Οικονομία

Τράπεζες: Ρεκόρ 10ετίας στις προθεσμιακές

Τράπεζες: Ρεκόρ 10ετίας στις προθεσμιακές

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Οι μεγαλύτερες μηνιαίες εισροές από το Φεβρουάριο του 2013 - Τι προσφέρουν οι τράπεζες

Τις υψηλότερες καθαρές μηνιαίες εισροές από το Φεβρουάριο του 2013 κατέγραψε η αγορά των προθεσμιακών καταθέσεων τον Ιανουάριο, σε συνέχεια του πρώτου κύκλου αναπροσαρμογών στα επιτόκια από τις τράπεζες στα τέλη του 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα υπόλοιπα των προϊόντων προσυμφωνημένης διάρκειας που αφορούν αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα, ενισχύθηκαν την υπό εξέταση περίοδο κατά περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

Τράπεζες: Νέες αποταμιευτικές λύσεις με υψηλές αποδόσεις

Είχε προηγηθεί το Δεκέμβριο το σπάσιμο του αρνητικού σερί που έτρεχε από τον Αύγουστο του 2019, ως προς τις μηνιαίες μεταβολές των σχετικών μεγεθών.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές ανάλογες τάσεις επικράτησαν και τον περασμένο μήνα, καθώς ο προ 2 – 3 εβδομάδων νέος κύκλος αυξήσεων στις αποδόσεις από όλες τις τράπεζες, μικρές και μεγάλες, ενίσχυσε περαιτέρω τη ζήτηση για το συγκεκριμένο μέσο αποταμίευσης.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι «μετά από πενταετία χαμηλών πτήσεων στα επιτόκια, οι καταθέτες διψούν για προγράμματα που μπορούν να τους εξασφαλίσουν ένα σίγουρο εισόδημα, χωρίς ρίσκο για το αρχικό τους κεφάλαιο».

Στο πλαίσιο αυτό, από το χαμηλό των 23,5 δισ. ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο, οι τοποθετήσεις σε προθεσμιακές καταθέσεις αυξήθηκαν στο τέλος του Ιανουαρίου 2023 στα 25,19 δισ. ευρώ, με καθαρές εισροές 1,7 δισ. ευρώ σε αυτό το δίμηνο.

Εκτιμάται ότι μέσα στο 2023 θα κινηθούν προς τη ζώνη των 40 δισ. ευρώ. Σημαντικό ρόλο σε αυτό αναμένεται να παίξει και το γεγονός πως πλέον οι τράπεζες προσφέρουν υψηλή ανταμοιβή ακόμη και για ποσά που ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό διευρύνεται η περίμετρος των δυνητικά ενδιαφερόμενων για λογαριασμούς προθεσμίας.

Η νέα επενδυτική μόδα

Η άνοδος των υπολοίπων τους πάντως θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν οι τράπεζες δεν είχαν λανσάρει ένα νέο επενδυτικό προϊόν, που μπορεί υπό προϋποθέσεις να εξασφαλίσει ένα καλύτερο ετήσιο εισόδημα.

Ο λόγος γίνεται για τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια 5ετούς διάρκειας με διανομή μερίσματος κάθε χρόνο, τα οποία υπόσχονται για το 2023 επιστροφή της τάξης του 3% τουλάχιστον.

Από τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών προκύπτει ότι από τα τέλη του 2022 μέχρι σήμερα οι καθαρές εισροές σε προϊόντα της κατηγορίας έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για κεφάλαια, που σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, θα κατευθύνονταν κατά πάσα πιθανότητα σε λογαριασμούς προθεσμίας, εάν δεν υπήρχε αυτή η εναλλακτική επιλογή.

Μπορεί με τα νέα προγράμματα ο επενδυτής να είναι εκτεθειμένος στον κίνδυνο πτώχευσης των εκδοτών των τίτλων στα οποία επενδύουν, ωστόσο, το ρίσκο περιορίζεται λόγω:

• Της υψηλής διασποράς των χαρτοφυλακίων τους

• Της στρατηγικής διατήρησής των ομολόγων έως την πλήρη αποπληρωμή τους, που συμπίπτει χρονικά με τη λήξη ζωής κάθε αμοιβαίου κεφαλαίου

Επιπλέον, εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ κάποια στιγμή από το 2024, οι μεριδιούχοι θα πετύχουν σημαντικά κεφαλαιακά κέρδη.

Σύμφωνα με τα ενημερωτικά δελτία των διαθέσιμων προγραμμάτων, σε ένα πολύ καλό σενάριο η μέση ετησιοποιημένη απόδοση θα μπορούσε να προσεγγίσει ακόμη και διψήφια επίπεδα.

Νέες αυξήσεις στα επιτόκια

Κατά τα άλλα, οι τράπεζες συνέχισαν τις προηγούμενες ημέρες τις βελτιώσεις στους όρους διάθεσης των προθεσμιακών καταθέσεων.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές αφορούν τόσο στη μείωση του ελάχιστου ποσού για το άνοιγμα προνομιακών προϊόντων, όσο και στις προσφερόμενες αποδόσεις, που ενισχύθηκαν σε μέρος ή στο σύνολο των προγραμμάτων ανάλογα με την τράπεζα.

Πλέον, η «οροφή» στα επιτόκια διαμορφώνεται στα ακόλουθα επίπεδα:

– 20.000 ευρώ

• Στους 6 μήνες: 1,40%

• Στους 12 μήνες: 1,75%

• Στους 15 μήνες: 2%

• Στους 18 μήνες: 2,2%

• Στους 24 μήνες: 2,3%

– 50.000 ευρώ

• Στους 6 μήνες: 1,60%

• Στους 12 μήνες: 1,75%

• Στους 15 μήνες: 2%

• Στους 18 μήνες: 2,2%

• Στους 24 μήνες: 2,3%

– 100.000 ευρώ

• Στους 6 μήνες: 1,80%

• Στους 12 μήνες: 2%

• Στους 15 μήνες: 2%

• Στους 18 μήνες: 2,2%

• Στους 24 μήνες: 2,3%

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments