Διεθνή

Ζελένσκι: “Δεν επιτεθήκαμε στον Πούτιν – Πολεμάμε στη δική μας επικράτεια”

Ζελένσκι: “Δεν επιτεθήκαμε στον Πούτιν – Πολεμάμε στη δική μας επικράτεια”
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνήθηκε σήμερα οποιαδήποτε επίθεση από την Ουκρανία με στόχο τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε δύο drones που είχαν στόχο το Κρεμλίνο, κατηγορώντας το Κίεβο για απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν.

“Δεν επιτεθήκαμε στον Πούτιν. Τον αφήνουμε για το δικαστήριο. Πολεμάμε στο έδαφός μας, υπερασπιζόμαστε τα χωριά και τις πόλεις μας”, τόνισε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ελσίνκι με ηγέτες βορειοευρωπαϊκών χωρών.

“Δεν εξαπολύουμε επιθέσεις στον Πούτιν ή στη Μόσχα. Δεν έχουμε επαρκή οπλισμό για αυτό”, πρόσθεσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνήθηκε σήμερα οποιαδήποτε επίθεση από την Ουκρανία με στόχο τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε δύο drones που είχαν στόχο το Κρεμλίνο, κατηγορώντας το Κίεβο για απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν.

“Δεν επιτεθήκαμε στον Πούτιν. Τον αφήνουμε για το δικαστήριο. Πολεμάμε στο έδαφός μας, υπερασπιζόμαστε τα χωριά και τις πόλεις μας”, τόνισε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ελσίνκι με ηγέτες βορειοευρωπαϊκών χωρών.

“Δεν εξαπολύουμε επιθέσεις στον Πούτιν ή στη Μόσχα. Δεν έχουμε επαρκή οπλισμό για αυτό”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τους λόγους που η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για την επίθεση αυτή στο Κρεμλίνο, ο Ζελένσκι απάντησε ότι “η Ρωσία δεν κερδίζει νίκες” στην Ουκρανία.

“Αυτός (ο Πούτιν) δεν μπορεί πλέον να δώσει κίνητρο στη ρωσική κοινωνία και δεν μπορεί πλέον να στέλνει τον στρατό του να πεθαίνει για το τίποτα”, υποστήριξε.

Νωρίτερα, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, δήλωσε ότι το Κίεβο δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε επίθεση με drone κατά του Κρεμλίνου και ότι τέτοιες ενέργειες δεν επιτυγχάνουν τίποτα για το Κίεβο στο πεδίο της μάχης και το μόνο που θα πετύχαιναν θα ήταν να προκαλέσουν τη Ρωσία στο να αναλάβει πιο δραστικές ενέργειες.

Ο Ποντολιάκ δήλωσε επίσης στο Reuters ότι ο ισχυρισμός πως το Κίεβο βρίσκεται πίσω από την επίθεση και η σύλληψη από τη Ρωσία φερόμενων Ουκρανών σαμποτέρ, ενδέχεται να υποδηλώνει ότι η Μόσχα προετοιμάζεται για μια μεγάλης κλίμακας “τρομοκρατική” επίθεση εναντίον της Ουκρανίας τις επόμενες ημέρες.

Ρωσία: “Το Κίεβο επιχείρησε χτύπημα με drone στο Κρεμλίνο για να σκοτώσει τον Πούτιν”:

Την Ουκρανία κατηγόρησε το Κρεμλίνο γιααπόπειρα δολοφονίας κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μετέδωσαν το μεσημέρι της Τετάρτης τα ρωσικά ΜΜΕ.

“Δύο drones είχαν ως στόχο το Κρεμλίνο. Ως αποτέλεσμα των έγκαιρων ενεργειών που έγιναν από τις στρατιωτικές και ειδικές υπηρεσίες με τη χρήση συστημάτων ελέγχου ραντάρ, τα drones καταρρίφθηκαν”, ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου, προσθέτοντας ότι θεωρεί το περιστατικό αυτό ως “προγραμματισμένη τρομοκρατική ενέργεια και απόπειρα δολοφονίας του προέδρου (Πούτιν) ενόψει της Ημέρας της Νίκης και της παρέλασης της 9ης Μαΐου”

“Ο Πρόεδρος (Πούτιν) δεν τραυματίστηκε από την τρομοκρατική επίθεση. Το πρόγραμμα εργασίας του δεν άλλαξε και θα συνεχιστεί κανονικά”, προσθέτει το Κρεμλίνο. Εξάλλου, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Πούτιν δεν βρισκόταν στο σημείο την ώρα της επίθεσης με drone. “Ο Πούτιν εργάζεται στο Νόβο-Ογκαριόβο, έξω από τη Μόσχα, την Τετάρτη”.

Ακόμη, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, δεν υπήρξαν θύματα από τα drones που καταρρίφθηκαν και τα θραύσματα που έπεσαν στο έδαφος του Κρεμλίνου, ενώ δεν υπήρξαν και ζημιές στα κτίρια.

Η ρωσική πλευρά διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει σε αυτή την επίθεση όπου και όταν το κρίνει σκόπιμο, ανέφερε το Κρεμλίνο, τονίζοντας ότι “η παρέλαση για την ημέρα της Νίκης της 9ης Μαΐου θα πραγματοποιηθεί κανονικά”. Με αυτή τη δήλωση, το Κρεμλίνο υποδηλώνει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το υποτιθέμενο περιστατικό ως δικαιολογία για μια περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου της στην Ουκρανία.

Ένα ανεπιβεβαίωτο βίντεο που κυκλοφορεί στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του καναλιού του στρατιωτικού πρακτορείου ειδήσεων Zvezda, δείχνει καπνό να υψώνεται πίσω από το κεντρικό παλάτι του Κρεμλίνου μετά το φερόμενο περιστατικό.

Αν επιβεβαιωθεί, η επίθεση σε ένα συγκρότημα που επί αιώνες συμβόλιζε τη ρωσική επίσημη εξουσία θα αποτελούσε ένα μεγάλο βήμα για την επαναφορά της απειλής του πολέμου στη χώρα. Από τότε που ο Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, ρωσικοί πύραυλοι και drones έχουν επανειλημμένα πλήξει την ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, και άλλες πόλεις, όπως πρόσφατα αυτή την εβδομάδα.

Ο ισχυρισμός του Κρεμλίνου έρχεται καθώς η Ρωσία  ετοιμάζεται να γιορτάσει την Ημέρα της Νίκης στις 9 Μαΐου, μια σημαντική γιορτή στη Ρωσία για τον θρίαμβο της Σοβιετικής Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν θα συμμετάσχει σε στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία εκείνη την ημέρα.

Αρκετές πόλεις σε όλη τη Ρωσία έχουν ακυρώσει παρελάσεις και άλλες δημόσιες δραστηριότητες για τις 9 Μαΐου, επικαλούμενες απροσδιόριστες ανησυχίες για την ασφάλεια. Πολλές πόλεις ακύρωσαν και τα πυροτεχνήματα.

Λίγο πριν κυκλοφορήσει η καταγγελία του Κρεμλίνου, οι αρχές της Μόσχας εξέδωσαν διαταγή που απαγορεύει τη χρήση drones στην πρωτεύουσα, ανέφερε η ρωσική κρατική υπηρεσία ειδήσεων Tass.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει αντιαεροπορικά όπλα μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα για να ενισχύσει την προστασία της. Τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν αρκετές αναφορές για συντριβές drones διαφόρων μεγεθών σε περιοχές εκτός Μόσχας.

Ρώσος αξιωματούχος ζήτησε πυραυλική επίθεση στην κατοικία του Ζελένσκι:

Ο βουλευτής της Κριμαίας Μιχαήλ Σερεμέτ, με αφορμή την απόπειρα επίθεσης μεdrones στο Κρεμλίνο, ζήτησε να πραγματοποιηθεί πυραυλική επίθεση στην κατοικία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο.

“Υπάρχουν τρομοκράτες που έχουν οχυρωθεί στο Κίεβο και με αυτούς, όπως γνωρίζετε, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν νόημα. Πρέπει μόνο να καταστραφούν, γρήγορα και ανελέητα. Ήρθε η ώρα να εξαπολύσουμε πυραυλική επίθεση στην κατοικία του Ζελένσκι στο Κίεβο. Είμαι έτοιμος να δώσω τις συντεταγμένες – οδός Bankova 11, όπου βρίσκεται η λεγόμενη διοίκηση του Ουκρανού προέδρου”, δήλωσε ο Σερεμέτ στο RIA Novosti. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ζελένσκι “θα πρέπει να αρχίσει να φοβάται” από αυτή την ημέρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments