Διεθνή

Ο Πούτιν προετοιμάζει την Ρωσία για «αιώνιο πόλεμο» με την Δύση

Ο Πούτιν προετοιμάζει την Ρωσία για «αιώνιο πόλεμο» με την Δύση

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Πούτιν για την «κατάσταση του έθνους» τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος ηγέτης επανέλαβε μερικά από τα πολλά παράπονα που έχει εναντίον της Δύσης

Την υπόθεση διατυπώνει η σημερινή έκδοση του Guardian, όπου θεωρείται ότι η πολεμική αναμέτρηση στην Ουκρανία έχει αλλάξει χρονικό βάθος, έχει γίνει «μόνιμη» και ότι εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου και στο εσωτερικό της ρωσικής κοινωνίας επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με τους συντάκτες, την υποθετική πρόταση.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Πούτιν για την «κατάσταση του έθνους» τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος ηγέτης επανέλαβε μερικά από τα πολλά παράπονα που έχει εναντίον της Δύσης, τονίζοντας ότι η Μόσχα μάχεται για την εθνική επιβίωση και τελικά θα κερδίσει.

Το μόλις και μετά βίας συγκεκαλυμμένο μήνυμα προς τον λαό, είπε ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Maxim Trudolyubov, ήταν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα τελειώσει σύντομα και ότι οι Ρώσοι πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτόν.

Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν περιγράψει ότι άκουσαν τη μαχητική ομιλία του Πούτιν τον Φεβρουάριο με απογοήτευση, καθώς βλέπουν ότι ο Ρώσος ηγέτης διπλασιάζει τον πόλεμο του και αφήνει ελάχιστα περιθώρια για υποχώρηση.

Ένας δυτικός διπλωμάτης στη Μόσχα περιέγραψε το μήνυμα του Πούτιν στην ομιλία ότι προετοιμάζει το ρωσικό κοινό για «πόλεμο που δεν τελειώνει ποτέ».

Πράγματι, ο Πούτιν δεν φαίνεται να επανεξετάζει τη σύγκρουση παρά τις μεγάλες απώλειες και τις οπισθοδρομήσεις του περασμένου έτους. Ο διπλωμάτης σημείωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος ήταν πρώην πράκτορας της KGB και είπε ότι αυτοί οι πράκτορες είναι εκπαιδευμένοι να συνεχίζουν πάντα να επιδιώκουν τους στόχους τους, αντί να επαναξιολογούν τους στόχους εξαρχής.

Αρχικά, η ηγεσία της Ρωσίας περίμενε ότι η σύγκρουση θα διαρκούσε μόλις λίγες εβδομάδες προτού κηρύξουν τη νίκη, σύμφωνα με σχέδια που κατέλαβαν οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες στην αρχή του πολέμου. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές και Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν επανειλημμένα ότι η Ρωσία, μετά την επιστράτευση 300.000 ανδρών το περασμένο φθινόπωρο, θα πραγματοποιούσε μια νέα μεγάλη επίθεση. Αλλά η επίθεση της Μόσχας σε ένα τόξο μήκους 160 μιλίων στην ανατολική Ουκρανία, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, έφερε στη χώρα ελάχιστα κέρδη με τεράστιο κόστος. Δυτικοί αξιωματούχοι υπολόγισαν ότι έχουν υπάρξει έως και 200.000 νεκροί ή τραυματίες από τη ρωσική πλευρά.

«Η Ρωσία απλά δεν έχει τις επιθετικές δυνατότητες για μια μεγάλη επίθεση», δήλωσε ο Αμερικανός στρατιωτικός ειδικός Ρομπ Λι.

Σύμφωνα με τον Ρομπ Λι, λιγότερο από το 10% του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία είναι ικανό για επιθετικές επιχειρήσεις, με την πλειονότητα των στρατευμάτων του να στρατολογούνται πλέον με περιορισμένη εκπαίδευση. «Οι δυνάμεις τους μπορούν σιγά-σιγά να επιτύχουν μερικές εντυπωσιακές νίκες, αλλά δεν έχουν την ικανότητα να διατρέχουν τις αμυντικές γραμμές της Ουκρανίας με τρόπο που θα άλλαζε την πορεία του πολέμου».

Από την πλευρά του, για να ενισχύσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του στρατού, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου πρότεινε την αύξηση των ενόπλων δυνάμεων από 1,15 εκατομμύρια στρατιωτικό προσωπικό σε 1,5 εκατομμύρια.

«Βλέπουμε ότι ο ρωσικός στρατός προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο. Ο Πούτιν πιστεύει ότι οι πόροι της χώρας του θα υπερβούν τους πόρους της Ουκρανίας καθώς η Δύση κουράζεται να βοηθά το Κίεβο», διαπιστώνει ο Λι.

Παρά τις αποτυχίες στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο έχει ξεπεράσει κάθε πιθανή αντίδραση ενάντια στον πόλεμο στο εσωτερικό, συντρίβοντας τα απομεινάρια της κοινωνίας των πολιτών της Ρωσίας και αναπλάθοντας το πρόσωπο της χώρας στη διαδικασία.

Η πλήρης εξουσία του κράτους έχει αναπτυχθεί για να διαδοθεί και να επιβληθεί το μήνυμα ότι ο πόλεμος είναι απαραίτητος για την ίδια την ταυτότητα και την επιβίωση της Ρωσίας.

Έτσι, η ρωσική κοινή γνώμη προετοιμάζεται για μια πολεμική σύγκρουση παρατεταμένης διάρκειας, εξοικειώνεται με αυτήν την προοπτική, την στιγμή που ο «αιώνιος πόλεμος» έχει γίνει κοινός τόπος στο Κρεμλίνο και μεταξύ των Ρώσων αξιωματικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments