Τεχνολογία

ChatGPT: Η “απάντηση” της Meta με το LLaMA

ChatGPT: Η “απάντηση” της Meta με το LLaMA

Πηγή Φωτογραφίας: Unsplash

Η Meta, ιδιοκτήτρια του Facebook, παρουσίασε την Παρασκευή τη δική της εκδοχή της τεχνητής νοημοσύνης που βρίσκεται πίσω από εφαρμογές όπως το ChatGPT

Η Meta, ιδιοκτήτρια του Facebook, παρουσίασε την Παρασκευή τη δική της εκδοχή της τεχνητής νοημοσύνης που βρίσκεται πίσω από εφαρμογές όπως το ChatGPT, λέγοντας ότι θα δώσει πρόσβαση σε ερευνητές για να βρουν λύσεις για τους πιθανούς κινδύνους της τεχνολογίας.

Η Meta περιέγραψε τη δική της τεχνητή νοημοσύνη, που ονομάζεται LLaMA, ως ένα “μικρότερο, πιο αποδοτικό” μοντέλο που έχει σχεδιαστεί για να “βοηθήσει τους ερευνητές να προωθήσουν το έργο τους“, σε κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως συγκαλυμμένη κριτική στην απόφαση της Microsoft να διαθέσει ευρέως την τεχνολογία, κρατώντας παράλληλα μυστικό τον κώδικα προγραμματισμού.

Η Microsoft εμβαθύνει τη συνεργασία της με την OpenAI, τη δημιουργό του ChatGPT, και νωρίτερα αυτό το μήνα ανακοίνωσε ότι η τεχνολογία θα ενσωματωθεί στη μηχανή αναζήτησης Bing καθώς και στο πρόγραμμα περιήγησης Edge. Η Google, βλέποντας μια ξαφνική απειλή για την κυριαρχία της μηχανής αναζήτησής της, ανακοίνωσε γρήγορα ότι θα κυκλοφορήσει σύντομα τη δική της τεχνητή νοημοσύνη, γνωστή ως Bard.

Όμως, αναφορές για ενοχλητικές ανταλλαγές με το chatbot Bing της Microsoft – συμπεριλαμβανομένου του ότι εκτόξευε απειλές και μιλούσε για επιθυμίες να κλέψει πυρηνικό κώδικα – έγιναν viral, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι η τεχνολογία δεν ήταν έτοιμη. Η Meta δήλωσε ότι αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν καλύτερα αν οι ερευνητές είχαν καλύτερη πρόσβαση στην ακριβή τεχνολογία.

Η ενδελεχής έρευνα “παραμένει περιορισμένη λόγω των πόρων που απαιτούνται για την εκπαίδευση και την εκτέλεση τόσο μεγάλων μοντέλων“, δήλωσε η εταιρεία. Αυτό εμπόδιζε τις προσπάθειες “για τη βελτίωση της ευρωστίας τους και τον μετριασμό γνωστών προβλημάτων, όπως η μεροληψία, η τοξικότητα και η πιθανότητα παραγωγής παραπληροφόρησης“, δήλωσε η Meta.

Η OpenAI και η Microsoft περιορίζουν αυστηρά την πρόσβαση στην τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από τα chatbots τους, προκαλώντας επικρίσεις ότι επιλέγουν τα πιθανά κέρδη αντί της ταχύτερης βελτίωσης της τεχνολογίας για την κοινωνία. “Με την κοινή χρήση του κώδικα για το LLaMA, άλλοι ερευνητές μπορούν ευκολότερα να δοκιμάσουν νέες προσεγγίσεις για τον περιορισμό ή την εξάλειψη αυτών των προβλημάτων“, δήλωσε η Meta.

Πηγή: AFP

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments