Πολιτική

«Η Χώρα χρειάζεται ισχυρή και σταθερή Κυβέρνηση»

«Η Χώρα χρειάζεται ισχυρή και σταθερή Κυβέρνηση»
Μήνυμα με πολλούς εσωτερικούς αποδέκτες έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για τις ανάγκες του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μήνυμα με πολλούς εσωτερικούς αποδέκτες έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για τις ανάγκες του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βασικοί πολιτικοί αποδέκτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με τις γνωστές εγγραφές στην διαχείριση οικονομικών δυσχερειών, και ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ – Κινάλ, με τις γνωστές αμφιλεγόμενες θέσεις του περί του προσώπου του πρωθυπουργού.

Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023, εφόσον από τις εκλογές προκύψει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, υποστηρίζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε περιβάλλον αύξησης επιτοκίων. Στην Ελλάδα τα επιτόκια δεν καθορίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Αυτή τη στιγμή εφόσον η χώρα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, θα μπορεί να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ισχυρές, αναφέροντας πως «το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη είναι σταθερό, η ΕΚΤ έχει κάνει μία πολύ σοβαρή δουλειά για να διασφαλίσει την σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, και πρέπει να σας διαβεβαιώσω για μία ακόμα φορά ότι και οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως σταθερές, είναι ισχυρές, θωρακισμένες, και δεν αισθάνομαι ότι απειλούνται καθοιονδήποτε τρόπο από αυτή την νευρικότητα που υπάρχει σήμερα στις αγορές».

 

Στο σημείο αυτό των τοποθετήσεών του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο σοβαρό έργο που έχει παραγάγει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ως προς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και υπενθύμισε διακριτικά ανεπάρκειες πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας. «Όταν η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης το 2019, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούσαν το 40%. Σήμερα είναι κάτω από το 10%, έχουμε ιδιωτικά κεφάλαια σε τουλάχιστον δύο τράπεζες και οι τράπεζες μας είναι ισχυρές και θωρακισμένες. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα μπορούσαν κάποιοι άλλοι να βγουν το ίδιο δράμα, αν τους τύχαινε μία τέτοια τραπεζική κρίση επί των ημερών τους όταν οι τράπεζες μας ήταν πολύ μεγάλο συστημικά προβλήματα. Ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα σε συνδυασμό με την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, θα μας επιτρέψει να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικά επιτόκια δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά».

Ο πρωθυπουργός προέτρεψε την ΕΕ να προχωρήσει σε αναθεώρηση του οικονομικού της πλαισίου μέχρι το τέλος του έτους. «Είναι απαράδεκτο για εμάς να υπαναχωρήσουμε από τους προηγούμενους κανόνες που έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αναποτελεσματικοί», είπε ο Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση του POLITICO. Πρόσθεσε ότι υπάρχει αυξανόμενη υποστήριξη για μια πιο προσαρμοσμένη προσέγγιση στους κανόνες του χρέους της ΕΕ.

Ερωτηθείς για τα όσα είπε, ως πρόσωπο, ο πρόεδρος τους ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης για τις κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά και την επιλογή τρίτου πολιτικού προσώπου για πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Νομίζω θα πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Ανδρουλάκη τι εννοούσε με αυτά που είπε. Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση για να κάνουμε το άλμα στο μέλλον, και νομίζω αυτό το απαιτεί η σιωπηρή πλειοψηφία της κοινωνίας και γι’ αυτό θα συνεχίσω να αγωνίζομαι. Τα υπόλοιπα δε με αφορούν, θα πρέπει να ρωτήσετε άλλους να σας πουν τι ακριβώς εννοούν με αυτά τα οποία λένε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments