Διεθνή

Η κυβέρνηση της Γεωργίας εγκαταλείπει νομοσχέδιο τύπου Πούτιν που προκάλεσε τεράστιες διαμαρτυρίες

Η κυβέρνηση της Γεωργίας εγκαταλείπει νομοσχέδιο τύπου Πούτιν που προκάλεσε τεράστιες διαμαρτυρίες

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Zurab Tsertsvadze/ Αρχείου / Reuters

Η κυβέρνηση λέει ότι αποφάσισε να «αποσύρει άνευ όρων» τον αμφιλεγόμενο νόμο μετά από τεράστιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν στην Τιφλίδα.

Η κυβέρνηση της Γεωργίας «αποφάσισε να αποσύρει άνευ όρων» ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Η στροφή της κυβέρνησης ήρθε αφού χιλιάδες Γεωργιανοί βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας Τιφλίδα για διήμερες διαδηλώσεις, κυματίζοντας σημαίες της ΕΕ και αντιμετώπισαν αστυνομικούς ταραχών οπλισμένους με κανόνια νερού και δακρυγόνα. Η επίμαχη νομοθεσία θα απαιτούσε από όλους τους οργανισμούς που λαμβάνουν περισσότερο από το 20 τοις εκατό της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να εγγραφούν ως ξένοι πράκτορες.

Ο γεωργιανός νόμος θεωρήθηκε ευρέως ως εμπνευσμένος από το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα: Το 2012, ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε νομοθεσία που ενίσχυσε τους ελέγχους σε ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, κάτι που θεωρήθηκε ως προσπάθεια πάταξης των διαφωνούντων. Τον περασμένο Ιούνιο, η Δούμα, η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, ενέκρινε ένα άλλο νομοσχέδιο που επιβάλλει δρακόντειους περιορισμούς σε άτομα και οργανισμούς «υπό ξένη επιρροή».

Η απόσυρση του νομοσχεδίου είναι ένα πλήγμα για τον Πούτιν, ο οποίος εδώ και καιρό θεωρούσε τη Γεωργία, ένα πρώην σοβιετικό κράτος, ως εντός της σφαίρας επιρροής της Ρωσίας.

Η Πρόεδρος της Γεωργίας Salome Zourabichvili, η οποία βρισκόταν στις ΗΠΑ για επίσημη επίσκεψη όταν ξέσπασαν για πρώτη φορά οι διαδηλώσεις την Τρίτη, χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «κάτι που υπαγορεύεται από τη Μόσχα» σε μια ομιλία μέσω βίντεο. Σε πλάνα και φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις στη Γεωργία, τα πλήθη φώναζαν «κάτω ο ρωσικός νόμος». «Βλέπουμε ότι το εγκριθέν σχέδιο νόμου έχει προκαλέσει διαφορές απόψεων στην κοινωνία», ανέφερε η δήλωση της Πέμπτης, στην οποία το κόμμα του Γεωργιανού Όνειρου ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει τον προτεινόμενο νόμο «άνευ όρων».

Αλλά το κόμμα, μαζί με τους εταίρους του στον κυβερνών συνασπισμό, πρόσθεσε ότι «μια μηχανή ψεμάτων μπόρεσε να παρουσιάσει το νομοσχέδιο με αρνητικό τρόπο και να παραπλανήσει ένα συγκεκριμένο μέρος του κοινού».

Η δήλωση συνεχίζει: «Καθώς το συναισθηματικό υπόβαθρο υποχωρεί, θα εξηγήσουμε καλύτερα στο κοινό για ποιο σκοπό ήταν το νομοσχέδιο και γιατί ήταν σημαντικό να διασφαλιστεί η διαφάνεια της ξένης επιρροής στη χώρα μας. Για να γίνει αυτό, θα ξεκινήσουμε συναντήσεις με τον πληθυσμό και θα ενημερώσουμε το ευρύ κοινό την αλήθεια για κάθε λεπτομέρεια του θέματος» σύμφωνα με το Politico.eu και την ZOYA SHEFTALOVICH.

Σε ανάρτηση στο Twitter, η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Γεωργία χαιρέτισε την ανακοίνωση, προσθέτοντας: «Ενθαρρύνουμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες στη Γεωργία να επαναλάβουν τις μεταρρυθμίσεις υπέρ της ΕΕ, με περιεκτικό και εποικοδομητικό τρόπο και σύμφωνα με τις 12 προτεραιότητες για τη Γεωργία να επιτύχει την υποψήφια χώρα κατάσταση.”

Η Γεωργία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ τον περασμένο Μάρτιο, αλλά δεν της χορηγήθηκε καθεστώς υποψήφιας χώρας και θα πρέπει πρώτα να εφαρμόσει αρκετές μεταρρυθμίσεις — συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ανεξαρτησίας του δικαστικού της συστήματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments