Πολιτισμός

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2023 με την επετειακή έκδοση «1821. Μνήμες και Μνημεία» του ΥΠΠΟΑ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2023 με την επετειακή έκδοση «1821. Μνήμες και Μνημεία» του ΥΠΠΟΑ
Την επετειακή έκδοση «1821. Μνήμες και Μνημεία» που μόλις κυκλοφόρησε, παρουσιάζει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου που έχει καθιερωθεί από την UNESCO να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου

Η έκδοση για το 1821 αποτελεί μία από τις δράσεις του ΥΠΠΟΑ που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ.

Πηγή φωτ.: Πλατφόρμα πολιτισμού του govgr / digitalculture.gov.gr

Οι θεματικοί άξονες της επετειακής έκδοσης είναι η καταγραφή και η μελέτη της «μνήμης της Επανάστασης» μέσα από την υλικότητα των μνημείων, η πολύμορφη αποτύπωση του μεγάλου αυτού ιστορικού γεγονότος στη συλλογική μνήμη και στο δημόσιο μνημειακό χώρο, όπως και η σημασία του στο κοινωνικό, ιδεολογικό και πολιτικό πεδίο της ελληνικής εθνικής ιστορίας και διεθνώς, προκειμένου να φωτιστούν ήδη γνωστές αλλά και πιο άγνωστες πτυχές του Αγώνα.

Ο τόμος οργανώνεται σε δύο ενότητες, τις οποίες προλογίζουν σύντομα κείμενα τεκμηρίωσης. Η πρώτη ενότητα φέρει τον τίτλο «Μνήμες, Ιδέες και Αρχαιότητα», και αναδεικνύει τις ιδεολογικές διεργασίες που τροφοδότησαν και νοηματοδότησαν τον Αγώνα, όπως η προβολή των Ελλήνων ως απογόνων των αρχαίων Ελλήνων, ο Φιλελληνισμός και η διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης μέσα από τα κατάλοιπα του παρελθόντος, που θα οδηγήσει τους επαναστατημένους Έλληνες να λάβουν άμεσα μέτρα προστασίας των αρχαιοτήτων.

Πηγή φωτ.: Πλατφόρμα πολιτισμού του govgr / digitalculture.gov.gr

Η δεύτερη ενότητα τιτλοφορείται «Μνημεία και Επανάσταση», στην οποία χαράσσεται μία νοερή διαδρομή σε ιστορικούς τόπους και μνημεία, που παρουσιάζονται γεωγραφικά ανά περιφέρεια, με αφετηρία την Πελοπόννησο, όπου πρωτοεκδηλώθηκε η Επανάσταση, και ακολουθεί την εξάπλωσή της σε όλον τον ελλαδικό χώρο.

Η έκδοση

Την έκδοση σχεδίασε και επιμελήθηκε η Διεύθυνση Αρχαιολογικών ΜουσείωνΕκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων δια του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας και πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των Περιφερειακών και Ειδικών Περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πηγή φωτ.: Πλατφόρμα πολιτισμού του govgr / digitalculture.gov.gr

Την έκδοση προλογίζουν η Υπουργός Πολιτισμού Δρ. Λίνα Μενδώνη, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Δρ. Γεώργιος Διδασκάλου, η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Δρ. Πολυξένη Αδάμ- Βελένη, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Δρ. Αναστασία Λαζαρίδου και η Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών προγραμμάτων και Επικοινωνίας Δρ. Ανδρομάχη Κατσελάκη. Τον γενικό συντονισμό είχε η Δρ. Αναστασία Λαζαρίδου, ενώ τη γενική επιμέλεια οι Δρ. Αναστασία Λαζαρίδου και η Δρ. Ανδρομάχη Κατσελάκη.

Τα ευσύνοπτα κείμενα του τόμου συνέγραψαν οι αρχαιολόγοι των αρμόδιων Υπηρεσιών και επεξεργάστηκαν με ιδιαίτερη φροντίδα οι αρχαιολόγοι-μουσειολόγοι του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας Δρ. Όλγα Σακαλή και Κρινάνθη Δεληγιάννη. Το άρτιο γραφιστικό αποτέλεσμα οφείλεται στον γραφίστα του ίδιου Τμήματος Σπήλιο Πίστα. Πολύτιμη, επίσης υπήρξε η ερευνητική συμβολή του ιστορικού υποψ. Δρ. Γιάννη Βαρθολομαίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments