Live Σχολιασμός

Τέμπη ατύχημα Live: Δείτε ζωντανά όλες τις εξελίξεις για το πολύνεκρη τραγωδία

Τέμπη ατύχημα Live: Δείτε ζωντανά όλες τις εξελίξεις για το πολύνεκρη τραγωδία

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Στους 38 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τη φονική σύγκρουση - Ζωντανά όλες οι εξελίξεις

Την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε ο Κώστας Καραμανλής, μετά τη σύγκρουση των τρένων στη Λάρισα. «Μόλις τώρα γύρισα από το σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Ο πόνος είναι ανείπωτος. Είναι γεγονός ότι παραλάβαμε τον ελληνικό σιδηρόδρομο σε κατάσταση που δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Σε αυτά τα 3,5 χρόνια, κάναμε κάθε προσπάθεια για να βελτιώσουμε αυτή την πραγματικότητα. Δυστυχώς, οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν ένα τέτοιο δυστύχημα. Κι αυτό είναι πολύ βαρύ για όλους μας και για εμένα προσωπικά.

Όταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σαν να μην συνέβη. Είμαι λίγα χρόνια στην πολιτική, αλλά θεωρώ απαραίτητο στοιχείο της Δημοκρατίας μας οι πολίτες της χώρας μας να εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα. Αυτό λέγεται πολιτική ευθύνη.

Γι’ αυτό το λόγο, δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος.

Στους 38 οι νεκροί

Στους 38 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τη φονική σύγκρουση επιβατικής με εμπορική αμαξοστοιχία έξω από τη Λάρισα. Μετά από τηλεφωνική συνομιλία του pagenews.gr με το Γραφείο Τύπου του Πυροσβετικού Σώματος ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους 38. Στην τελευταία επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στις 09:35, ανακοινώθηκαν 36 νεκροί, όμως  ο αριθμός αυτός δυστυχώς αυξήθηκε από τότε. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής κατά την τελευταία  ενημέρωση, η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού επικεντρώνεται στα τρία πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Οι επιχειρήσεις έρευνας για απεγκλωβισμό επιβατών είναι σε πλήρη εξέλιξη από διασώστες αλλά και εθελοντές που έχουν σπεύσει στο σημείο και ψάχνουν κάθε σπιθαμή. Οι έρευνα στο πρώτο και το δεύτερο βαγόνι συνεχίζεται.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου οι συγγενείς των επιβατών μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα: 2410 683175 και 2410 683176. Όπως είπε η ίδια στο νοσοκομείο Λάρισας έχει ξεκινήσει η διαδικασία ταυτοποίησης νεκρών ενώ για την οριστική αναγνώριση θα πρέπει να γίνει διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ανακοίνωσε ότι «η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού ατόμων παραμένει σε εξέλιξη εξηγώντας ότι «αυτή τη στιγμή οι προσπάθειες έρευνας έχουν επικεντρωθεί στα δύο πρώτα βαγόνια που έχουν ανασηκωθεί με τη βοήθεια γερανοφόρων».

Παρέμβαση Ντογιάκου για τα αίτια της τραγωδίας

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ανέθεσε την εποπτεία των ερευνών για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, στον εισαγγελέα Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο.

Υπενθυμίζεται ότι στους 36 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από τη σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορευματική αργά το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, ενώ νοσηλεύονται 66 τραυματίες σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, τον πύραρχο Βασίλη Βαθρακογιάννη.

«Έχει ξεκινήσει έρευνα για να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη να κινούνται δύο τρένα στην αντίθετη κατεύθυνση» είχε αναφέρει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δήλωσή του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την τραγωδία.

Οικονόμου: Έχει ξεκινήσει η έρευνα για να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες

«Έχει ξεκινήσει έρευνα για να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη να κινούνται δύο τρένα στην αντίθετη κατεύθυνση» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δήλωσή του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την τραγωδία στα Τέμπη.Όπως είπε  ο Γιάννης Οικονόμου «πάνω από 500 άνθρωποι επιχειρούν, ο καθένας στον τομέα του. Οι αρμόδιοι υπουργοί από την πρώτη στιγμή στο συντονιστικό».

17:00

Ανδρουλάκης: Στη σκέψη όλων μας υπάρχει ένα τεράστιο «γιατί;»

Στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας, κοντά στα Τέμπη, βρέθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης για να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη θλίψη του για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, τονίζοντας πως «Η πατρίδα μας βιώνει μια ανείπωτη τραγωδία και στη σκέψη όλων μας υπάρχει ένα τεράστιο “γιατί;”».

Στη δήλωσή του, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, που έχασαν με τόσο άδικο τρόπο τη ζωή τους και να ευχηθώ γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες. Η πατρίδα μας βιώνει μια ανείπωτη τραγωδία και στη σκέψη όλων μας υπάρχει ένα τεράστιο “γιατί;”. Γιατί ενώ υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες εδώ και πολλά χρόνια, να κρέμονται τόσες ζωές από ένα ανθρώπινο χέρι».

Στο σημείο του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη βρέθηκε, στο μεταξύ, και κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενο από τον Γραμματέα της Κ.Π.Ε. Ανδρέα Σπυρόπουλο, την Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ευαγγελία Λιακούλη, τον υπεύθυνο του Κοινοβουλευτικού Τομέα Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Γκόκα και τον υπεύθυνο του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Γιώργο Μουλκιώτη.

Ο κ. Σπυρόπουλος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε: «Είμαστε συγκλονισμένοι από την ανείπωτη τραγωδία. Το μυαλό μας και οι σκέψεις μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και στους τραυματίες Επισκεφτήκαμε πριν από λίγο το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Βιώσαμε κι εκεί τραγικές στιγμές με τους συγγενείς των θυμάτων».

16:14

Αναβάλλεται το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής λόγω Τεμπών

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, λόγω του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος με τους 36 νεκρούς στα Τέμπη. Σε λίγη ώρα αναμένεται δήλωσητου πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται πως από την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, είχε τονίσει ότι την προσεχή Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, θα έκανε εισήγηση για τον κατώτατο μισθό. Τρίτη, ο πρωθυπουργός ανέφερε εξάλλου ότι, πέρα από το θέμα του κατώτατου μισθού, το υπουργικό θα ασχολούταν και με άλλα θέματα που αφορούν στην κυβερνητική λειτουργία.

15:50

Τέμπη: Παραιτήθηκε ο Κώστας Καραμανλής από υπουργός Μεταφορών

«Μόλις τώρα γύρισα από το σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Ο πόνος είναι ανείπωτος. Είναι γεγονός ότι παραλάβαμε τον ελληνικό σιδηρόδρομο σε κατάσταση που δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Σε αυτά τα 3,5 χρόνια, κάναμε κάθε προσπάθεια για να βελτιώσουμε αυτή την πραγματικότητα. Δυστυχώς, οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν ένα τέτοιο δυστύχημα. Κι αυτό είναι πολύ βαρύ για όλους μας και για εμένα προσωπικά.

Όταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σαν να μην συνέβη. Είμαι λίγα χρόνια στην πολιτική, αλλά θεωρώ απαραίτητο στοιχείο της Δημοκρατίας μας οι πολίτες της χώρας μας να εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα. Αυτό λέγεται πολιτική ευθύνη.

Γι’ αυτό το λόγο, δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος.

15:30

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν είναι ώρα απόδοσης ευθυνών»

Συνοδευόμενος από τον τομεάρχη Μεταφορών, Νίκο Παππά, ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο σημείο της σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη.Ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε από τους αξιωματικούς για την εξέλιξη των ερευνών και τόνισε ότι δεν είναι η ώρα της απόδοσης ευθυνών.

Όπως είπε, «ζούμε στιγμές βαθιάς οδύνης και θλίψης. Οι εικόνες που είδα είναι συγκλονιστικές. Ζούμε μία αδιανόητη τραγωδία με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους μεταξύ των οποίων δυστυχώς και πολλά νέα παιδιά. Τούτη την ώρα που ακόμα μετράμε τους νεκρούς μας και πενθούμε, δεν θέλω να μιλήσω για ευθύνες τώρα, θα τα πούμε στην ώρα τους. Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη στους συγγενείς των θανόντων και τις ευχές μου για ταχεία ανάρρωση στους τραυματισμένους».

Στο σημείο της σύγκρουσης επιχειρούν 78 άνδρες από τις ΕΜΑΚ της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Λαμίας.

15:00

Το μήνυμα του Ζελένσκι στα ελληνικά για την τραγωδία

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην ελληνική κυβέρνηση και στον ελληνικό λαό για την απώλεια ζωών από τη σύγκρουση τρένων στη Βόρεια Ελλάδα. Ο λαός της Ουκρανίας συμμερίζεται τον πόνο των οικογενειών των θυμάτων. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση σε όλους τους τραυματίες.

14:40

Δημοσία δαπάνη οι κηδείες των θυμάτων

Έπειτα από απόφαση των υπουργών, Μάκη Βορίδη και Χρήστο Σταϊκούρα, οι κηδείες των θυμάτων της φονικής σύγκρουσης επιβατικής με εμπορική αμαξοστοιχία έξω από τη Λάρισα θα τελεστούν δημοσία δαπάνη.

«Με αφορμή το συνταρακτικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που έχει συγκινήσει ολόκληρο τον ελληνικό λαό, οι Υπουργοί Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποφασίζουν την τέλεση της κηδείας των θυμάτων με δημόσια δαπάνη».

Επίσης αναφορικά με το τριήμερο εθνικό πένθος αναφέρουν:

«Παράλληλα, με απόφαση του κ. Βορίδη, από την 1η Μαρτίου έως την 3η Μαρτίου 2023 οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια της χώρας θα κυματίζουν μεσίστιες ενώ αναστέλλεται και κάθε δημόσια εορταστική εκδήλωση, σε εφαρμογή της κήρυξης από τον Πρωθυπουργό τριήμερου εθνικού πένθους για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος».

14:15

Σταύρος Μπαλάσκας στο pagenews.gr: Τι δήλωσε για το δυστήχημα στα Τέμπη

Πραγματική τραγωδία εκτιλύχθηκε το βράδυ της Τρίτης στα Τέμπη, μετά τη σύγκρουση επιβατικού με το εμπορικό τρένο. Με τον αστυνομικό αναλυτή επικοινώνησε το pagenews.gr και η Σοφία Χύτου για την εικόνα και τα αίτια του δυστυχήματος.

Ο αστυνομικός αναλυτής κ. Σταύρος Μπαλάσκας ανέφερε τα εξής: “Η πολυετής ολιγωρία του κράτους να εξοπλίσει τους σιδηρόδρομους με τα τεχνικά μέσα τα οποία εδώ και δεκαετίες έχει προμηθευτεί απέβη μοιραία για σχεδόν 50 συμπολίτες μας”. Συνέχισε λέγοντας για την παρέμβαση Ντογιάκου τα εξής: “Προμηνύει βαριές ποινικές ευθύνες και το ατύχημα καταλογίζεται σε ανθρώπινο λάθος.”.

13:45

Τα αίτια της τραγωδίας

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια αδιανόητη τραγωδία. Θρηνούμε κατά κύριο λόγο νέους ανθρώπους. Μοιραζόμαστε την οδύνη όσων έχασαν τους δικούς τους, αν και γνωρίζουμε ότι ο πόνος τους είναι τόσο μεγάλος, ώστε κανένας παρηγορητικός λόγος δεν μπορεί να τον ανακουφίσει», τόνισε συγκινημένη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, κάνοντας απολογισμό της τραγωδίας που εκτυλίσσεται στα Τέμπη και «δείχνοντας» τον δρόμο για την ανάγκη εντοπισμού των αιτίων για την σύγκρουση των δύο τρένων.

Στην ανάγκη αυτή στάθηκε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μετέβη στην περιοχή από όπου υπογράμμισε την ανάγκη να αναδειχθούν τα αίτια της τραγωδίας «Ένα πράγμα μπορώ να εγγυηθώ, ότι θα μάθουμε τα αίτια της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο».

Ο δε αρμόδιος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής πρόσθεσε, με έκδηλη και δικαιολογημένη συγκίνηση, ότι η κυβερνητική βούληση είναι να εντοπιστούν και να αναδειχθούν τα αίτια του απρόσμενου δεινού, χωρίς να  προσφεύγουμε ως δημοκρατική πολιτεία σε παντογνώστες του διαδικτύου.

«Θα διερευνήσουμε με απόλυτη σοβαρότητα και διαφάνεια τα αίτια του συμβάντος», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός αδυνατώντας να κρύψει την συγκίνησή του. «Ό,τι και να πούμε αυτή τη στιγμή, βεβηλώνουμε τους ανθρώπους που χάθηκαν», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Η διαδικασία έχει, εντούτοις, κινηθεί για να δοθεί η απάντηση στο ερώτημα για τις αιτίες του πολύνεκρου δυστυχήματος. Έως τώρα, βαρύτητα δίδεται στην εντολή της τροχιάς και για ποιους λόγους το σύστημα δεν υπάκουσε στις εντολές.

Έτσι, ο σταθμάρχης Λάρισας συνελήφθη και στην κατάθεσή του η έμφαση δόθηκε στο εάν πρόκειται για ανθρώπινο λάθος ή για μία σειρά τεχνικών παραλείψεων και σφαλμάτων που οδήγησαν στο μοιραίο δυστύχημα, καθώς και γιατί ο ίδιος ο σταθμάρχης έδωσε τη συγκεκριμένη γραμμή στην επιβατική αμαξοστοιχία. Ο 60χρονος σταθμάρχης έδωσε εντολή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για αλλαγή στην τροχιά αλλά το σύστημα δεν υπάκουσε στις εντολές αυτές.

Σε κάθε περίπτωση, οι αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα και η ανάκριση προχωρά ταχύτατα, χωρίς, εντούτοις, να προχωρά σε αυθαίρετα συμπεράσματα, που θα προσέβαλαν την μνήμη των θυμάτων.

13:20

Δήμος Λαρισαίων στο pagenews.gr: Οι κοινωνικές υπηρεσίες βρίσκονται δίπλα στους συγγενείς

Εδώ και λίγες ώρες, τα γερανοφόρα επιχειρούν σηκώνοντας και μεταφέροντας με τεράστια προσοχή συντρίμμια από τα βαγόνια που διαλύθηκαν χθες βράδυ προσπαθώντας να φτάσουν στους αγνοούμενους, αλλά και στις σορούς που βρίσκονται κάτω από αυτά.

Τεράστιες ουρές στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας απο συγκλονισμένους κάτοικους της πόλης συγκεντρώθηκαν σήμερα που έσπευσαν να δώσουν αίμα, μετά το έκτακτο κάλεσμα των δυο Νοσοκομείων της πόλης και του Ερυθρού Σταυρού.

Το pagenews.gr και η Σοφία Χύτου επικοινώνησε με το Γραφείο Τύπου του Δήμου Λαρισαίων όπου ανέφεραν: “Συνεχίζεται η διαχείριση ανάσυρσης εγκλωβισμένων. Οι σοροί έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ενώ οι τραυματίες βρίσκονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου βρίσκονται από την πρώτη στιγμή δίπλα στους συγγενείς ενώ πραγματοποιήθηκε και αιμοδοσία στην κεντρική πλατεία Λάρισας με πλήθος κόσμου. Παράλληλα, οι συγγενείς όλων όσως επέβαιναν στο μοιραίο τρένο έχουν τη δυνατότητα να μείνουν και σε ξενοδοχεία της πόλης”.

13:00

Στους 38 οι νεκροί σύμφωνα με πληροφορίες του pagenews.gr κατόπιν συνομιλίας με εκπρόσωπο του Γραφείου Τύπου της Πυροσβεστικής.

12:50

Μητσοτάκης στα Τέμπη: Αυτό που βιώνουμε ως χώρα είναι μια ανείπωτη τραγωδία

Στο σημείο της τραγωδίας όπου συγκρούστηκαν τα δυο τρένα στα Τέμπη, έφτασε λίγο μετά τις 12:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τον πρωθυπουργό συνοδεύει υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “Αυτό που βιώνουμε ως χώρα είναι μια ανείπωτη τραγωδία” και συνέχισε λέγοντας “αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι πως θα μάθουμε τα αίτια της τραγωδίας”.

12:22

Τσαβούσογλου: Συλλυπητήρια στον Δένδια για το δυστύχημα στα Τέμπη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τα συλλυπητήρια μου για το δυστύχημα, με τον Έλληνα ομόλογο του να τον ευχαριστεί για την αλληλεγγύη σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια είχε ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για το δυστύχημα, με τον Έλληνα ομόλογο του να τον ευχαριστεί για την αλληλεγγύη σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

12:10

Συνελήφθη ο σταθμάρχης Λάρισας

Στη σύλληψη του σταθμάρχη Λάρισας για την τραγωδία με τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη ο οποίος είχε προσαχθεί λίγη ώρα μετά το τραγικό δυστύχημα, προχώρησε η ΕΛΑΣ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ποινικές διώξεις που πιθανά θα ασκηθούν θα αφορούν το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της διατάραξης στην ασφάλεια συγκοινωνιών από την οποία προκλήθηκε θάνατος. Το αδίκημα αυτό επισύρει ποινές που ξεκινούν από κάθειρξη 10 ετών μέχρι και ισόβια.

Ακόμη, οι πιθανές διώξεις που μπορεί να ασκηθούν αφορούν και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, χωρίς να αποκλείεται και η πιθανότητα θα αποδοθεί ενδεχόμενος δόλος.

Σημειώνεται ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελέας εφετών Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, στον οποίο έχει ανατεθεί η εποπτεία του συνόλου των ερευνών για την τραγωδία στα Τέμπη, με εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, μεταβαίνει επί τόπου προκειμένου να έχει προσωπική εποπτεία των ερευνών.

11:54

Καραμανλής: Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, θα διερευνήσουμε τα αίτια

Ο υπουργός Μεταφορών Κώστας  Καραμανλής βρέθηκε πριν λίγο στο σημείο που εκτυλίχθηκε η τραγωδία με τη σύγκρουση δύο τρένων στη Λάρισα και μίλησε συγκινημένος στις κάμερες. «Θα διερευνήσουμε με απόλυτη σοβαρότητα και διαφάνεια τα αίτια αυτού του τραγικού συμβάντος» δήλωσε βουρκωμένος ο υπουργός.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής:

«Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές. Οι σκέψεις όλων βρίσκονται στα θύματα και τις οικογένειές τους. Γνωρίζετε ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Ακόμα δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων. Εγώ θέλω και είμαι υποχρεωμένος να πω ένα πράγμα: Θα διερευνήσουμε με απόλυτη σοβαρότητα και διαφάνεια τα αίτια αυτού του τραγικού συμβάντος. Ό,τι πούμε τώρα είναι πρώιμο και με αυτόν τον τρόπο θα σας έλεγα ότι βεβηλώνουμε τους νεκρούς που χάθηκαν. Θα ήθελα να δείξουμε ψυχραιμία και να μείνουμε στο ότι θα κάνουμε το παν για να διερευνήσουμε τα αίτια και να μην αφήσουμε τίποτα κάτω από το χαλί».

11:51

Παρέμβαση Ντογιάκου για τα αίτια της τραγωδίας

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ανέθεσε την εποπτεία των ερευνών για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, στον εισαγγελέα Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο.

Υπενθυμίζεται ότι στους 36 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από τη σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορευματική αργά το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, ενώ νοσηλεύονται 66 τραυματίες σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, τον πύραρχο Βασίλη Βαθρακογιάννη.

«Έχει ξεκινήσει έρευνα για να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη να κινούνται δύο τρένα στην αντίθετη κατεύθυνση» είχε αναφέρει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δήλωσή του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την τραγωδία.

11:18

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Μητσοτάκης

Με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών με τους 36 νεκρούς. Τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτήρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments