Διεθνή

Το «κατηγορητήριο» του Σι ενάντια στις ΗΠΑ

Το «κατηγορητήριο» του Σι ενάντια στις ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Sri Lanka Mirror- Business Today/Διαδίκτυο

Διεθνή απομόνωση και καταστολή προσάπτει η Κίνα στον δυτικό κόσμο και, ιδιαίτερα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την ομιλία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Διεθνή απομόνωση και καταστολή προσάπτει η Κίνα στον δυτικό κόσμο και, ιδιαίτερα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την ομιλία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

«Δυτικές χώρες, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έχουν θέσει σε εφαρμογή πολιτική ανάσχεσης, περικύκλωσης και καταστολής της Κίνας, κάτι που έχει δημιουργήσει προκλήσεις άνευ προηγουμένου για την ανάπτυξη της χώρας μας», παραπονέθηκε ο Κινέζος πρόεδρος, απευθυνόμενος στα μέλη του Κοινοβουλίου, λίγες ώρες πριν ο ΥΠΕΞ της χώρας ανέβει στο βήμα.

Πίσω από αυτήν την πολιτική απομόνωσης και καταστολής βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτές στρέφουν τις υπόλοιπες δυτικές χώρες εναντίον του Πεκίνου.

Έτσι, «το εξωτερικό περιβάλλον ανάπτυξης της Κίνας (θεωρείται ότι) έχει υποστεί ραγδαίες αλλαγές, Οι αβέβαιοι και απρόβλεπτοι παράγοντες έχον αυξηθεί σημαντικά.

(…) Ο δυτικές χώρες με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εφαρμόσει μια πολιτική περιορισμού, περικύκλωσης και καταστολής σε βάρος της Κίνας, η οποία φέρει άνευ προηγουμένου προκλήσεις στην ανάπτυξη της χώρας μας».

Αναφερόμενα στα θέματα τριβής ανάμεσα σε Δύση και Κίνα, γνωστά δυτικά μέσα αναφέρονται στο ζήτημα της μεταχείρισης των Ουιγούρων μουσουλμάνων μέχρι την ανισορροπία του εμπορικού ισοζυγίου, μέσω της Ταιβάν, την κυριαρχία στις προηγμένες τεχνολογίες ή τις κατηγορίες για κατασκοπεία.

Σε αυτά τα σημεία  αντιπαράθεσης με τις δυτικές δυνάμεις, ιδίως με τις ΗΠΑ, προστίθενται και άλλα σημαντικά ζητήματα, τα οποία παρεμποδίζουν την διεθνή ανάπτυξη του Πεκίνου για την οποία μιλάει ο Σι Τσινπίνγκ. Το ζήτημα της πανδημικής κρίσης της Covid – 19 και η πρόσφατη κατάρριψη του κινεζικού αερόπλοιου που πετούσε επάνω από το αμερικανικό έδαφος, έρχονται να προστεθούν στα σημεία της διαφωνίας μεταξύ Κίνας και Δύσης.

Οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον έχουν περιέλθει σε αρκετά άσχημο σημείο, με τις υπουργούς Εξωτερικών να εξαπολύουν βαριές κατηγορίες εκατέρωθεν, ιδίως σε θέματα κατασκοπείας και στρατιωτικών εξοπλισμών.

Όλο αυτό το κατηγορητήριο, που εξαπλώνεται από τη χρήση κινεζικών εφαρμογών για κινητά μέχρι τα περίφημα λευκά αερόπλοια, στερείται σοβαρής τεκμηρίωσης από το Πεκίνο. Το κινεζικό καθεστώς στρέφεται ρητορικά εναντίον της Δύσης, επιχειρεί να συσπειρώσει τους πολίτες ενάντια στις ΗΠΑ, αλλά θα ήταν φιλόδοξο να θέλει να γίνει και πειστικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments