Διεθνή

Λαβρόφ: Για «αποικιοκρατικού τύπου πιέσεις» στην Ουκρανία κατηγορεί τη δύση

Λαβρόφ: Για «αποικιοκρατικού τύπου πιέσεις» στην Ουκρανία κατηγορεί τη δύση

Πηγή Φωτογραφίας: Газета.ру

Ο Λαβρόφ χαιρέτισε «τον πολύ παρατεταμένο και συνεπή διάλογο» με τον Λουρένσο, με τον οποίο συζήτησε λεπτομερώς τις διμερείς σχέσεις, σημειώνοντας την αμοιβαία πρόθεση να τις αναπτύξουν σε διάφορους τομείς

Η Δύση χρησιμοποιεί «αποικιοκρατικές μεθόδους» καθώς ασκεί «πρωτοφανή» πίεση στις αναπτυσσόμενες χώρες για να στηρίξουν την Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αγκόλα την Τετάρτη.

Σε μια σύντομη δήλωση προς τους δημοσιογράφους στο τέλος μιας ακρόασης με τον πρόεδρο της Αγκόλας Ζοάο Λουρένσο, ο Λαβρόφ έστειλε μηνύματα προς την αφρικανική χώρα, παραδοσιακό σύμμαχο της Ρωσίας, η οποία πρόσφατα έχει έρθει πιο κοντά στις ΗΠΑ και άλλες χώρες, τονίζοντας ότι η Δύση «μπορεί να προδώσει συμμάχους» από τη μια στιγμή στην άλλη.

Ο Λαβρόφ χαιρέτισε «τον πολύ παρατεταμένο και συνεπή διάλογο» με τον Λουρένσο, με τον οποίο συζήτησε λεπτομερώς τις διμερείς σχέσεις, σημειώνοντας την αμοιβαία πρόθεση να τις αναπτύξουν σε διάφορους τομείς

«Και θα το κάνουμε παρά τις παράνομες πιέσεις των ΗΠΑ και των εταίρων τους», τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, επισημαίνοντας ως επόμενο καθήκον την προετοιμασία της κοινής διακυβερνητικής συνάντησης για την οικονομική εμπορική τεχνική και επιστημονική συνεργασία.

Εκτός από τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την υλοποίηση της στρατηγικής μας συνεργασίας, ο Λαβρόφ και ο Λουρένσο μίλησαν «αρκετά» για την τρέχουσα κατάσταση και «για την υποστήριξη της Δύσης στις πρακτικές επιβολής του ναζισμού στην Ουκρανία και τον υβριδικό πόλεμο που αναπτύσσεται εναντίον της χώρας μας», δήλωσε.

«Παρουσιάσαμε τις απόψεις μας με βάση τις επαφές μας που αποδεικνύουν την άνευ προηγουμένου πίεση που ασκείται στις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής από αυτή την άποψη», είπε επίσης.

«Όπως έχει πει πολλές φορές ο δικός μας πρόεδρος [Πούτιν], η Δύση χρησιμοποιεί τις ίδιες αποικιοκρατικές μεθόδους που χρησιμοποιούσε παλαιότερα για να αρπάξει, με τον ίδιο αποικιοκρατικό τρόπο, τα περιουσιακά στοιχεία των χωρών σήμερα», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι «η Δύση μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να προδώσει τους συμμάχους της», όπως συνέβη στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

«Οι σοβαρές και υπεύθυνες χώρες βλέπουν πολύ καθαρά μια τέτοια συμπεριφορά και είναι έτοιμες να λάβουν μέτρα για την προστασία των συμφερόντων τους, μεταξύ άλλων και στον οικονομικό τομέα», τόνισε.

Σημείωσε εν προκειμένω, «πολύ πρόσφατες πρωτοβουλίες», και τη δημιουργία του δικού τους νομίσματος για τις χώρες BRIC Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα, καθώς και για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής αυτής της ομάδας στα τέλη Αυγούστου, στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, στην οποία θα προσκληθεί μια ομάδα αφρικανικών χωρών, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Αγκόλας, πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης εργασίας στην Αγκόλα, ο Ρώσος υπουργός θα επισκεφθεί επίσης το μνημείο του Δρ Αντόνιο Αγκοστίνιο Νέτο, καθώς και τον τάφο του πρώην προέδρου της Αγκόλα, Χοσέ Εντουάρντο ντος Σάντος, ο οποίος πέθανε στις 8 Ιουλίου του περασμένου έτους.

Στη συνέχεια, ο Λαβρόφ θα επισκεφθεί το εθνικό μουσείο στρατιωτικής ιστορίας και το σχολείο της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας πριν από το γεύμα.

Πριν από τη συνάντηση με τον αρχηγό του κράτους της Αγκόλας, ο Λαβρόφ και η αντιπροσωπεία του συναντήθηκαν με τον ομόλογό του, Τέτε Αντόνιο.

Πηγή: Euractiv.gr , Lusa.pt ( Raquel Rio)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments