Πολιτική

Μάρα Κουκουδάκη στο pagenews.gr: Το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ δίνει βήμα στις γυναίκες να δραστηριοποιηθούν στην πολιτική

Μάρα Κουκουδάκη στο pagenews.gr: Το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ δίνει βήμα στις γυναίκες να δραστηριοποιηθούν στην πολιτική

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Η Μάρα Κουκουδάκη σε συνέντευξή της στο pagenews.gr αναφέρθηκε στο δυστύχημα των Τεμπών, τις επερχόμενες εκλογές, την υπόθεση των παρακολουθήσεων αλλά και τους λόγους για τους οποίους είναι υποψήφια βουλευτής.

Η Μάρα Κουκουδάκη είναι Πολιτικός Επιστήμονας, Υποψήφια Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Α’ Πειραιά & Νήσων, Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής καθώς και Υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού (HR) ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Η κ. Κουκουδάκη σε συνέντευξη της στο pagenews.gr και τη Σοφία Χύτου αναφέρθηκε στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο πρόσφατο δυστύχημα των Τεμπών. Σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών η κ. Κουκουδάκη τονίζει ότι ακόμη και σήμερα μετά τις τόσες αποκαλύψεις η υπόθεση παραμένει στο σκοτάδι.

“Το ΠΑΣΟΚ ήταν το Κίνημα εκείνο που άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο συντηρούσε διακρίσεις λόγω φύλου, ήταν αυτό που ενίσχυσε την κοινωνική υποστήριξη της γυναίκας διαμορφώνοντας νέες, προοδευτικές αντιλήψεις για το ρόλο των δύο φύλων” τονίζει στο pagenews.gr η κ. Κουκουδάκη για την επιλογή αρκετών γυναικών στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας. 

Ολόκληρη η συνέντευξη 

Κυρία Κουκουδάκη πρόσφατα γίναμε μάρτυρες του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Παρατηρούμε πως υπάρχει ένα πινγκ-πονγκ ευθυνών μεταξύ των κομμάτων. Πως θα έπρεπε να είχε διαχειριστεί η κυβέρνηση αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα το θέμα αυτό;

Όπως αποδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες, για ακόμα μια φορά, το δήθεν επιτελικό κράτος των αρίστων, στην πραγματικότητα αποτελεί επιτελικό χάος.  Και αυτό αποδείχθηκε, δυστυχώς, με τον πιο τραγικό τρόπο, με το δυστύχημα στα Τέμπη, το οποίο είχε συγκεκριμένο εγκληματικό αποτέλεσμα: 57 νεκρούς σε καιρό ειρήνης. Αντί για ασφαλείς μεταφορές, όπως διαλαλούσε η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός λίγες ημέρες πριν το τραγικό δυστύχημα, καταλήξαμε στο να μην υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα απέναντι στην όποια αστοχία και τόσες ζωές να εξαρτώνται από ένα ανθρώπινο χέρι, να συζητάμε για ανθρώπινο λάθος. Γεγονός αδιανόητο εν έτη 2023 όπου η τεχνολογία, με τα άλματα που έχει κάνει και με τα σύγχρονα συστήματα ελέγχου που έχει διαμορφώσει, δίνει τη δυνατότητα παροχής ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών. Εμείς όμως ως κράτος, όχι μόνο δεν είχαμε μεριμνήσει για τη διαρκή και σε όλο το μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής λειτουργία τέτοιων συστημάτων, δεν προνοήσαμε ούτε για την εφαρμογή άλλων στοιχειωδών μέτρων, όπως περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό, κατάλληλα καταρτισμένο. Οι δικλείδες ασφαλείας που οφείλουμε να έχουμε ως κράτος, ώστε να προφυλάσσεται η σωματική ακεραιότητα και η ζωή των πολιτών, δυστυχώς δεν υπάρχουν.

Από την εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας το 2019 προεκλογικά, για τις υποδομές με τίτλο «Ελλάδα Μπορούμε» φτάσαμε σήμερα στο «Ελλάδα δεν μπορούμε», όπου είναι εμφανές πως δεν γίνεται τίποτα σωστά. Αποδεικνύεται περίτρανα η παταγώδης αποτυχία του συγκεντρωτικού μοντέλου εξουσίας που οικοδόμησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα σχεδόν τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρα μας.  Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους επικαλούνται διαχρονικές παθογένειες και εκφράζουν άλλη μία καθυστερημένη “συγγνώμη”. Η συζήτηση για τις υποδομές μας συνολικά μπορεί και πρέπει να είναι όσο πιο διαχρονική γίνεται. Όμως η συζήτηση για τους υπεύθυνους της τραγωδίας πρέπει να είναι απολύτως ειδική και συγκεκριμένη. Η διάχυση της ευθύνης και δη, με τον τρόπο που επιχειρήθηκε από τον κύριο Μητσοτάκη, μια σκοπιμότητα εξυπηρετεί και μόνο, την μη ανάληψη ευθύνης από εκείνον που πραγματικά την έχει.

Η προσπάθεια αποπροσανατολισμού, με όρους μικροπολιτικής, δεν μπορεί να κρύψει ούτε τις ευθύνες, ούτε τις παραλείψεις, τις αδράνειες και τις αστοχίες της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Το παλαιό σύστημα τηλεδιοίκησης, λειτουργούσε από το 2000 έως το 2011, και στη συνέχεια σταδιακά κατέληξε να μη λειτουργεί από το 2017-2018, φτάνοντας στο σήμερα. Και ενώ από το 2016 είχε διαπιστωθεί η  ανάγκη Συμπληρωματικής Σύμβασης της περίφημης Σύμβασης 717 του 2014 για το έργο «Ανάταξη και Αναβάθμιση του Συστήματος Σηματοδότησης – Τηλεδιοίκησης Αθήνα – Θεσσαλονίκη» η οποία διαμορφώθηκε τελικά το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ με ευθύνη του δεν την υπέγραψε, κάτι που έγινε τελικά στις αρχές του 2021. Ακόμα όμως το έργο, δεν έχει ολοκληρωθεί. Η προθεσμία αφορά στο τέλος του 2023 και είναι αμφίβολο ότι θα τελειώσει και τότε.

Ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε πως οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σιδηρόδρομο, με συγκεκριμένο προγραμματισμό και στρατηγικό σχεδιασμό να δώσουμε τη δυνατότητα στη σύγχρονη τεχνολογία να διευκολύνει την καθημερινότητα του ελληνικού λαού. Κυρίαρχο μέλημα της πολιτείας ως οφείλουμε έτσι κι αλλιώς, πρέπει να είναι να διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Η αξιοπιστία μας κρίνεται καθημερινά από το κατά πόσο μπορούμε να εγγυηθούμε το δημόσιο συμφέρον.

Πριν από λίγο καιρό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε τα ψηφοδέλτια του κόμματος για τις προσεχείς εκλογές όπου ένα σημαντικό χαρακτηριστικό ήταν η αυξημένη συμμετοχή γυναικών. Πως το σχολιάζετε αυτό;

Το ΠΑΣΟΚ ήταν το Κίνημα εκείνο που άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο συντηρούσε διακρίσεις λόγω φύλου, ήταν αυτό που ενίσχυσε την κοινωνική υποστήριξη της γυναίκας διαμορφώνοντας νέες, προοδευτικές αντιλήψεις για το ρόλο των δύο φύλων και ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή της γυναίκας στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας μας.

Για ένα σύγχρονο, προοδευτικό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, η θέση των γυναικών στην κοινωνία και η ισότιμη αντιμετώπιση τους  είναι ζήτημα πρωτεύον και αδιαπραγμάτευτο. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην αείμνηστη Πρόεδρο μας, Φώφη Γεννηματά, που με τους αγώνες της, προσωπικούς και πολιτικούς, κατάφερε να αποτελέσει παράδειγμα για όλες τις νέες γυναίκες. Δεν μπορώ να παραλείψω την εξέχουσα προσωπικότητα της Μελίνας Μερκούρη, που ο Ανδρέας Παπανδρέου επέλεξε για Υπουργό Πολιτισμού και η ίδια αγωνίστηκε πρώτη για την επιστροφή των μαρμάρων στην χώρα μας, καθιστώντας το ζήτημα όχι μόνο εθνικό, αλλά παγκόσμιο.

Οι σύγχρονες γυναίκες μεγαλώνουν σε κοινωνίες κατεξοχήν παραδοσιακές οι οποίες τις κρίνουν για κάθε πράξη τους που αντίκεινται στις άτυπες νόρμες που τις χαρακτηρίζουν. Υπάρχει για το γυναικείο φύλο σχεδόν πάντοτε μια γυάλινη οροφή, ένα «ταβάνι», καταδεικνύοντας σιωπηλά τα όρια που είναι ανεκτά να φτάσει και όχι που πραγματικά μπορεί.

Σήμερα, ο Πρόεδρος μας, Νίκος Ανδρουλάκης, τιμώντας την πολιτική μας παρακαταθήκη, δίνει βήμα στις γυναίκες ώστε να δραστηριοποιηθούν στην πολιτική ζωή του τόπου. Γιατί για εμάς, όλες οι γυναίκες έχουν κάτι σπουδαίο να πουν και το αποδεικνύουμε στην πράξη.

Εκτός των ψηφοδελτίων όμως, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δώσει την ευκαιρία σε πολλές γυναίκες να αναλάβουν καίριες και απαιτητικές  θέσεις στην λειτουργία του κόμματος μας. Θέσεις που σε όλα τα κόμματα μέχρι πριν από λίγα χρόνια βλέπαμε μόνο άνδρες να τις αναλαμβάνουν. Προσωπικά, τον ευχαριστώ για την ιδιαίτερα τιμητική θέση της Υπεύθυνης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής καθώς επίσης και την Επιτροπή Ψηφοδελτίων για την εμπιστοσύνη της να είμαι υποψήφια στην Α’ Πειραιώς και Νήσων, στον κοινό μας αγώνα για το μέλλον της χώρας μας και την πρόοδο της Παράταξης μας.

Η υπόθεση των υποκλοπών αφορά άμεσα το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ. Πως κρίνετε μέχρι στιγμής τους χειρισμούς γύρω από αυτήν την υπόθεση;

Η υπόθεση των υποκλοπών και της προσπάθειας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής τόσους μήνες μετά το πέρας της αποκάλυψης από τον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη,  παραμένει στο σκοτάδι.

Η Κυβέρνηση προσπάθησε να ξεφύγει από την κοινωνική κατακραυγή επινοώντας ένα σενάριο στο οποίο,  πάλι ο Πρωθυπουργός δεν γνωρίζει τίποτα, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι  σε θέσεις κλειδιά είναι δικής του επιλογής. Το σενάριο αυτό φαίνεται να είναι πολύ αγαπητό στους κυβερνητικούς κύκλους, όπως διαπιστώσαμε και πάλι πρόσφατα, αλλά είναι ένα έργο που έχουμε δει πολλές φορές σε επανάληψη καθ’ όλη την περίοδο διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Οι πολίτες έχουν αντιληφθεί πια τις προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας και ο ελληνικός λαός ζητά να έρθουν όλα στο φως. Η απάντηση θα δοθεί προσεχώς στις κάλπες και να υπογραμμίσουμε πως δεν έχουν όλα τα παραμύθια αίσιο τέλος.

Βλέπουμε ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχουν “ανοίξει” την πόρτα συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ. Πως θα κινηθείτε στις εκλογές; Θα συνεργαστείτε με κάποιο κόμμα;

Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο Σύριζα προσπαθούν να κάνουν επικοινωνιακή διαχείριση ακόμα και αυτήν τη στιγμή που λαμβάνουν χώρα  στην Ελλάδα αυτά τα τραγικά γεγονότα προκειμένου να μην χάσουν την προσκόλληση τους στους αρμούς της εξουσίας. Οι μεν έλεγαν ότι θα αλλάξουν την Ελλάδα και θα φέρουν ισχυρούς θεσμούς και οι δε ότι θα φέρουν κοινωνική δικαιοσύνη. Τα αποτελέσματα τα βιώνουμε καθημερινά.

Το δίλημμα, λοιπόν, των επικείμενων εθνικών εκλογών  δεν είναι “Τσίπρας ή Μητσοτάκης”. Δεν είναι “Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ”. Το δίλημμα είναι: Ή ένα κράτος λάφυρο όπου οι εκάστοτε κυβερνώντες εξυπηρετούνται από την περαιτέρω ενίσχυση ενός πελατειακού συστήματος  και την εξουσία που αυτό τους παρέχει ή ένα κράτος σύγχρονο, εγγυητή του δημοσίου συμφέροντος, που θα παρέχει προοπτική σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. Το διακύβευμα λοιπόν δεν μπορεί να είναι ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ σα να μην συνέβη τίποτα το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου. Οι πολίτες ζητούν επιτέλους απαντήσεις. Ζητούν την αλήθεια. Ζητούν Δικαιοσύνη.

Θα είστε υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στην Α’ Πειραιά και Νήσων. Πως αποφασίσατε να είστε υποψήφια;

Θεωρώ χρέος κάθε προοδευτικού ανθρώπου να προσπαθεί να βελτιώσει τη ζωή των συνανθρώπων του. Μόνο μέσα από την συλλογική προσπάθεια ο κόσμος μας αλλάζει.

Προέρχομαι από τη γενιά που όταν εισήλθε στη αγορά εργασίας, ολοκληρώνοντας τις σπουδές της, βίωσε το σκληρό πρόσωπο της κρίσης, στην πιο παραγωγική της ηλικία. Είμαστε η γενιά που είτε έφυγε στο εξωτερικό για να καταφέρει να επιβιώσει, είτε βρεθήκαμε να απασχολούμαστε σε δύο και τρεις δουλειές για να τα βγάλουμε πέρα. Είμαστε η γενιά που ακόμα και για να δημιουργήσει την οικογένεια της, έβρισκε ανυπέρβλητα εμπόδια και σήμερα βλέπουμε πάλι τα ίδια να ορθώνονται μπροστά μας για να μπορέσουμε να την συντηρήσουμε αξιοπρεπώς. Αποτελέσαμε λοιπόν την πρώτη γενιά που έζησε χειρότερα από την προηγούμενη.

Σήμερα λοιπόν οφείλουμε να παλέψουμε περισσότερο από τον καθένα για να μην ζήσουν χειρότερα από εμάς οι νεώτερες γενιές.

Από την άλλη πλευρά, ο Πειραιάς είναι η πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα και θα ήθελα με μια νέα ματιά να προσφέρω στον τόπο μας προοδευτικές και σύγχρονες λύσεις για τα καθημερινά ζητήματα που απασχολούν κάθε γενιά. Ο Πειραιάς βρίσκεται  πάντοτε στο επίκεντρο των εξελίξεων και του ενδιαφέροντος ως το μεγαλύτερο λιμάνι  της χώρας, ως βασικός μοχλός ανάπτυξης διαχρονικά. Τα νησιά μας επίσης αποτελούν τον κινητήριο μοχλό του τουρισμού μας.  Μπορούμε να αλλάζουμε κάθε μέρα προς το καλύτερο, αλλά χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, όλοι, ώστε με σκληρή δουλειά να κάνουμε βήματα προόδου. Πιστεύω πως η αλλαγή δεν είναι εύκολη απόφαση, αλλά αναγκαία για να επιτύχουμε ανανέωση και πρόοδο για τον τόπο μας και τις μελλοντικές γενιές.

Η ενασχόληση με τα κοινά είναι καθημερινός «αγώνας δρόμου» και οι πολιτικοί οφείλουν να υπηρετούν τον λαό, με εντιμότητα και αξιοπρέπεια, να δίνουν λύσεις στα προβλήματα κι όχι να δημιουργούν περισσότερα, οδηγώντας την πολιτική ζωή του τόπου στην πλήρη απαξίωση. Έχουμε χρέος να τολμήσουμε βαθιές τομές και να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.  Μαζί θα τα καταφέρουμε!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments