Οικονομία

UBS: Λήξη συναγερμού στις τράπεζες – Στο προσκήνιο ξανά ο πληθωρισμός

UBS: Λήξη συναγερμού στις τράπεζες – Στο προσκήνιο ξανά ο πληθωρισμός

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Η έγκαιρη παρέμβαση των αρχών περιόρισε τους φόβους για μια ευρύτερη συστημική κρίση στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες, με αποτέλεσμα η προσοχή να στρέφεται και πάλι στον πληθωρισμό, σημειώνει η UBS.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές του ελβετικού επενδυτικού οίκου προβλέπουν αυξημένες διακυμάνσεις και περιορισμένες αποδόσεις στα χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα να συστήνουν στους επενδυτές να αυξήσουν τις θέσεις τους στα ομόλογα.

Όπως εξηγεί ο Global Wealth Management Chief Investment Officer της UBS, Mark Haefele, o S&P 500 έχει καλύψει πλήρως το χαμένος έδαφος από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, ενώ και τα στοιχεία για τον ισολογισμό της Fed δίνουν σημάδια σταθεροποίησης, καθώς ο δανεισμός από το discount window μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ακόμα  και ο αμερικανικός τραπεζικός δείκτης έχει σταθεροποιηθεί, αν και παραμένει 21% χαμηλότερα από τα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από την κατάρρευση της SVB, λόγω των ανησυχιών για την κερδοφορία του κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτό, o Haefele επισημαίνει ότι οι αγορές έσπευσαν να προεξοφλήσουν μειώσεις των επιτοκίων μπροστά στην τραπεζική κρίση, όμως η σταθεροποίηση της κατάστασης αναμένεται να επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες να εστιάσουν ξανά στα μακροοικονομικά θεμελιώδη. Και αυτό σημαίνει πως ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός για να επιτρέψει μια τέτοια στροφή στη νομισματική χαλάρωση.

Για τη Fed, η μάχη έναντι του πληθωρισμού παραμένει προτεραιότητα  και τα στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό δεν επιτρέπουν να αλλάξει  γνώμη, όπως σημειώνει η UBS. Αντίστοιχα, στην Ευρωζώνη, ο δομικός πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός, παρά την αποκλιμάκωση του ευρύτερου δείκτη τιμών καταναλωτή. Τα στοιχεία αναμένεται να διατηρήσουν τις πιέσεις που δέχεται η ΕΚΤ για αυξήσεις επιτοκίων, με τη UBS να περιμένει κινήσεις των 25 μονάδων βάσης τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο.

«Συνολικά, οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να ανησυχούν για τη διακοπή των αυξήσεων επιτοκίων, με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός είναι ακόμα υψηλός, αλλά πρέπει και να εξετάσουν το πώς θα εξισορροπήσουν τη μάχη τους με τον πληθωρισμό με τους κινδύνους προς την ανάπτυξη και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα», εξηγεί ο Haefele. «Σε αυτό το περιβάλλον, προτιμάμε τα υψηλής ποιότητας ομόλογα έναντι των μετοχών», προσθέτει.

Η UBS ξεκαθαρίζει μεν ότι οι μετοχές παραμένουν ένα βασικό συστατικό ενός μακροπρόθεσμου χαρτοφυλακίου, όμως εκτιμά ότι τα διεθνή χρηματιστήρια θα δώσουν περιορισμένες αποδόσεις και θα εμφανίσουν υψηλή μεταβλητότητα στο υπόλοιπο του έτους. Και παρότι θεωρεί ότι είναι νωρίς για να περιμένει κανείς μειώσεις των επιτοκίων, εντούτοις υπάρχουν υψηλότερες πιθανότητες ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων να ολοκληρωθεί συντομότερα. Συνεπώς, ο οίκος συστήνει στους πελάτες του να αυξήσουν τις θέσεις τους στα ομόλογα, ενώ συμβουλεύει τους επενδυτές που κρατούν υψηλή ρευστότητα να εξετάσουν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται για να «κλειδώσουν» τις σημερινές αποδόσεις που προσφέρουν οι τίτλοι σταθερού εισοδήματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments