Πολιτική

Στο Μόναχο της Ασφάλειας

Στο Μόναχο της Ασφάλειας

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Στο Μόναχο διεξάγεται από σήμερα και για τις δύο επόμενες ημέρες η 59η Διάσκεψη Ασφάλειας

Στο Μόναχο διεξάγεται από σήμερα και για τις δύο επόμενες ημέρες η 59η Διάσκεψη Ασφάλειας. Σε αυτό το Φόρουμ για διεθνή ζητήματα ασφάλειας, ανάλογο του Φόρουμ του Νταβός για την οικονομία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να προωθήσει τα εθνικά δίκαια και συμφέροντα, ενώ η Ουκρανία φαίνεται να ακολουθεί πια μια πολιτική που δεν προσφέρει ουσιαστικά στην διεθνή συνεννόηση.

Η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο ξενοδοχείο Bayerischer Hof του Μονάχου υπαγορεύεται από την ίδια την πολυμερή και πλουραλιστική φύση της Διάσκεψης. Είναι ένα Φόρουμ διαλόγου που απευθύνεται πρωτίστως σε πολιτικούς της πρώτης γραμμής, σε κορυφαίους εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου και σε επιστήμονες εξειδικευμένους στην διεθνή πολιτική και στα σύγχρονα διλήμματα ασφαλείας.

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να σημαδευτεί, επίσης, από τις παρεμβάσεις του για την περαιτέρω ανάδειξη της Ελλάδας σε αξιόπιστο εταίρο και σύμμαχο του δυτικού μπλοκ δυνάμεων και σε δύναμη σταθερότητας και πυλώνα ασφάλειας στην περιοχή. Αυτό θα επιχειρηθεί να γίνει μέσα από τα προβλήματα μετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Χώρα ως μέρος τους σύγχρονου υπερεθνικού κόσμου και μέσα από επαφές και συναντήσεις με κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Ελλάδα αναμένεται να προβάλει το μεταναστευτικό στις σύγχρονες διεθνείς και αντικειμενικές διαστάσεις του, σε ένα πλανητικό τοπίο αυξημένης αλληλεπίδρασης, ενώ, παράλληλα, αναμένεται να προβάλει τα εθνικά δίκαια σε σχέση με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Χώρας και αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπου παρατηρείται μια αξιόλογη πρόοδος μετά την «διπλωματία των σεισμών» και τα «ευχαριστώ» της τουρκικής πλευράς.

Κύρια θεματική της Διάσκεψης του Μονάχου θα είναι βέβαια ο πόλεμος και οι προοπτικές ειρηνικής επίλυσής του.

Η Ρωσία έχει αποκλειστεί οριστικά από τις εργασίες της φετινής Διάσκεψης. Δεν πρόκειται να εκπροσωπηθεί από κανέναν αξιωματούχο του Κρεμλίνου, αν και είναι εκεί από όπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ανοιχτά προειδοποιήσει για το επερχόμενο «τέλος του μονοπολικού κόσμου». Στην ομιλία του το 2007, ο Ρώσος πρόεδρος είχε μιλήσει ανοιχτά για τον τερματισμό του «κόσμου του ενός αφέντη», της μονοκρατορίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την ομιλία εκείνη του Πούτιν, κανείς δεν έλαβε ποτέ στα σοβαρά και σήμερα, συμπληρώνουμε ένα έτος πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, η οποία φαίνεται πως επιμένει να μην επαναπροσεγγίζει με νέο βλέμμα τα νέα διεθνοπολιτικά δεδομένα, με τον Β. Ζελένσκι να υποστηρίζει, μάλλον άκαιρα και «σκληρά», πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να συζητήσει ποτέ και πουθενά την παραμικρή εκχώρηση εδάφους στην Ρωσική Ομοσπονδία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments