Διεθνή

Χάμπερμας: Έκκληση για διαπραγματεύσεις

Χάμπερμας: Έκκληση για διαπραγματεύσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/Arne Immanuel Bänsch / picture alliance/dpa

Ενώ στο Μόναχο διεξάγεται η 59η διεθνής Διάσκεψη για την Ασφάλεια, ο Γιούργκεν Χάμπερμας, υπερασπιστής της νεωτερικότητας και της σύγχρονης κεντροαριστεράς με άρθρο γνώμης στο σημερινό φύλλο της «Süddeutsche Zeitung», της ιστορικής εφημερίδας του Μονάχου, επιχειρηματολογεί υπέρ των διαπραγματεύσεων

Ενώ στο Μόναχο διεξάγεται η 59η διεθνής Διάσκεψη για την Ασφάλεια, ο Γιούργκεν Χάμπερμας, υπερασπιστής της νεωτερικότητας και της σύγχρονης κεντροαριστεράς με άρθρο γνώμης στο σημερινό φύλλο της «Süddeutsche Zeitung», της ιστορικής εφημερίδας του Μονάχου, επιχειρηματολογεί υπέρ των διαπραγματεύσεων ως ενδεδειγμένης μεθόδου για την ειρηνική επίλυση της πολεμικής διένεξης.

Επαναλαμβάνοντας την προσήλωσή του στην εφαρμογή του νόμου, ο Χάμπερμας υποστηρίζει ότι, ορθά, η Δύση καταδίκασε και στηλίτευσε την εισβολή στην Ουκρανία, εισβολή που έγινε «κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου» και «βρήκε την αναμενόμενη δυτική απάντηση».

Έτσι, για τον Χάμπερμας, «η Ουκρανία δεν πρέπει να χάσει τον πόλεμο!».

Από αυτό το σημείο όμως και μετά, ο σοσιαλδημοκράτης κοινωνικός και πολιτικός στοχαστής κινεί το επιχείρημά του υπέρ των διαπραγματεύσεων, ακολουθώντας ουσιαστικά την ρεαλιστική παράδοση. Ο Χάμπερμας μιλά με σαφήνεια κα τοποθετείται υπέρ των διαπραγματεύσεων, επικαλούμενος την «ρεαλιστική» πολεμική εξέλιξη.

Ο Χάμπερμας ανησυχεί «για τον προληπτικό χαρακτήρα των έγκαιρων διαπραγματεύσεων, οι οποίες εμποδίζουν έναν μακροχρόνιο πόλεμο να στοιχίσει ακόμη περισσότερες ανθρώπινες ζωές και καταστροφές και τελικά να μας αφήσει με μια απελπιστική επιλογή: είτε να παρέμβουμε ενεργά στον πόλεμο είτε, για να μην τελειώσει ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος με τα πυρηνικά όπλα πυροδοτούν δυνάμεις να αφήσουν την Ουκρανία στη μοίρα της».

Αφού «ο πόλεμος συνεχίζεται, ο αριθμός των θυμάτων και η έκταση της καταστροφής διογκώνονται», είναι «υπνοβασία» το να θέλει κάποιος έλλογος διεθνής παίκτης να μην προωθεί την προοπτική των διαπραγματεύσεων: «Η υπνοβασία στην άκρη της αβύσσου γίνεται πραγματικός κίνδυνος κυρίως επειδή η δυτική συμμαχία όχι μόνο έχει την πλάτη της Ουκρανίας, αλλά τη διαβεβαιώνει ακούραστα ότι θα στηρίξουν την ουκρανική κυβέρνηση “όσο χρειαστεί” και ότι η ουκρανική κυβέρνηση μόνη της θα επιβιώσει μπορεί να αποφασίσει ο χρόνος και ο στόχος των πιθανών διαπραγματεύσεων».

Αν ο πόλεμος συνεχιστεί, σημειώνει ένας από τους τελευταίους της Σχολής της Φρανκφούρτης, η παράδοση όπλων στο Κίεβο θα οξύνει επικίνδυνα την σύγκρουση, η οποία θα οδηγήσει σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Άρα, λοιπόν, το πολεμικό γεγονός είναι αναγκαίο να εξεταστεί με νέο τρόπο, που να ενσωματώνει τις νέες συνθήκες της διένεξης και που θα τολμά την διάκριση ανάμεσα στην νίκη και την μη ήττα. Η νίκη παραπέμπει στο ιδεώδες της πλήρους επικράτησης επί της Ρωσίας του Β. Πούτιν, ενώ η μη ήττα αναφέρεται στην έναρξη φερέγγυων διαπραγματεύσεων με βάση τις αρχές και τις πρακτικές του διεθνούς δικαίου.

Η αποτροπή της ουκρανικής ήττας περνά μέσα από την δυτική υποχρέωση για ην τήρηση της διεθνούς νομιμότητας κατά την διαπραγματευτική οπτική, την οποία και προκρίνει ο Γιούργκεν Χάμπερμας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments