Πολιτική

Το μωσαϊκό της πολιτικής αστάθειας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το μωσαϊκό της πολιτικής αστάθειας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Το ντιμπέιτ υπήρξε, ωστόσο, μια «εικόνα του μέλλοντος» για τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για το τι πρόκειται να συμβεί το βράδυ των εκλογών

Η τηλεμαχία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών δεν επιφύλαξε ευχάριστες ή δυσάρεστες εκπλήξεις, ούτε έφερε μαζί της ανατροπές προς τη μία ή την άλλη πολιτική κατεύθυνση, αφού οι συμμετέχοντες επέλεξαν να αποφύγουν «προκλητικές» εκφράσεις και περιορίστηκαν στην παρουσίαση των θέσεών τους για το μέλλον της Χώρας. Το ντιμπέιτ υπήρξε, ωστόσο, μια «εικόνα του μέλλοντος» για τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για το τι πρόκειται να συμβεί το βράδυ των εκλογών και στο επόμενο πρωινό που θα ξεκινήσει και η διαδικασία των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι τηλεθεατές είχαν την δυνατότητα να δουν σε ένα κοινό τηλεοπτικό πλάνο, μαζί και πλάι – πλάι τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους για το πρόσωπο του επόμενου πρωθυπουργού.

Οι αρχηγοί και των πέντε κομμάτων που κάθονται στα αντιπολιτευτικά έδρανα ουσιαστικά επιβεβαίωσαν την ορθότητα της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μιλά σταθερά για την ανάγκη αυτοδύναμης κυβέρνησης και πολιτικής σταθερότητας. Οι πέντε αρχηγοί διαφήμισαν γιατί δεν μπορεί να είναι επιλογή για τη χώρα το ενδεχόμενο ενός συνεταιριστικού κυβερνητικού σχήματος σε όποια παραλλαγή κι αν επιχειρηθεί να ακολουθηθεί.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας και της ομαλής πολιτικής συνέχειας και δεσμεύτηκε για την υλοποίηση μιας δέσμης μεταρρυθμίσεων σε κράτος, οικονομία, υγεία, παιδεία και προστασία του περιβάλλοντος. Με αυτόν τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κεφαλαιοποίησε πολιτικά τα επιτεύγματα των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες είχε δεσμευτεί πριν από τέσσερα χρόνια  και τις οποίες μπόρεσε να πραγματοποιήσει από το 2019 έως σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως ο πληθωρισμός μειώθηκε χάρη στα μέτρα που ανέλαβε η κυβέρνηση. Ωστόσο, αναγνώρισε την πληθωριστική πίεση που ασκείται στους καταναλωτές και δεσμεύτηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης του Market Pass και για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ως θετική καταγράφηκε η εντύπωση που άφησε στην κοινή γνώμη η πρόταση του πρωθυπουργού προς τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να υποβάλουν όλοι τα προγράμματα των κομμάτων τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να κοστολογηθούν, σε περίπτωση που χρειαστεί και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη κυβέρνησης.

Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και τα εθνικά θέματα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των τουρκικών προεδρικών εκλογών, η πολιτική του αναθεωρητισμού πρόκειται να συνεχιστεί από την Άγκυρα, γιατί, όπως υποστήριξε, όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν επηρεαστεί αποφασιστικά από την αναθεωρητική σκέψη. Σχολίασε και την μεταστροφή της θέσης του Αλέξη Τσίπρα, που, στην τηλεμαχία, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης ή επαναδιαπραγμάτευσης των εξοπλιστικών συμβάσεων.

Προηγουμένως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, προέβη στην αναμφίβολα προσεκτική τοποθέτηση αναφορικά με το ζήτημα της υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Ο αρχηγός του Σύριζα, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε πως διαφωνεί με την επέκταση του «φράχτη» στον Έβρο, υποστηρίζοντας πως ο «φράχτης» δεν μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Επανέλαβε την πρόσκληση συνεργασίας προς τις άλλες κεντροαριστερές και αριστερές δυνάμεις επί τη βάσει του τριπτύχου «αύξηση μισθών, μείωση φόρων, διαγραφή χρεών», αλλά δεν κατάφερε να απαντήσει πειστικά στην παρατήρηση, σύμφωνα με την οποία το σημερινό πρόγραμμα του Σύριζα είναι ανατύπωση του προγράμματος του 2015.

Σε αντίθετη κατεύθυνση, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε πως πρέπει να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του «φράχτη» από ευρωπαϊκά κονδύλια, κάτι που είχε  προσπαθήσει να ακυρώσει στην Ε.Ε ο αντιπρόεδρος και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ ότι μόνον ο Περισσός διαθέτει ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο κυβερνητικό πρόγραμμα και κάλεσε τον πρόεδρο του Σύριζα να μην ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη με τη «μούφα» της προοδευτικής διακυβέρνησης, με προτάσεις περί κατάργησης της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.  

 Ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε ότι ήταν λανθασμένη απόφαση η είσοδος στο ευρώ και υπερασπίστηκε το σχέδιο του για το σύστημα πληρωμών «Δήμητρα» προτείνοντας επειδή δεν έχουμε αυτόνομη κεντρική τράπεζα να το κουμπώσουμε πάνω στο λογισμικό της ΑΑΔΕ, πρότεινε να φτιάξουμε ένα ελληνικό  FBI. Και σε περίπτωση που κάποιοι Τούρκοι κομάντος ανέβουν σε μια βραχονησίδα να κάνουμε ότι λέει το επιτελείο και να τηλεφωνήσουμε δεξιά και αριστερά αφού θα έχουμε τονώσει το αξιόμαχο του στρατεύματος, καταργώντας την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος,  επιβεβαίωσε ότι έχει και εκείνος Plan B «για να φάει ψωμί ο Έλληνας» και εισηγήθηκε  μια πολυπολική εξωτερική πολιτική, που θα συνδυάζει δυτικό μπλοκ, Ρωσία και Κίνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments