Διεθνή

Ο Μπολσονάρου επιστρέφει στην Βραζιλία

Ο Μπολσονάρου επιστρέφει στην Βραζιλία

Πηγή Φωτογραφίας: ZDF

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει πολλές νομικές προκλήσεις κατά την επιστροφή του, συμπεριλαμβανομένης μιας έρευνας για το αν υποκίνησε ταραχοποιούς που εισέβαλαν σε βασικά κυβερνητικά κτίρια, μια εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του υποψηφίου της αριστεράς, Λούλα.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο επιστρέφει στη Βραζιλία, για πρώτη φορά μετά τα επεισόδια της 8 ης Ιανουαρίου και έπειτα από πολύμηνη παραμονή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ειδικότερα, ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος επιστρέφει για πρώτη φορά μετά την εισβολή υποστηρικτών στο Ανώτατο Δικαστήριο, το Κογκρέσο και το προεδρικό μέγαρο τον περασμένο Ιανουάριο. Οι ταραχές ήρθαν μετά από εβδομάδες διαμαρτυριών, όπου υποστηρίχθηκε ότι ήταν απάτη στην ήττα του από τον Πρόεδρο Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Ο Μπολκσονάρο διευκρίνισε, μιλώντας σε ένα αεροδρόμιο στη Φλόριντα πριν επιβιβαστεί σε πτήση, ότι δεν θα ηγηθεί της αντιπολίτευσης στον Λούλα.

Επίσης, σε συνέντευξή του στο CNN, ο Μπολσονάρο τόνισε ότι θα βοηθούσε το Φιλελεύθερο Κόμμα του ως «άτομο με μεγάλη εμπειρία» και ότι σκοπεύει να ταξιδέψει σε όλη τη Βραζιλία για να εκστρατεύσει στις τοπικές εκλογές του επόμενου έτους. Ο κ. Μπολσονάρο έχει προγραμματιστεί να προσγειωθεί στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας Μπραζίλια νωρίς σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει πολλές νομικές προκλήσεις κατά την επιστροφή του, συμπεριλαμβανομένης μιας έρευνας για το αν υποκίνησε ταραχοποιούς που εισέβαλαν σε βασικά κυβερνητικά κτίρια, μια εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του υποψηφίου της αριστεράς, Λούλα. Στη συνέχεια, ο ηγέτης της ακροδεξιάς έφυγε από τη χώρα τον Δεκέμβριο πριν ορκιστεί ο διάδοχός του, ταξιδεύοντας στη Φλόριντα και υποβάλλοντας αίτηση για εξάμηνη τουριστική βίζα στις ΗΠΑ. Σημειώνουμε ακόμη ότι ο Μπολσονάρου έχασε οριακά τις προεδρικές εκλογές τον περασμένο Οκτώβριο από τον αριστερό αντίπαλό του, κάτι που οδήγησε σε αβάσιμους ισχυρισμούς από τους υποστηρικτές του για εκλογική νοθεία – που τελικά κλιμακώθηκε σε σκηνές βίας στην πρωτεύουσα.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας έχει εκφράσει την λύπη του για τις αναταραχές, αλλά αρνείται ότι τις προκάλεσε. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας συμφώνησε να τον συμπεριλάβει στην έρευνά του για την εισβολή σε κυβερνητικά κτίρια στις 8 Ιανουαρίου. Εκείνη την ημέρα, χιλιάδες ακροδεξιοί υποστηρικτές του Μπολσονάρο, που συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες, εισέβαλαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, το Κογκρέσο και το προεδρικό μέγαρο της Μπραζίλια. Ακόμη, είχαν κατασκηνώσει μέσα και γύρω από την πόλη για εβδομάδες, ζητώντας στρατιωτικό πραξικόπημα και περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι κατηγορούνται για την εξέγερση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments