Global News

SkyNews: Καταρρέει η δημοκρατία στο Ισραήλ;

SkyNews: Καταρρέει η δημοκρατία στο Ισραήλ;

Πηγή Φωτογραφίας: The New York Times

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στους δρόμους του Ισραήλ κάθε εβδομάδα - στην Ιερουσαλήμ, στο Τελ Αβίβ και όχι μόνο. Φοβούνται ότι η δημοκρατία τους αποδυναμώνεται, διαβρώνεται από τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα.

Για δέκατο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο, χιλιάδες Ισραηλινοί προσήλθαν για να διαδηλώσουν. Πολλοί από αυτούς κυματίζουν τη γαλανόλευκη σημαία του Ισραήλ. Είναι μια σκόπιμη επίδειξη ευγενούς πατριωτισμού από ανθρώπους που πιστεύουν ότι το Ισραήλ τούς αφαιρείται. Το επίκεντρο της οργής τους είναι το πακέτο προτεινόμενων δικαστικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που ορισμένοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να καταστρέψει την ισραηλινή δημοκρατία. Η βραδιά ξεκινά με απαλό τραγούδι και σβήσιμο των κεριών για να σηματοδοτήσει το τέλος του Σαμπάτ. Ένας μακρύς κόκκινος φουσκωτός σωλήνας μεταφέρεται πάνω από το πλήθος – σύμβολο μιας κόκκινης γραμμής που δεν πρέπει να διασχιστεί.

Μερικοί από τους νεότερους διαδηλωτές φωνάζουν σε μεγάφωνα και χορεύουν για να ανανεώσουν την ατμόσφαιρα. Το πλήθος μεταξύ γενεών, από παππούδες και γιαγιάδες μέχρι παιδιά, συνεχίζει να αυξάνεται καθώς οι άνθρωποι απομακρύνονται από τα σπίτια τους μετά το δείπνο. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι το κοινωνικό μείγμα ηλικιωμένων και νέων, θρησκευόμενων και κοσμικών, ακαδημαϊκών, δικηγόρων, γιατρών, ακόμη και ορισμένων κρατικών αξιωματούχων. Αυτοί είναι Εβραίοι από όλο τον κόσμο -Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Νότια Αφρική- που έχουν κάνει το Ισραήλ σπίτι τους.

«Πρέπει να βγούμε έξω και να πολεμήσουμε γιατί βρισκόμαστε στις τελευταίες στιγμές της σωτηρίας του ισραηλινού δημοκρατικού συστήματος», λέει ένας άλλος διαδηλωτής. Οι διαδηλώσεις, οι οποίες ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές, αυξήθηκαν σε μέγεθος τους τελευταίους μήνες και εξαπλώθηκαν σε πόλεις και πόλεις σε όλη τη χώρα. Το Τελ Αβίβ, στις ακτές της Μεσογείου, προσελκύει τα μεγαλύτερα πλήθη, αλλά το συμβολικό επίκεντρο της οργής βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ, όπου κατοικεί τόσο ο πρόεδρος όσο και ο μαχόμενος πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η εξέγερση έχει διαποτίσει όλα τα τμήματα της ισραηλινής κοινωνίας. Δεν βασίζεται σε πολιτικές ή θρησκευτικές γραμμές, αντίθετα είναι ο θυμός και ο φόβος που διώχνουν αυτούς τους ανθρώπους από τα σπίτια τους κάθε εβδομάδα. Τον Απρίλιο, το Ισραήλ θα γιορτάσει την 75η επέτειό του. Θα πρέπει να είναι μια στιγμή για τη χώρα να ενωθεί, να θυμηθεί τους αγώνες του παρελθόντος και να γιορτάσει την επιτυχία της δημοκρατίας της. Αντίθετα, η χώρα είναι διχασμένη, όπως ποτέ άλλοτε, σε ένα φόντο εντάσεων στη Δυτική Όχθη που απειλεί να μεταδοθεί σε μια βάναυση νέα σύγκρουση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments