Διεθνή

Σούνακ και η άμεση στρατιωτική συνδρομή στην Ουκρανία

Σούνακ και η άμεση στρατιωτική συνδρομή στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Ukrainian Presidential Press Office

Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν πριν από λίγο ο Β. Ζελένσκι και ο Ρίσι Σούνακ κυριάρχησαν η δέσμευση της βρετανικής πλευράς για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας το συντομότερο δυνατό

Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν πριν από λίγο ο Β. Ζελένσκι και ο Ρίσι Σούνακ κυριάρχησαν η δέσμευση της βρετανικής πλευράς για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας το συντομότερο δυνατό, καθώς και το θέμα της συμμετοχής της Ρωσίας στους προσεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν την ερχόμενη χρονιά στη Γαλλία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι η επέκταση των δυνατοτήτων του ουκρανικού στρατού θα είναι πολύ σύντομα εφικτή χάρη στην αποστολή των  τεθωρακισμένων οχημάτων Challenger. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, ο Σούνακ «επικέντρωσε την προσοχή του στη διασφάλιση ότι η βρετανική στρατιωτική βοήθεια φτάνει στην πρώτη γραμμή του πολέμου το συντομότερο δυνατό».

Στο δελτίο τύπου επισημαίνεται ότι Σούνακ και Ζελένσκι συμφώνησαν ότι «είναι ουσιαστικής σημασίας για την Ουκρανία, η επιτάχυνση της διάθεσης αμυντικής βοήθειας από τους συμμάχους προς την Ουκρανία, ώστε το Κίεβο να βοηθηθεί και να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να αποκρούσει τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις».

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε για την έναρξη της αποστολής τεθωρακισμένων οχημάτων Challenger 2, για την διάθεση του Βρετανού πρωθυπουργού να διασφαλίσει την εξάσκηση Ουκρανών στρατιωτών στα εκ λόγω τανκς και ανέφερε ότι οι δύο άνδρες «μίλησαν επίσης για περαιτέρω διεύρυνση των δυνατοτήτων του ουκρανικού στρατού, ολόπλευρη υποστήριξη για την Ουκρανία βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Πρόσφατα, η Μεγάλη Βρετανία είχε δεσμευτεί ότι θα παράσχει στην Ουκρανία άρματα μάχης Challenger 2 για να τη βοηθήσει να υπερασπιστεί την χώρα και να ανακτήσει εδάφη της.

Επιπλέον, ο Ουκρανός ηγέτης επανέλαβε την κατηγορηματική άρνησή του να επιτρέψει σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024. Οι εκπρόσωποι του εισβολέα δεν έχουν θέση, σύμφωνα με τον Β. Ζελένσκι, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.΄

Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι ζωτικής σημασίας οι διεθνείς εταίροι να εντείνουν τη βοήθειά τους προς την Ουκρανία για να βοηθήσουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει σύνοδο κορυφής σε ελάχιστες ημέρες,  στις 10 Φεβρουαρίου, για να συζητήσει την πιθανή απαγόρευση Ρώσων αθλητών από τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες (ΔΟΕ), μια πιθανότητα που η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή άφησε ανοιχτή τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με διεθνή αφιερώματα.  Η ΔΟΕ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να αγωνιστούν διεθνώς στην Ασία, ενώ δεν έλαβε σαφή θέση για τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στη Γαλλία την επόμενη χρονιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments