Πολιτισμός

H Μαρίνα Ξενοφώντος κέρδισε το Βραβείο Ανερχόμενου Καλλιτέχνη του Camden Art Centre

H Μαρίνα Ξενοφώντος κέρδισε το Βραβείο Ανερχόμενου Καλλιτέχνη του Camden Art Centre

Πηγή Φωτογραφίας: Art Viewer

Η Ελληνοκύπρια εικαστικός που εκπροσωπείται από την Hot Wheels Athens θα κάνει ατομική έκθεση στο Λονδίνο το 2023.

Το φετινό Camden Art Centre Artist Prize with Frieze, θεσμός που ξεκίνησε το 2018 και που αναδεικνύει κάθε χρόνο τον νέο καλλιτέχνη που ξεχωρίζει στο πρόγραμμα του Frieze Focus, απονέμεται στην Μαρίνα Ξενοφώντος και απόρροια αυτής της βράβευσης είναι μεταξύ άλλων και μια ατομική έκθεση οργανωμένη από την επιμελητική ομάδα του Camden Art Centre (εντός της επόμενης χρονιάς) η οποία θα υποστηριχθεί από ένα πρόγραμμα δημοσίων ομιλιών και εκδηλώσεων.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να απονείμουμε το φετινό βραβείο στη Μαρίνα Ξενοφώντος» δήλωσε ο Martin Clark, διευθυντής του Camden Art Center. «Είναι μια καλλιτέχνιδα που τώρα πρωτογνωρίσαμε αλλά το έργο της είχε για μας άμεση απήχηση μέσα από μια συναρπαστική παραδοξότητα, κομψότητα και ουσία. Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που μπορούμε και συνεχίζουμε την υποστήριξη μας σε νέες και αναδυόμενες πρακτικές, σε μια εποχή που υπάρχει επιτακτική ανάγκη για να δημιουργηθούν τέτοιου είδους ευκαιρίες για καλλιτέχνες αλλά και χώροι τόλμης και πειραματισμού μέσα στο πλαίσιο της λειτουργίας των ιδρυμάτων μας».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Marina Xenofontos (@afictionalastronaut)

Οι προηγούμενοι κάτοχοι του βραβείου είναι ο Wong Ping από το Χονγκ-Κονγκ, ο Γαλλο-Μαρτινικέζος Julien Creuzet και η Ολλανδή Hendrickje Schimmel (Tenant of Culture).

Από την άλλη, ο ιδιοκτήτης και διευθυντής της Hot Wheels Athens, Hugo Wheeler, δήλωσε ενθουσιασμένος για τη βράβευση της Μαρίνας Ξενοφώντος και την επικείμενη έκθεση της σε ένα τόσο σημαντικό ίδρυμα και συμπλήρωσε: «Μετά από χρόνια πίστης και εμπιστοσύνης στο έργο της Μαρίνας, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που και άλλοι βλέπουν ακριβώς το ίδιο».

Η Μαρίνα Ξενοφώντος γεννήθηκε στη Λεμεσό και εργάζεται μεταξύ Αθήνας και Παρισιού. Είναι γλύπτρια που δημιουργεί μέσα από την εγκατάσταση, τη ζωγραφική, τη φωτογραφία και το βίντεο. Επίσης είναι από τα ιδρυτικά μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας Νεοτερισμοί Τουμάζου (Neotoum). Η πρακτική της περιλαμβάνει την αναμόρφωση αντικειμένων και υλικών που στη συνέχεια συνδυάζει με νέες κατασκευές — κινητικά γλυπτά, φωτιστικές εγκαταστάσεις, ψηφιακές εικόνες τις αναλογικές τους αναπαραστάσεις. Αυτά τα στοιχεία δεν συνδέονται απαραίτητα σε πρώτο επίπεδο, αλλά εμπλέκονται από τους ιδιότυπους δεσμούς τους στην ιστορία και την πολιτική. Αποτελούμενη από φυσικά αντικείμενα, αλλά και από γραπτές λέξεις και κατακερματισμένες αφηγήσεις, η πρακτική της λειτουργεί ως ποιητική δήλωση.

Η αμέσως επόμενη πάντως έκθεση της Μαρίνας Ξενοφώντος, με τίτλο «Days Shot», θα γίνει στο Akwa Ibom της οδού Βαλτετσίου, στα Εξάρχεια (από τις 24 Οκτωβρίου) όπου θα παρουσιάσει μια σειρά από κουρτίνες που έφτιαξε το διάστημα 2000 – 2022. Μια έκθεση που θα λειτουργεί μόνο μεσημβρινές ώρες λόγω της φύσης των έργων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments