Διεθνή

Ζελένσκι: Έχει την αξία του, το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας…

Ζελένσκι: Έχει την αξία του, το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας…

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι  Ουκρανοί και ο πρόεδρος Ζελένσκι ανασκευάζουν: το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας δεν απορρίπτεται πλέον αλλά παρουσιάζει «μια κάποια αξία».

Οι  Ουκρανοί και ο πρόεδρος Ζελένσκι ανασκευάζουν: το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας δεν απορρίπτεται πλέον αλλά παρουσιάζει «μια κάποια αξία».

Το ειρηνευτικό σχέδιο αποτελείται από δώδεκα σημεία και είναι ακριβές ότι δεν το έβρισκε κανείς τόσο εύκολα σε δυτικό μέσο ενημέρωσης. Το κινεζικό σχέδιο απορριπτόταν συλλήβδην από την ουκρανική και την ευρύτερη δυτική πλευρά.

Το σχέδιο, που εκτίθεται σε έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών, ήταν σε μεγάλο βαθμό επανάληψη της γραμμής της Κίνας από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε αυτό που, αντιεπιστημονικά, αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στις 24 Φεβρουαρίου πέρυσι.

Η Κίνα απέφυγε να καταδικάσει τη σύμμαχό της Ρωσία ή να αναφερθεί στην επέμβαση της Μόσχας στη γείτονά της ως «εισβολή». Έχει επίσης επικρίνει τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία.

Η αρχική αντίδραση από το Κίεβο ήταν απορριπτική, με έναν ανώτερο σύμβουλο του προέδρου Ζελένσκι να υποστηρίζει πως οποιοδήποτε σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου πρέπει να περιλαμβάνει την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα, όταν κατέρρευσε η πάλαι ποτέ κραταιά Σοβιετική Ένωση κατά την τριετία 1989 –  1991.

Εντούτοις, ο ίδιος ο Ζελένσκι έδωσε έναν πιο δεκτικό τόνο σε συνέντευξη Τύπου για τον εορτασμό της πρώτης επετείου της σύγκρουσης, υποστηρίζοντας πως το ειρηνευτικό σχέδιο των Κινέζων Κομμουνιστών έχει «κάποια αξία».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με σημερινή παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, «η Κίνα δεν έχει μεγάλη αξιοπιστία γιατί δεν μπόρεσε να καταδικάσει την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία» και ότι υπήρχαν εικασίες ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα εκφωνήσει «ειρηνευτική ομιλία» την Παρασκευή, αλλά αυτό δεν συνέβη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments