Διεθνή

Είδος πολυτελείας το κρέας στην Τουρκία

Είδος πολυτελείας το κρέας στην Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: lykavitos.gr//Deutsche Welle

Καθώς η Τουρκία οδεύει προς τις εκλογές της 14ης Μαΐου, το αυξανόμενο κόστος ζωής αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης.

Καθώς η Τουρκία οδεύει προς τις εκλογές της 14ης Μαΐου, το αυξανόμενο κόστος ζωής αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης. Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κρίση εδώ και αρκετό καιρό, με τη χώρα να υποφέρει από τον πληθωρισμό, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 50%.

Αυτό τουλάχιστον λένε τα επίσημα στοιχεία. Γιατί σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Ερευνητική Ομάδα για τον Πληθωρισμό (ENAG), το ποσοστό αυτό φτάνει το 112%, καταδεικνύοντας ότι οι τουρκικές αρχές αλλοιώνουν τα στοιχεία. Η τουρκική λίρα χάνει όλο και περισσότερο την αξία της έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να είναι σήμερα 1 ευρώ προς 21 λίρες, ενώ το 2014 ήταν 1 ευρώ προς 2,9 λίρες.

Σύμφωνα με μελέτη του ερευνητικού κέντρου DISK-AR, οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 1.750% τα τελευταία είκοσι χρόνια..

Η Τουρκία είναι πέμπτη στον παγκόσμιο κατάλογο πληθωρισμού τροφίμων, με ποσοστό 69%. Προηγούνται μόνο ο Λίβανος, η Ζιμπάμπουε, η Αργεντινή και το Ιράν. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Συμβουλίου Κόκκινου Κρέατος, ο κιμάς έχει ακριβύνει περισσότερο από 30% τον τελευταίο μήνα, ενώ πέρυσι η αύξηση έφτασε το 147%.

«Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα είναι το καθοριστικό ζήτημα των εκλογών», λέει ο Τούρκος πολιτικός επιστήμονας Μπερκ Εσέν του Πανεπιστημίου Σαμπαντζί της Κωνσταντινούπολης. «Ο πληθωρισμός των τροφίμων σαφώς αποδυναμώνει την κυβέρνηση. Γι’ αυτόν και μόνο τον λόγο, η κυβέρνηση αγωνίζεται να κρατήσει τη βάση της ενωμένη. Μια σημαντική συνιστώσα του εκλογικού σώματος του ΑΚΡ είναι η κατώτερη μεσαία τάξη. Και αυτή επηρεάζεται άμεσα από τον πληθωρισμό στα τρόφιμα», δήλωσε ο Εσέν σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle.

Ο μέσος Τούρκος πολίτης δεν μπορεί πλέον να αντέξει οικονομικά τα γαλακτοκομικά και τα προϊόντα κρέατος. Τέτοια προϊόντα δεν είναι προσιτά σε όλους, σύμφωνα με τον Σεμσί Μπαϊρακτάρ, πρόεδρο της Τουρκικής Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Επιμελητηρίων. Οι παραγωγοί δεν μπορούν πλέον να ταΐσουν τα ζώα τους λόγω των αυξήσεων των τιμών στις ζωοτροφές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments