Πολιτική

Άδωνις: Market Pass και Καλάθι μέχρι το τέλος του χρόνου

Άδωνις: Market Pass και Καλάθι μέχρι το τέλος του χρόνου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Στα κεντρικά ζητήματα της πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας αναφέρθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι.

Στα κεντρικά ζητήματα της πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας αναφέρθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι.

Ειδικότερα, ο Άδωνις αναφέρθηκε στην πρόσφατη ομιλία μέσω ολογράμματος σε τρεις συνοικίες του βορείου τομέα, ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ της επέκτασης στην εφαρμογή του market pass για ένα εξάμηνο, εξήγησε το πώς λειτουργεί ο online έλεγχος που διενεργεί το υπουργείο Ανάπτυξης στις τιμές των τροφίμων και, στο επίπεδο της τρέχουσας ειδησεογραφίας, εκτίμησε ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος ήταν ο χειρότερος στο χθεσινό ντιμπέιτ και πως ο Νίκος Ανδρουλάκης συμπεριφέρεται αλαζονικά όταν απαιτεί να μην είναι πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι ο αρχηγός του πρώτου σε δύναμη πολιτικού κόμματος.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με την πρόσφατη ομιλία μέσω ολογράμματος, σε Γαλάτσι, Φιλοθέη και Παπάγου, ο Άδωνις διευκρίνισε ότι το ολόγραμμα θα έχει ευρείες εφαρμογές σε αρκετούς κοινωνικούς χώρους, όπως στην εκπαιδευτική λειτουργία.  «Όλα πήγαν πάρα πολύ καλά, όλα είχαν απόλυτη επιτυχία, το ολόγραμμα είχε γκελ στην νεολαία και είχα διαδραστική συζήτηση με τους νέους», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ερωτηθείς για το εάν θα χρειαστεί επέκταση για την εφαρμογή του market pass, όπως αναφέρθηκε στο χθεσινό ντιμπέιτ, ο Άδωνις είπε: «Επειδή είμαι ο σχεδιαστής των μέτρων, θα σας πω τη γνώμη μου, όχι ως υπουργός Ανάπτυξης. Δεν έχω δεσμεύσει τον επόμενο υπουργό, ο οποίος θα αποφασίσει σχετικά μόνος του. Τα μέτρα αυτά είναι έκτακτα και προσωρινά και ο πληθωρισμός αρχίζει και πέφτει, και στα τρόφιμα. Από Μάρτιο σε Απρίλιο έπεσαν οι τιμές κατά τρεις μονάδες. Τα  μέτρα δούλεψαν και δουλεύουν.

Η γνώμη μου είναι ότι το market pass αλλά και το Καλάθι του Νοικοκυριού πρέπει να κρατήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Η γνώμη μου είναι ότι χρειαζόμαστε ακόμη άλλο ένα εξάμηνο για να εξισορροπήσει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα εκεί όπου πρέπει να είναι».

Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα, ο Άδωνις ανέφερε: «Δώσαμε και δίνουμε επιδόματα και ασκείται μια κριτική στα επιδόματα, η οποία είναι, όμως, μια αφ’ υψηλού κριτική. Είμαι φιλελεύθερος και για αυτόν τον λόγο είμαι υπέρ των επιδομάτων. Αυτό σημαίνει ότι τάσσομαι υπέρ της ιδιωτικής οικονομίας, η οποία θα παράγει πλούτο, από τον οποίο το κράτος θα αντλήσει έσοδα για να στηρίξει τους πιο αδύναμους. Αυτό γίνεται για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά γίνεται και για πολιτικούς και κοινωνικούς λόγους, γιατί δεν θέλουμε να αυξάνονται οι ανισότητες».

Εν συνεχεία, ο Άδωνις ρωτήθηκε για το εάν ισχύει και στα τρόφιμα ο ακόλουθος κανόνας: «Όταν ανεβαίνει η τιμή ενός προϊόντος, στην Ελλάδα ταυτόχρονα ανεβαίνει η τιμή στην λιανική, ενώ, όταν κατεβαίνει η τιμή, στην Ελλάδα χρειάζονται περίπου τρεις εβδομάδες για να πέσει η τιμή στη λιανική». Ο υπουργός απάντησε ότι σε ό, τι αφορά τα τρόφιμα, αυτό δεν ισχύει. «Είναι ένα λάθος, είναι ένα fake new», είπε χαρακτηριστικά ο Άδωνις.

Σχετικά με τον έλεγχο που διενεργείται στις τιμές των τροφίμων, ο Άδωνις απάντησε: «Ο έλεγχος που κάνουμε στην Ελλάδα είναι λογισμικός. Οι υπολογιστές είναι συνδεδεμένοι με τις ταμειακές μηχανές όλων των σούπερ μάρκετ on line, αυτόματα. Αυτό συμβαίνει με όλα τα σούπερ μάρκετ, η ενημέρωση του υπουργείου είναι άμεση και αυτόματη. Για παράδειγμα, έχουμε βάλει πρόστιμο σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ, επειδή ανέβασε την τιμή ένα λεπτό. Αυτό συμβαίνει σε όλη την αγορά, για όλα τα προϊόντα».

Αναφορικά με τις επενδύσεις και την πορεία τους στην Ελλάδα, υποστηρίχθηκε: «Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί μάς λένε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια. Πήραμε τις επενδύσεις από τον Σύριζα πάτο και κάναμε την χώρα μας πρωταθλήτρια. Όλες οι μεγάλες ξένες εταιρείες ήρθαν για επενδύσεις στην Ελλάδα. Και τα τρία ναυπηγεία λειτουργούν και πάλι. Όλα όσα υποσχεθήκαμε τα κάναμε, με μια μόνη εξαίρεση τα υδροπλάνα, για τα οποία υπήρξαμε ομολογουμένως άτυχοι. Όμως τα υδροπλάνα θα πετάξουν σε λίγους μήνες».

Ακόμη, κατά την κρίση του Άδωνι, ο χειρότερος στη χθεσινή τηλεμαχία ήταν ο Κυριάκος Βελόπουλος. «Ο Βελόπουλος ήταν πολύ έξυπνος για το κοινό του. Όμως αυτό που έκανε με την εικόνα της Παναγίας είναι ντροπή. Είναι πολύ τιμητικό άλλοι πολιτισμοί και άλλοι λαοί να πιστεύουν στον Θεό και στην Παναγία όπως τους εννοούμε στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση. Αυτή η συμπεριφορά δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τι είναι η Ορθοδοξία, η οποία είναι οικουμενική θρησκεία».

Ο Άδωνις επισήμανε ακόμη τα εξής με αφορμή ποικίλες ερωτήσεις που του έγιναν:

  • Εν έτει 2023 η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος παγκοσμίως με υποψήφιο έναν πρωθυπουργό. «Υποψήφιος πρωθυπουργός της Ελλάδος είναι μόνον ο Μητσοτάκης. Κανένας άλλος».
  • Η απλή αναλογική είναι, σύμφωνα με τον Α. Γεωργιάδη, «πάρα πολύ αντιδημοκρατική. Ο Ανδρουλάκης παίρνει για παράδειγμα 10% και θέλει να επιβάλει τον πρωθυπουργό στο 35% και αυτό λέγεται δημοκρατία.
  • Με βάση και το χθεσινό ντιμπέιτ και όσα υποστήριξε ο Νίκος Ανδρουλάκης, δεν μπορεί να υπάρξει συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρουλάκης έκλεισε την πόρτα της συνεργασίας. Ο Άδωνις δηλώνει ότι είναι έκπληκτος από την αλαζονεία του Νίκου Ανδρουλάκη, γιατί δεν δέχεται για πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφεντικό όμως είναι ο λαός. Δεν πρέπει να αγνοείται η βούλησή του εάν ψηφίζει τον Μητσοτάκη και την ΝΔ πρώτους.
  • Η ΝΔ δεν μπορεί να κάνει συγκυβέρνηση ούτε με τον κ. Βελόπουλο, γιατί δεν μπορεί να κάνει συγκυβέρνηση με κάποιον, με τον οποίο διαφωνεί στα βασικά θέματα. Ο Βελόπουλος παίρνει το μέρος του Β. Πούτιν και άρα, δεν έχει καμία σχέση με την ΝΔ.
  • Η ΝΔ είναι ένας εναντίον όλων. Αλλά θα κερδίσει ο ένας εναντίον όλων.
  • Αν υπάρξει πολιτική αστάθεια, οι επενδύσεις θα πέσουν θεαματικά και η οικονομία θα «φρενάρει» σχεδόν αμέσως.
  • Για τα ντιμπέιτ, πρέπει να έχουμε πάντοτε υπ’ όψη ότι οι εκλογές γίνονται με απλή αναλογική. Άρα, δεν υπάρχει κυρίαρχο πολιτικό κόμμα. Για αυτόν τον λόγο, δεν έγινε ένα ντιμπέιτ ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.
  • Αναφορικά με τις επενδύεις real estate, σεβαστός ο κ. Κώστας Σημίτης, που τάχθηκε εναντίον των επενδύσεων real estate, αλλά δεν είναι η άποψη του υπουργού Ανάπτυξης η ίδια, αφού πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Φλώριδα της Ευρώπης. Η Φλώριδα είναι μια από τις πλουσιότερες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ελλάδα είναι η κατεξοχήν χώρα που θα έχει επενδύσεις στο real estate. Το real estate φέρνει και κόσμο και επενδύσεις και συνάλλαγμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments