Global News

CNN: Θα μπορούσε η Γεωργία να είναι η επόμενη Ουκρανία;

CNN: Θα μπορούσε η Γεωργία να είναι η επόμενη Ουκρανία;

Πηγή Φωτογραφίας: Sputnik საქართველო

Το ερώτημα είναι υποθετικό. Έρχεται στην επιφάνεια μετά τα πρόσφατα έντονα επεισόδια. Ομοιότητες υπάρχουν ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις.

Οι αναλυτές έχουν σημειώσει ομοιότητες μεταξύ της κατάστασης στη Γεωργία και την Ουκρανία – και οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που έχουν βρεθεί παγιδευμένες μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Δεξαμενή σκέψης, ειδικευμένη στις πρώην σοβιετικές σοσιαλιστικές δημοκρατίες, έκανε συγκρίσεις μεταξύ της κατάστασης στη Γεωργία και των εισβολών της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014 και το 2022. Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε το 2011 ότι αν η Ρωσία δεν είχε εισβάλει στη Γεωργία το 2008, το ΝΑΤΟ θα είχε επεκταθεί στη Γεωργία. Η σύγκρουση του 2008 επικεντρώθηκε στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, δύο αποσχισμένες επαρχίες της Γεωργίας. Είναι επίσημα μέρος της Γεωργίας, αλλά έχουν χωριστές κυβερνήσεις που δεν αναγνωρίζονται από τις περισσότερες χώρες. Τόσο η Αμπχαζία όσο και η Νότια Οσετία υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Η εισβολή του 2008 στη Γεωργία διήρκεσε μόνο μέρες, αλλά φάνηκε να έχει τις ίδιες ρεβανσιστικές φιλοδοξίες που οδήγησαν τις εισβολές του Πούτιν στην Ουκρανία το 2014 και πέρυσι. Υπό αυτό το πρίσμα, οι πόλεμοι της Ρωσίας στη Γεωργία και την Ουκρανία φαίνονται μέρος ενός ενιαίου αυτοκρατορικού σχεδίου. Πώς θα επηρεάσει η νομοθεσία τη Γεωργία; Το νομοσχέδιο της Γεωργίας επικρίθηκε ευρέως ως δυνητικά ανατριχιαστικό για την κοινωνία των πολιτών της Γεωργίας, και ιδιαίτερα για ΜΚΟ και ειδησεογραφικούς οργανισμούς με συνδέσμους με την Ευρώπη. Θα παρεμπόδιζε επίσης την προσπάθεια της Γεωργίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δήλωση της ΕΕ την Τρίτη προειδοποίησε ότι ο νόμος θα είναι «ασύμβατος με τις αξίες και τα πρότυπα της ΕΕ» και θα μπορούσε να έχει «σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις μας».

Τον Φεβρουάριο, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, δήλωσε επίσης ότι «όποιος ψηφίσει υπέρ αυτού του νομοσχεδίου» θα μπορούσε επίσης να θέσει σε κίνδυνο τη σχέση της Γεωργίας με την Ευρώπη και τη Δύση. Οι διεθνείς και διμερείς εταίροι της Γεωργίας ήταν πολύ ξεκάθαροι ότι η υιοθέτηση ενός νομοσχεδίου για «ξένους πράκτορες» θα ήταν ασυμβίβαστη με τις δηλωμένες δεσμεύσεις της Γεωργίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωατλαντικές της φιλοδοξίες. «Ελπίζω ότι οι αρχές της Γεωργίας θα λάβουν υπόψη την προειδοποίηση και αντί να εγκρίνουν τα νομοσχέδια που θα εμπόδιζαν σαφώς το έργο ανεξάρτητων ομάδων και μέσων ενημέρωσης, θα πρέπει να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές και ευνοϊκό περιβάλλον για την κοινωνία των πολιτών στη χώρα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments