Διεθνή

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα επισκεφθεί την Γερμανία μετά από 23 χρόνια

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα επισκεφθεί την Γερμανία μετά από 23 χρόνια

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Για πρώτη φορά μετά το 2000 ο Γάλλος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Γερμανία, στις αρχές του μεθεπομένου μήνα.

Για πρώτη φορά μετά το 2000 ο Γάλλος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Γερμανία, στις αρχές του μεθεπομένου μήνα. Θα προηγηθούν, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, η επίσκεψη της Αναλένα Μπέρμποκ στο Παρίσι και της Κατρίν Κολονά στο Βερολίνο, σε μια προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης των πρόσφατα διαταραγμένων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Συγκεκριμένα, ο  Εμμανουέλ Μακρόν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία από τις 2 έως τις 4 Ιουλίου, την πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού γαλλικού κράτους από το 2000, όπως ανακοίνωσε η γερμανική προεδρία, σύμφωνα με την οποία «το συγκεκριμένο γεγονός σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στη φιλία που έχει ενώσει τις δύο χώρες εδώ και δεκαετίες».

«Μέσω αυτής της επίσημης επίσκεψης, ο πρόεδρος Μακρόν αποτίει φόρο τιμής στη στενή φιλία που συνδέει τις δύο χώρες μας με την ευκαιρία της 60ης επετείου της Συνθήκης των Ηλυσίων», η οποία υπεγράφη στις 22 Ιανουαρίου 1963 από τον στρατηγό Ντε Γκολ και τον Κονραντ Αντενάουερ. Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός ομόλογός του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ «θα επισκεφθούν αρκετές περιοχές της Γερμανίας», διευκρινίζεται. «Αυτή η τιμή που δόθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα σηματοδοτήσει έτσι ένα νέο στάδιο στη γαλλογερμανική φιλία», αντέδρασαν τα Ηλύσια.

Πιο πριν, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ θα μεταβεί στο Παρίσι την Τρίτη. Το υπουργείο της ενημέρωσε ότι εκεί θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο Μακρόν. Η Μπέρμποκ θα παραστεί επίσης στην συνεδρίαση του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη.

Η Γαλλίδα ομόλογός της, Κατρίν Κολονά, αναμένεται στο Βερολίνο την Πέμπτη για συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου και με αντικείμενο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ο  Εμμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί επίσης στις 6 Ιουνίου το Πότσνταμ, πολύ κοντά στο Βερολίνο, για ένα άτυπο δείπνο μετά από πρόσκληση του Όλαφ Σολτς, με αντικείμενο την «από κοινού προετοιμασία των επόμενων μεγάλων ευρωπαϊκών και διεθνών γεγονότων»

Υπενθυμίζεται ότι η επίσημη επίσκεψη του Μακρόν στη Γερμανία ανακοινώνεται μετά από μήνες τριβών στις σχέσεις Παρισιού και Βερολίνου σε πολλά θέματα, από την πυρηνική ενέργεια έως τις εκπομπές CO2, από τους ρίπους των αυτοκινήτων έως τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον αμερικανικό παράγοντα, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο, τα αδιέξοδα στο Γαλλογερμανικό Συμβούλιο Υπουργών είχαν υπογραμμίσει τις εντάσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο ισχυρότερων ευρωπαϊκών χωρών.

Με αναφορές από: Les Echos, Handelsblatt

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments