Οικονομία

BofA: Η ύφεση θα χαλάσει το τεχνολογικό πάρτι στην Wall Street όπως το 2008

BofA: Η ύφεση θα χαλάσει το τεχνολογικό πάρτι στην Wall Street όπως το 2008

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Μία παρατεταμένη περίοδος οικονομικής επιβράδυνσης στις ΗΠΑ θα επιφ΄ρει πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές, που επί του παρόντος προσελκύουν κύματα επενδυτών, εκτιμά ομάδα ανάλυσης της Bank of America.

Μία παρατεταμένη περίοδος οικονομικής επιβράδυνσης στις ΗΠΑ θα επιφ΄ρει πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές, που επί του παρόντος προσελκύουν κύματα επενδυτών, εκτιμά ομάδα ανάλυσης της Bank of America.

Συγκεκριμένα, η ομάδα υπό τον Μάικλ Χάρτνετ αναμένει ότι μία ύφεση “θα προκαλέσει πλήγμα στην πίστωση και την τεχνολογία” με τον τρόπο που το έκανε το 2008, όπως έγραψαν σε σημερινό τους σημείωμα.

Στις ροές κεφαλαίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR Global που εξετάζει η BofA, οι επενδυτές τοποθέτησαν 3,8 δισ. δολάρια σε μετοχές τεχνολογίας την εβδομάδα εως τις 10 Μαΐου. Την ίδια ώρα, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος είδε εκροές 2,1 δισ. εν μέσω νέων αναταράξεων στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ – οι μεγαλύτερες εκροές στον κλάδο από τον Μάιο του 2022.

Σημειώνεται ότι ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq έχει πραγματοποιήσει ράλι 22% εντός του 2023 καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα ξεκινήσει σύντομα να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική, “ανακουφίζοντας” τον ευαίσθητο σε θέματα επιτοκίων κλάδο. Και παρόλο που οι αναλυτές αναμένουν να συνεχιστεί και φέτος η κάμψη της κερδοφορίας των τεχνολογικών εταιρειών, οι traders ποντάρουν ήδη σε ανάκαμψη το 2024.

Ωστόσο, ο Μάικλ Χάρτνετ, που προέβλεψε σωστά πέρυσι ότι οι υφεσιακοί φόβοι θα πυροδοτούσαν έξοδο από τις μετοχές, προειδοποιεί ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι μάλλον απίθανο να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και χαμηλών ποσοστών ανεργίας αλλά και αποδοχής του προέδρου Μπάιντεν.

Κάτι με το οποίο συμφωνούν και οι αναλυτές του Bloomberg Intelligence, οι οποίοι βλέπουν περιθώριο “ξεφουσκώματος” στις μετοχές τεχνολογίας, ΜΜΕ και τηλεπικοινωνιών, οι οποίες “βρίσκονται αντιμέτωπες με την πραγματικότητα των υψηλότερων επιτοκίων επί μακρότερα έχοντας περιορισμένες προοπτικές κερδοφορίας”.

Για τον Χάρτνετ μία αρνητική μηνιαία μέτρηση για τα μισθολόγια θα έδινε σήμα αγοράς το 2023 σε κυκλικές μετοχές – όπως της τεχνολογίας. Ωστόσο, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμένει ανθεκτική, με τις προσλήψεις και τις αυξήσεις των μισθών να έχουν ανεβάσει ρυθμούς στη τελευταία έκθεση του Απριλίου.

Μεταξύ άλλων αξιοσημείωτων ροών την τελευταία εβδομάδα, οι τοποθετήσεις κεφαλαίων σε μετρητά επιβραδύνθηκαν με 13,8 δισ. δολάρια, ενώ τα ομόλογα είδαν τις μεγαλύτερες εισροές τους σε έξι εβδομάδες με 6,3 δισ. Την ίδια ώρα, τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία είχαν εκροές 2,7 και 2,2 δισ. δολαρίων αντίστοιχα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments