Τεχνολογία

Πώς οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποκτούν δεύτερη ζωή

Πώς οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποκτούν δεύτερη ζωή

Πηγή Φωτογραφίας: Unsplash - CHEVROLET - Unsplash

Πώς οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα αποκτήσουν δεύτερη ζωή -ίσως και στο σπίτι σου- και δεν θα καταλήξουν σε κάποια χωματερή

Ένα από τα πολλά διαδικτυακά επιχειρήματα κατά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κινείται περίπου σε αυτό το μήκος κύματος: οι μπαταρίες που τροφοδοτούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι άχρηστες μετά από μερικά χρόνια και θα καταλήξουν όλες σε χωματερές. Και, όπως τόσα πολλά πράγματα στο διαδίκτυο, πρόκειται για απόλυτη ανοησία. Στην πραγματικότητα είναι διπλή ανοησία, διότι α) οι μπαταρίες διαρκούν πολύ περισσότερο από όσο θα παραδεχτούν ποτέ οι “εγώ-ξέρω-προς-τους-πελάτες” και β) τόσο μεγάλες και ισχυρές μπαταρίες θα βρίσκουν πάντα κάποιο άλλο ρόλο για να είναι χρήσιμες.

Θεμελιώδης πλάνη: οι μπαταρίες είναι άχρηστες μετά από μερικά χρόνια

Η Geotab μέτρησε την υγεία της μπαταρίας (δηλαδή την ικανότητα να κρατάει τη φόρτιση) περίπου 6.300 ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Και διαπίστωσε ότι σε αυτά τα 6.300 αυτοκίνητα – 21 διαφορετικά μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων των BMW i3, Nissan Leaf και Tesla Model S – η μέση χωρητικότητα της μπαταρίας μετά από πέντε χρόνια εξακολουθούσε να είναι 89,9% της χωρητικότητας του νέου αυτοκινήτου. Και αυτός είναι ο μέσος όρος, ο οποίος περιλαμβάνει τα πρώιμα EV που δεν είχαν το επίπεδο ψύξης της μπαταρίας που συναντάται στα νεότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και των οποίων οι μπαταρίες υποβαθμίζονταν ταχύτερα ως αποτέλεσμα ελλειπούς ψύξης.

Αλλά ας πούμε ότι τα 240 χιλόμετρα δεν είναι αρκετά και ο ιδιοκτήτης (είτε είναι ο αρχικός, είτε ο δεύτερος, είτε άλλος) θέλει να αντικαταστήσει την μπαταρία και να ανακτήσει την αυτονομία των 480 χιλομέτρων ενός νέου e-tron GT. Αυτή τη στιγμή, είναι απολύτως εφικτή η αντικατάσταση των τεράστιων μπαταριών που στηρίζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα –το πας πίσω στον αντιπρόσωπο, ζητάς την αντικατάσταση της μπαταρίας, φρικάρεις καθώς βλέπεις τον 5ψήφιο λογαριασμό και συνεχίζεις από εκεί και πέρα. Στο μέλλον, οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων θα αντικατοπτρίζουν την τιμή αυτής της αλλαγής, όπως μπορείς να πάρεις ένα παλιό Range Rover φτηνά, επειδή είναι απλώς ένα κτήνος με τετρακίνηση.

Αλλά σε μια δεκαετία από τώρα, οι μπαταρίες θα είναι φθηνότερες και σχεδόν σίγουρα με μεγαλύτερη χωρητικότητα. Έτσι, το 2032, θα μπορείς να πας ένα απολύτως αξιοπρεπές, φροντισμένο e-tron GT στην Audi -ή ίσως και σε έναν ανεξάρτητο μηχανικό- και να πάρεις μια μπαταρία που θα αποδίδει μεγαλύτερη αυτονομία με λιγότερα χρήματα από όσα θα πληρώνες σήμερα.

Τι θα συμβεί λοιπόν στην παλιά σου μπαταρία;

Μήπως απλά πηγαίνει κάπου στη χωματερή; Όχι ακριβώς. Οι παλιές μπαταρίες EV εμφανίζονται ήδη παντού. Η BMW εργάζεται για να τροφοδοτεί με ρεύμα φεστιβάλ, εργοτάξια και άλλα παρόμοια χωρίς την ανάγκη για γεννήτριες. Η Audi εγκαθιστά χρησιμοποιημένες μπαταρίες στα δίκτυα ηλεκτροδότησης του Βερολίνου, τις χρησιμοποιεί στα εργοστάσιά της και συνεργάζεται ακόμη και με μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που προσπαθεί να “ηλεκτροδοτήσει” τα ρικσάου (ή τουκ τουκ) της Ινδίας.

Στη συνέχεια, υπάρχει το προφανές: η αποθήκευση ενέργειας στο σπίτι. Μια μπαταρία Tesla Powerwall χωράει 13,5 kWh- μια μπαταρία οκτώ ετών από το φθηνότερο Model 3 που μπορείτε να αγοράσετε σήμερα έχει εγγύηση ότι χωράει πάνω από τρεις φορές περισσότερο. Έτσι, όταν η μπαταρία του EV σου τελικά εξαντληθεί πλήρως για χρήση στο βασικό μοντέλο Tesla, μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις στο σπίτι σου. Υποθέτοντας μια -σε γενικές γραμμές- γραμμική υποβάθμιση, το 70% μετά από οκτώ χρόνια, σημαίνει 35% μετά από 16 χρόνια. Αυτό εξακολουθεί να είναι ένα Powerwall 21 kWh, έτοιμο για εγκατάσταση το έτος 2038.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments