Διεθνή

Καρατόμησαν τον επικεφαλής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Κίνας μετά την κατάρριψη του μπαλονιού

Καρατόμησαν τον επικεφαλής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Κίνας μετά την κατάρριψη του μπαλονιού

Πηγή Φωτογραφίας: Bloomberg

Η Κίνα απέλυσε τον κορυφαίο μετεωρολόγο της την Κυριακή, καθώς o Mπάιντεν φαίνεται να βγαίνει κερδισμένος από το συμβάν με το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι.

Η Κίνα απέλυσε τον κορυφαίο μετεωρολόγο της την Κυριακή, καθώς o Mπάιντεν φαίνεται να βγαίνει κερδισμένος από το συμβάν με το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι. Ο Τζο Μπάιντεν διέταξε το Σάββατο μαχητικά F-22 να καταρρίψουν το μπαλόνι, μόλις αυτό πέρασε την ακτή και κατευθύνθηκε προς τα ανοικτά, μη αποτελώντας κίνδυνο για τους πολίτες η κατάρριψή του. Το απόγευμα της Κυριακής, πλάνα που μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν θραύσματα του αερόστατου να μεταφέρονται στην ξηρά από αξιωματούχους. Θα μεταφερθούν στο Κουάντικο της Βιρτζίνια για ανάλυση.

Η οργισμένη αντίδραση του Πεκίνου για την κατάρριψη του μπαλονιού συνοδεύτηκε και από την απομάκρυνση του επικεφαλής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Κίνας, Zhuang Guotai, σύμφωνα με την Daily Telegraph. Η Κίνα επιμένει ότι το «κατασκοπευτικό μπαλόνι» δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα μετεωρολογικό μπαλόνι που έφυγε από την πορεία του.

Τα κέρδη από την κατάρριψη του κατασκοπευτικού μπαλονιού

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι ήθελε να καταστρέψει το κινεζικό αερόστατο αμέσως μόλις έμαθε γι’ αυτό, αλλά η εβδομαδιαία καθυστέρηση πριν από την τελική κατάρριψή του μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του, εκτιμά ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν λέει ότι θα λάβει σημαντικά νέα δεδομένα για τις κινεζικές δυνατότητες μελετώντας το αερόστατο, και ανέδειξε τις ικανότητες του ίδιου του στρατού με την κατάρριψη και την αναμενόμενη ανάκτηση του ωφέλιμου φορτίου του αντικειμένου.

Γενικότερα, ο Μπάιντεν μπορεί να απέκτησε λίγο περισσότερη διπλωματική επιρροή στη διαρκώς μεταβαλλόμενη γεωπολιτική διαμάχη με την Κίνα, η οποία εδώ και χρόνια προσπαθεί να παρουσιάσει την Ουάσιγκτον ως αποσταθεροποιητική δύναμη στις διεθνείς υποθέσεις. Παρά τις διαμαρτυρίες της ότι το αερόστατο ήταν πολιτικό σκάφος, η Κίνα εμφανίστηκε ως προβοκάτορας στη διεθνή σκηνή, μια εξέλιξη που ευνοεί την Ουάσιγκτον.

Οι γεωπολιτικές προεκτάσεις

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επισήμαναν επίσης την παρουσία ενός δεύτερου κινεζικού μπαλονιού στη Λατινική Αμερική το οποίο διεξήγαγε επίσης κατασκοπευτικές δραστηριότητες. Πλαισίωσαν τα δύο επεισόδια ως μέρος μιας όλο και πιο θρασύτατης εκστρατείας κατασκοπείας που αγνοεί τα σύνορα άλλων κρατών.

Επίσης, το περιστατικό εκτροχίασε την πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών στην Κίνα μετά από πέντε χρόνια. Ο κορυφαίος διπλωμάτης Άντονι Μπλίνκεν ανέβαλε το ταξίδι του εξαιτίας αυτού που δήλωσε στον κορυφαίο αξιωματούχο εξωτερικής πολιτικής της Κίνας ως «απαράδεκτη και ανεύθυνη» πράξη κατασκοπείας.

Αλλά το ταξίδι αυτό δεν αναμενόταν να αποδώσει πολλά εξαρχής, δήλωσαν τότε Αμερικανοί αξιωματούχοι, οπότε δεν υπάρχει μεγάλη χειροδικία για την καθυστέρησή του. Και οι αναλυτές της Κίνας υπέδειξαν πως το Πεκίνο ήθελε την επίσκεψη περισσότερο από ό,τι οι ΗΠΑ, δεδομένης της επιβράδυνσης της εγχώριας οικονομίας του και των προσπαθειών του να βγει από τον προβλήματα που επέφερε η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων στην Κίνα, γράφει το Bloomberg.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments