Διεθνή

Γιορτάζοντας την Ημέρα της Γυναίκας στην Τουρκία

Γιορτάζοντας την Ημέρα της Γυναίκας στην Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: ena institute

Οι Τουρκάλες που θ έλησαν να διαδηλώσουν για την ισότητα των δύο φύλων, αντιμετώπισαν την επίσημη απαγόρευση της πορείας τους για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Οι Τουρκάλες που θέλησαν να διαδηλώσουν για την ισότητα των δύο φύλων, αντιμετώπισαν την επίσημη απαγόρευση της πορείας τους για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Κατάφεραν να διαδηλώσουν για περίπου δύο ώρες, πριν η αστυνομία χρησιμοποιήσει δακρυγόνα για να τις διαλύσει και να προβεί σε συλλήψεις.

Πιο ειδικά, οι γυναίκες αντιμετώπισαν την επίσημη απαγόρευση της πορείας τους για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Κωνσταντινούπολη, διαδηλώνοντας για περίπου δύο ώρες προτού η αστυνομία χρησιμοποιήσει δακρυγόνα για να διαλύσει τις υπόλοιπες διαδηλώτριες και να αρχίσει να συλλαμβάνει.

Χιλιάδες ήταν οι γυναίκες που συγκεντρώθηκαν σε κεντρική συνοικία της Κωνσταντινούπολης, για μια διαμαρτυρία που συνδύαζε τα δικαιώματα των γυναικών με τον συγκλονιστικό απολογισμό του φονικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία και την Συρία πριν από έναν μήνα.

Είναι αξιοσημείοωτο ότι στις διοργανώτριες είχε απαγορευθεί — για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά — να κάνουν πορεία στην πεζοδρομημένη λεωφόρο Istiklal, στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, όπου πραγματοποιούνται πορείες για την Ημέρα της Γυναίκας από το 2003. Η αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση των διαδηλωτών στη λεωφόρο. Ένας δημοσιογράφος του Associated Press είδε αστυνομικούς να κρατούν τουλάχιστον 30 φεμινίστριες και να κάνουν χρήση δακρυγόνων αφότου το πλήθος τελείωσε τη διαδήλωσή του.

Οι τοπικές αρχές απαγόρευσαν την πορεία, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή δεν ήταν εξουσιοδοτημένος χώρος διαδηλώσεων.

Ισχυρίστηκαν επίσης ότι η πορεία θα μπορούσε να «προκαλέσει» τμήματα της τουρκικής κοινωνίας, να οδηγήσει σε λεκτικές ή σωματικές επιθέσεις, να γίνει κατάχρηση από τρομοκρατικές ομάδες, να απειλήσει την εθνική ασφάλεια  και να περιορίσει την ελευθερία μετακίνησης στην πολιτιστική και τουριστική περιοχή.

Οι σταθμοί του μετρό στην περιοχή είχαν κλείσει και οι Τουρκάλες φεμινίστριες διαδήλωσαν για πολλή ώρα φωνάζοντας το σύνθημα «θα σταματήσουμε τις γυναικοκτονίες», αφού αυτές είναι το οξύτερο πρόβλημα στην τουρκική κοινωνία με 328 γυναίκες να πέφτουν θύματα άγριων επιθέσεων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments