Διεθνή

Xτυπήθηκε το γαλλικό κομβόι στο Σουδάν

Xτυπήθηκε το γαλλικό κομβόι στο Σουδάν

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Εν μέσω πυρών επιχειρείται η απομάκρυνση ξένων πολιτών και διπλωματικών αποστολών από το φλεγόμενο Σουδάν, σημειώνει το Reuters.

Πληροφορίες πως χτυπήθηκε το γαλλικό κομβόι στο Σουδάν, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Καθώς οι άνθρωποι προσπαθούσαν να ξεφύγουν από το χάος και χώρες προσπάθησαν να βγάλουν τους υπηκόους τους, πυροβολισμοί ακούγονταν σε όλη την πρωτεύουσα και σκοτεινός καπνός κάλυψε το τοπίο είπε ένας δημοσιογράφος του Reuters.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές, ο στρατός και οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), αλληλοκατηγορούνται ότι επιτέθηκαν σε αυτοκινητοπομπή, την οποία στελέχη των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων συνόδευαν με προορισμό την πρεσβεία της Γαλλίας στο Χαρτούμ, και απώτερο στόχο την μετακίνηση τους εκτός του Σουδάν.Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, το οποίο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι εκκενώνει διπλωματικό προσωπικό και πολίτες, δεν σχολίασε τις εξελίξεις.

Εν μέσω πυρών επιχειρείται η απομάκρυνση ξένων πολιτών και διπλωματικών αποστολών από το φλεγόμενο Σουδάν, σημειώνει το Reuters.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν ειδικότερα ότι επιτέθηκαν σε αυτοκινητοπομπή Γάλλων υπηκόων, αναφέροντας και οι δύο ότι ένας Γάλλος τραυματίστηκε.

Όπως ανέφερε η νακοίνωση του Στρατού, η Γαλλική πρεσβεία χτυπήθηκε από ενόπλους, κάτι που ανάγκασε το κομβόοι να επιστρέψει και να αναβάλει την εκκένωση.

Από την επίθεση τραυματίστηκε ένας Γάλλος πολίτης.

Ο Στρατός του Σουδάν καταδικάζει αυτή την βαρβαρότητα και την βία, που είναι χαρακτηριστικό των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.

Το πρωί της 23ης Απριλίου οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης δέχθηκαν αεροπορική επίθεση απο τον στρατό κατά την διάρκεια της εκκένωσης της γαλλικής πρεσβείας, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των γάλλων πολιτών και προκαλώντας τον τραυματισμό ενός, ανέφερε από την πλευρά της ηνακοίνωση Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.

Ο στρατός κατηγόρησε επίσης την RSF ότι επιτέθηκε και λεηλάτησε πομπή του Κατάρ που κατευθυνόταν προς το Πορτ Σουδάν.

Η Ντόχα δεν εξέδωσε καμία άμεση δήλωση για οποιοδήποτε περιστατικό.

Η Αίγυπτος είπε ότι ένα μέλος της αποστολής της στο Σουδάν τραυματίστηκε από πυροβολισμό, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ ανέστειλαν προσωρινά τις επιχειρήσεις στην πρεσβεία τους στο Χαρτούμ, αλλά παρέμειναν προσηλωμένες στον σουδανικό λαό, επαναλαμβάνοντας εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

«Τα εμπόλεμα μέρη πρέπει να εφαρμόσουν μια άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, να επιτρέψουν την απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και να σεβαστούν τη βούληση του λαού του Σουδάν», είπε ο Μπάιντεν σε δήλωση.

Έκκληση για τον τερματισμό της βίας έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής προσευχής του την Κυριακή στη Ρώμη.

Οι μάχες ξέσπασαν στο Χαρτούμ, μαζί με τις γειτονικές αδελφές πόλεις Ομντουρμάν και Μπαχρί, και άλλα μέρη της χώρας στις 15 Απριλίου, τέσσερα χρόνια μετά την ανατροπή του μακροχρόνιου αυταρχικού Ομάρ αλ Μπασίρ κατά τη διάρκεια μιας λαϊκής εξέγερσης.

Ο στρατός και οι RSF οργάνωσαν από κοινού πραξικόπημα το 2021, αλλά διέκοψαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για ένα σχέδιο σχηματισμού πολιτικής κυβέρνησης και ενσωμάτωσης των RSF στις ένοπλες δυνάμεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments