Διεθνή

ΗΠΑ: Η πιθανότητα µιας νέας «µονοµαχίας» Μπάιντεν – Τραµπ είναι πλέον ορατή

ΗΠΑ: Η πιθανότητα µιας νέας «µονοµαχίας» Μπάιντεν – Τραµπ είναι πλέον ορατή

Πηγή Φωτογραφίας: e-prologos.gr

Ο Ντε Σάντις δεν έχει ανακοινώσει ακόμη υποψηφιότητα, αλλά κάνει όλες τις κλασικές κινήσεις ενός υποψήφιου

Η πιθανότητα µιας νέας «µονοµαχίας» Μπάιντεν Τραµπ στις προεδρικές εκλογές του 2024 είναι πλέον ορατή. Από τώρα έως τις κάλπες του επόµενου έτους πολλά µπορεί να συµβούν, ωστόσο η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και η ισχύς του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραµπ στους κόλπους των Ρεπουµπλικανών καθιστούν πολύ πιθανό ένα «déjà vu». Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν το 1956, όταν ο Ρεπουµπλικανός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ αναµετρήθηκε δεύτερη φορά µε τον ∆ηµοκρατικό Αντλάι Στίβενσον.

Για πολλούς, αυτή η προοπτική αντιπροσωπεύει µια αποτυχία επικών διαστάσεων. «Η καλύτερη προσφορά των ∆ηµοκρατικών στο έθνος είναι ένας ηγέτης 80 ετών, ο οποίος δεν µπορεί µε ασφάλεια να λειτουργήσει “εκτός σεναρίου” ή να µιλήσει µε άνεση στους δηµοσιογράφους, µε µια πολιτική ιστορία αδιάφορη, ακόµα και στην ακµή του, ο οποίος κατηγορείται για συµµετοχή στα σκάνδαλα επιρροής του γιου του, Χάντερ. Ο κορυφαίος υποψήφιος των Ρεπουµπλικανών ηγήθηκε µιας χαοτικής κυβέρνησης, ενθάρρυνε µια άτακτη επίθεση στο Καπιτώλιο, εµπλέκεται σε διάφορες ποινικές και αστικές έρευνες, ενώ κατηγορείται µεταξύ άλλων για βιασµό», γράφει η «Washington Post».

Ο Μπάιντεν, ο γηραιότερος πρόεδρος στην αµερικανική ιστορία, καλεί τους ψηφοφόρους να τον στηρίξουν εκ νέου, «για να ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησε». Χωρίς υπολογίσιµους αντιπάλους στους κόλπους του ∆ηµοκρατικού Κόµµατος, παρουσιάστηκε ως υπέρµαχος των προσωπικών ελευθεριών, της δηµοκρατίας και του πλουραλισµού και υποσχέθηκε να συνεχίσει να εναντιώνεται, όπως είπε, στους «εξτρεµιστές MAGA» (αναφορά στο σύνθηµα του Τραµπ «Κάνε την Αµερική µεγάλη ξανά». Για τους επικριτές του, είναι ένας ηλικιωµένος, λευκός άνδρας σε ένα κόµµα µε ισχυρή γυναικεία βάση, που έχει ολοένα και περισσότερα µη λευκά και πολύ νεαρά µέλη. Είναι µετριοπαθής σε µια παράταξη µε αναδυόµενη Αριστερά. Και πιστεύει βαθιά στις αξίες του συµβιβασµού και του δικοµµατισµού, σε µια εποχή που το Ρεπουµπλικανικό Κόµµα δεν στηρίζει τις συνεργασίες και παραµένει προσηλωµένο σε φυλετικές και έµφυλες ιεραρχίες. Για τους υποστηρικτές του είναι ο µοναδικός που έχει την εµπειρία να δώσει και πάλι τη µάχη µε τον Τραµπ. Κοντολογίς, ο Μπάιντεν είναι πολύ µεγάλος και όχι ιδιαίτερα δηµοφιλής, αλλά είναι ο «πολιτικός δολοφόνος» του Τραµπ. Γι’ αυτό νοµιµοποιείται να θέσει υποψηφιότητα το 2024, λένε οι αναλυτές σύμφωνα με τα “Παραπολιτικά”.

Ο προκάτοχός του στον Λευκό Οίκο, ο δεύτερος γηραιότερος στην Ιστορία, είναι φαβορί για το χρίσµα των Ρεπουµπλικανών, παρά τις νοµικές του περιπέτειες και το ιστορικό του. Οπως ο Μπάιντεν, o Tραµπ παραµένει αντιδηµοφιλής σε µεγάλα τµήµατα του εκλογικού σώµατος. Ωστόσο, διατήρησε σταθερό έλεγχο στη βάση του και ενίσχυσε τη θέση του στις δηµοσκοπήσεις, παρά τις κατηγορίες, µεταξύ άλλων, ότι πλήρωσε µια πορνοστάρ για να εξαγοράσει τη σιωπή της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments