Nέα της αγοράς

Χρειάζονται έως και 2,5 χρόνια για άδεια αρτοποιείου ή ζαχαροπλαστείου

Χρειάζονται έως και 2,5 χρόνια για άδεια αρτοποιείου ή ζαχαροπλαστείου

Πηγή Φωτογραφίας: Unsplash

Τα βάσανα, ωστόσο, δεν τελειώνουν εκεί, καθώς δεν έχει επέλθει ούτε η ενοποίηση των ελέγχων, κάτι που επίσης είχε διαφημιστεί και που μαζί με την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων αποτελούσαν και μνημονιακές υποχρεώσεις.

«Στα χαρτιά» φαίνεται ότι βρίσκεται η πολυδιαφημισμένη απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, καθώς, όπως κατήγγειλαν χθες τα μέλη της νεοσύστατης Ελληνικής Ενωσης Επιχειρήσεων Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής (ΕΕΠΑΖ), για ένα κατάστημα –αρτοποιείο ή ζαχαροπλαστείο– απαιτούνται 2 με 2,5 χρόνια, ενώ εάν πρόκειται για κατάστημα που στεγάζεται σε διατηρητέο κτίριο 4-5 χρόνια. Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο εάν πρόκειται το κατάστημα να στεγαστεί σε ιστορικό κτίριο, καθώς τότε οι διαδικασίες μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και…15 χρόνια.

Τα βάσανα, ωστόσο, δεν τελειώνουν εκεί, καθώς δεν έχει επέλθει ούτε η ενοποίηση των ελέγχων, κάτι που επίσης είχε διαφημιστεί και που μαζί με την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων αποτελούσαν και μνημονιακές υποχρεώσεις. «Οταν ανοίξουμε μπορεί να μας έρθουν ελεγκτές από 30 διαφορετικές υπηρεσίες», υποστήριξε χαρακτηριστικά χθες σε συνέντευξη Τύπου της ΕΕΠΑΖ ο πρόεδρος της νέας ένωσης και επικεφαλής της αλυσίδας «Βενέτης», Παναγιώτης Μονεμβασιώτης.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων η ΕΕΠΑΖ προτείνει τα εξής:

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων προς ενοικίαση σε επιχειρήσεις του κλάδου πρέπει να υποχρεούνται να έχουν εξασφαλίσει πιστοποιητικό καταλληλότητας του ακινήτου τους για τη συγκεκριμένη χρήση. Το ακίνητο πρέπει να διαθέτει προδιαγραφές ρεύματος, νερού, τηλεπικοινωνιών, κατάλληλες για τη χρήση του. Η ενοικιάστρια επιχείρηση δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με πολεοδομία ή άλλη υπηρεσία.

Για την αδειοδότηση μιας επιχείρησης δεν πρέπει να απαιτούνται έγγραφα από υπηρεσίες και η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρώνεται εντός μιας εβδομάδας και εντός 30 ημερών στην περίπτωση που το κατάστημα στεγάζεται σε διατηρητέο κτίριο.

Η αδειοδότηση καταστήματος και ο έλεγχος καλής λειτουργίας θα πρέπει να γίνεται μόνο από δύο υπηρεσίες: μία υπηρεσία υγειονομικού ενδιαφέροντος και από το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να είναι υποχρεωμένο εντός 48 ωρών να πιστοποιήσει την ταμειακή μηχανή του καταστήματος και την έναρξη λειτουργίας του.

Επίσης η ΕΕΠΑΖ ζητεί επαναφορά των τιμών της ενέργειας για τα καταστήματα του κλάδου στα προ κρίσης επίπεδα, μέσω οριζόντιας ρύθμισης, προσαυξημένων το πολύ έως 30%.

Ιδρυτικά μέλη της ΕΕΠΑΖ είναι οι ακόλουθες επιχειρήσεις: Τερκενλής, Paul, Στεργίου Εστία, Βενέτης, Αρτόπολις, Κρητικός Φούρνος Daily Bakery Α.Ε., Σαβοϊδάκης, Pietris, Κρητικός Φούρνος Γεύσεις Α.Ε., Οικογένεια Σταυράτη, Ηπειρώτικο, Σόβολος, Τα Γιούλια, Γαβριηλίδης, Μελίρρυτο, Farine CaféBoulangerie, Φίλιππος Γαβανάς, Ρωξάνη, Μιχάλης Λεμονής, Ποντικάκης, D. Stergiou, Φούρνος Σταματάκη.

Δήμητρα Μανιφαβα/moneyreview.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments