Διακυβεύονται εκατομμύρια δολάρια για τους μετόχους που ισχυρίζονται ότι υπέστησαν ζημίες μετά το tweet του Μασκ ότι «επιβεβαιώθηκε η υποστήριξη των επενδυτών» για τη συμφωνία.

Η τιμή της μετοχής της Tesla αυξήθηκε μετά τα tweets του Μασκ και αργότερα έπεσε καθώς κατέστη σαφές ότι η εξαγορά δεν θα γινόταν. Ο Μασκ είπε στην κριτική επιτροπή την Τρίτη ότι θα μπορούσε να είχε βασιστεί σε διάφορες πηγές χρηματοδότησης για να ιδιοποιήσει την Tesla, από υπάρχοντες μετόχους όπως ο συνιδρυτής της Oracle Corp Λάρι Έλισον μέχρι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας ή τη δική του περιουσία. «Η χρηματοδότηση δεν ήταν απολύτως πρόβλημα», είπε ο Μασκ. «Ήταν ακριβώς το αντίθετο».

Ο Μασκ, ωστόσο, αναγνώρισε ότι δεν είχε δεσμευτικές συμφωνίες με επενδυτές, αφήνοντας την κριτική επιτροπή να αποφασίσει εάν παραπλάνησε τους μετόχους. Μια κριτική επιτροπή εννέα θα αποφασίσει εάν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla φούσκωσε τεχνητά την τιμή της μετοχής της εταιρείας προβάλλοντας τις προοπτικές της εξαγοράς. Απαντώντας σε ερωτήσεις του δικηγόρου του Alex Spiro, ο Musk είπε ότι το tweet του είχε σκοπό να ενημερώσει τους επενδυτές σχετικά με το ενδιαφέρον του να κάνει ιδιωτική την Tesla. Ο Μασκ είπε ότι είχε ήδη συζητήσει το ενδιαφέρον του με το διοικητικό συμβούλιο της Tesla και το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας και φοβόταν ότι θα διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης.

«Δεν είχα κανένα κακό κίνητρο», είπε. «Η πρόθεσή μου εδώ ήταν να κάνω το σωστό για τους μετόχους». Το ταμείο της Σαουδικής Αραβίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό. Ο Μασκ είπε στην κριτική επιτροπή ότι αποφάσισε να εγκαταλείψει την ιδέα της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας αφού έλαβε σχόλια από τους μετόχους. «Αφού μίλησε με αρκετούς επενδυτές, ειδικά με τους μικρότερους επενδυτές, είπαν ότι θα προτιμούσαν ένα Tesla που να παραμείνει δημόσιο και ένιωσα ότι ήταν σημαντικό να ανταποκριθώ στις επιθυμίες τους», κατέθεσε ο Μασκ.

Στην κριτική επιτροπή παρουσιάστηκαν σημειώσεις και έγγραφα από μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου τις ημέρες μετά το tweet στο οποίο η Goldman Sachs, η οποία συνεργαζόταν με τον Musk για την προτεινόμενη συμφωνία, είχε υποδείξει ότι θα υπήρχε περισσότερο από αρκετή χρηματοδότηση για να ιδιωτικοποιηθεί η εταιρεία.

Η Goldman Sachs δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Αλλά όταν ρωτήθηκε από τον Nicholas Porritt, δικηγόρο των επενδυτών, ο Musk είπε ότι δεν είχε δεσμευτικές συμφωνίες για χρηματοδότηση από κανένα ενδιαφερόμενο μέρος. Ο Μασκ αντιστάθηκε επανειλημμένα στις απαντήσεις «ναι» ή «όχι» που ζητούσε ο Πόριτ για συζητήσεις σχετικά με τις δεσμεύσεις χρηματοδότησης από το ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, ωθώντας τον δικαστή κάποια στιγμή να βοηθήσει στην ανάκριση.

«Συζητήθηκε ένας συγκεκριμένος αριθμός;» ρώτησε ο δικαστής. «Όχι συγκεκριμένος αριθμός», είπε ο Μασκ. Τη Δευτέρα, ο Μασκ είπε ότι θα μπορούσε να είχε χρηματοδοτήσει τη συμφωνία πουλώντας το μερίδιό του στη SpaceX, την αεροδιαστημική εταιρεία όπου είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος. Είπε επίσης ότι πίστευε ότι η χρηματοδότηση είχε δεσμευτεί από το ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, προτού ανατραπούν. Το tweet έχει ήδη οδηγήσει σε διακανονισμό 40 εκατομμυρίων δολαρίων με τις ρυθμιστικές αρχές κινητών αξιών.

Αφού έγινε φανερό ότι τα χρήματα δεν υπήρχαν για να ιδιωτικοποιηθεί η Tesla, ο Μασκ παραιτήθηκε από πρόεδρος της Tesla ενώ παρέμεινε διευθύνων σύμβουλος ως μέρος του διακανονισμού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, χωρίς να αναγνωρίσει οποιαδήποτε αδικοπραγία. Η δίκη έχει προγραμματιστεί να συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα με κατάθεση μελών του διοικητικού συμβουλίου και ειδικών της Tesla.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτήν την αναφορά

Πηγή: Reuters.com/Guardian staff and agencies

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments