Αθλητισμός

“Τρελαμένοι” οι Άγγλοι για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας! 1,4 εκατ. ευρώ κέρδη για τις φιναλίστ

“Τρελαμένοι” οι Άγγλοι για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας! 1,4 εκατ. ευρώ κέρδη για τις φιναλίστ

Πηγή Φωτογραφίας: https://www.cpfc.co.uk/

Γιατί καθυστερεί η απόφαση της ΕΠΟ και ποιά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σταδίου. Όλα τα δεδομένα για τη φιλοξενία του ιστορικού ματς στο γήπεδο της Κρίσταλ Πάλας!

Στις 12 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος, το πλαίσιο εκδήλωσης για την κοπή της πίτας της ΕΠΣ Χίου μετέφερε μία πολύ σημαντική είδηση. Αποκάλυψε τις πιθανότητες ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας να διεξαχθεί στο εξωτερικό, σημειώνοντας πως το γήπεδο της Κρίσταλ Πάλας είναι το επικρατέστερο να φιλοξενήσει το παιχνίδι, το οποίο αποτελεί και διακαή πόθο του κορυφαίου ποδοσφαιρικού παράγοντα.

Πρόκειται για το «Σέλχαρστ Παρκ», το οποίο βρίσκεται στο Νότιο Νόργουντ του Λονδίνου, με χωρητικότητα 26.255 θεατών. Το γήπεδο είναι ηλικίας 99 ετών και παραδοσιακά θεωρείται ως έδρα της Κρίσταλ Πάλας, μία ομάδα που ιδρύθηκε το 1905 από εργάτες που δούλευαν στο ομώνυμο κτήριο που κατασκευάστηκε για να φιλοξενεί εκθέσεις. Το γήπεδο έχει χρησιμοποιηθεί όμως από την Τσάρλτον (μαζί με την Πάλας ήταν οι πρώτες ομάδες στην Αγγλία που μοιράζονταν την ίδια έδρα) και τη Γουίμπλετον.

Παρότι από το 1924 που κτίστηκε, έχει υποστεί αρκετές μετατροπές για τον εκσυγχρονισμό του, το γήπεδο έχει κρατήσει κάποια ρομαντικά στοιχεία από το παρελθόν που στους ποδοσφαιρόφιλους προκαλούν νοσταλγία. Ο τουβλόχτιστος τοίχος στο νότιο πέταλο της οδού Holmesdale αποτελεί σήμα κατατεθέν του σταδίου, στο οποίο έχει καταγραφεί μία από τις χαρακτηριστικότερες… καλτ στιγμές του αγγλικού ποδοσφαίρου. Αναφερόμαστε στην περίφημη κλωτσιά του Ερίκ Καντονά, με κίνηση που θυμίζει αθλητή καρετέκα, σε οπαδό των γηπεδούχων που του επιτέθηκε λεκτικά, σε εκτός έδρας αναμέτρηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κόντρα στην Πάλας.

Επίσης το γήπεδο κατέχει ρεκόρ τηλεθέασης ποδοσφαιρικού αγώνα στην Αγγλία. Το 1998 το ντεμπούτο των πρώτων Κινέζων ποδοσφαιριστών στο Αγγλικό ποδόσφαιρο, Jihai και Fan Zhiyi, παρακολούθησαν πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι.

Το γήπεδο απέχει 20 λεπτά από το κέντρο του Λονδίνου και είναι πολύ εύκολα προσβάσιμο με τη δημόσια συγκοινωνία, με τρένο (εξυπηρετείται καλά από τρεις υπόγειους σιδηροδρομικούς σταθμούς) και λεωφορείο (τέσσερις γραμμές περνούν από το γήπεδο).

H οργάνωση και τα κέρδη

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Sportdog, oι άνθρωποι της Κρίσταλ Πάλας θέλουν πως και πως να γίνει ο τελικός στο «Σέλχαστ Παρκ». Πρόσφατα άλλωστε ο πρόεδρος της ομάδας, Στιβ Πάρις, μίλησε με ενθουσιασμό για αυτό το ενδεχόμενο. Εξάλλου τα κέρδη θα είναι σημαντικά. Αναμένεται να φτάσουν στα 2,5 εκατ.Ευρώ με τις πληροφορίες να αναφέρουν, ότι η κάθε φιναλιστ ομάδα θα πάρει 700.000 Ευρώ έκαστος.

Η αγγλική ομάδα θα παραχωρήσει τον χώρο με ενοίκιο και θα αναλάβει στην ουσία όλη τη διοργάνωση του τελικού. Η Πάλας δεσμεύεται για κάθε λειτουργία που αφορά το ιστορικό αυτό ματς (καθώς για πρώτη φορά θα παιχτεί τελικός εκτός ελληνικών συνόρων) από τα εισιτήρια μέχρι και την ασφάλεια του γηπέδου και των οπαδών σε συνεννόηση με την Αστυνομία.

Ενδιαφέρον βέβαια παρουσιάζει το σχέδιο ασφαλείας που θα εφαρμόσουν οι αγγλικές αρχές για τους Έλληνες οπαδούς. Θα ήταν ένα πολύ ωραίο μοντέλο, για να υιοθετηθεί σε παιχνίδια που θα φιλοξενήσουν οπαδούς και των δύο ομάδων στη χώρα μας.

Τα δύο άλλα σενάρια

Δύο μέρες πριν τη δήλωση Μπαλτάκου, η Ομοσπονδία είχε στείλει αίτημα στην Αυστραλία, μιας και στη χώρα υπάρχει έντονο ελληνικό στοιχείο, λόγω της παρουσίας 700.000 ομογενών μας. Η απάντηση των «καγκουρώ» ήρθε στις 13 Φεβρουαρίου και ήταν θετική για το ενδεχόμενο διεξαγωγής του τελικού εκεί. Η ΕΠΟ είχε ενημερώσει επίσημα, ότι βρίσκεται σε συζητήσεις και με τους Αυστραλούς.

Βέβαια δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι μεγάλες πιθανότητες παρουσιάζει και το «Πανθεσσαλικό» Στάδιο του Βόλου, το οποίο έχει φιλοξενήσει τρεις τελικούς. Ο πρώτος ήταν το 2007, με την ΑΕΛ να στέφεται Κυπελλούχος επικρατώντας 2-1 του Παναθηναϊκού. Ο δεύτερος ήταν το 2017, όπου ο ΠΑΟΚ επικράτησε 2-1 της ΑΕΚ σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι που το μνημονεύουμε ακόμα για τις εικόνες ντροπής που αμαύρωσαν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο τρίτος ήταν το 2020, εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, γι’αυτό και διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών με τον Ολυμπιακό να επικρατεί 1-0 της Ένωσης.

Ο διακαής πόθος του προέδρου της ΕΠΟ, όπως τονίστηκε στο ρεπορτάζ, είναι το γήπεδο της Κρίσταλ Πάλας. Ωστόσο ο Τάκης Μπαλτάκος περιμένει πως θα διαμορφωθεί το ζευγάρι του τελικού, πριν λάβει την τελική του απόφαση, σε συνεννόηση με τους φιναλίστ! Όπως καταλαβαίνετε όμως, η τραγωδία στα Τέμπη με την αναβολή των παιχνιδιών στα ημιτελικά πήγε πίσω την ιστορία. Γι’αυτό πρέπει να κάνουμε λίγο παραπάνω υπομονή, για να δούμε πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments