Global News

Les Echos: Οι εκλογές θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 13 Ιουνίου 2024

Les Echos: Οι εκλογές θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 13 Ιουνίου 2024

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι εκλογές του επόμενου έτους θα μπορούσαν να καθορίσουν νέες ισορροπίες εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η καθυστερημένη ημερομηνία θα μπορούσε επίσης να μεταθέσει για αργότερα την κατανομή των εδρών.

Η ημερομηνία της επόμενης μεγάλης δημοκρατικής συνάντησης στην Ευρώπη είναι πλέον γνωστή. Οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024, με βάση συμφωνία που επιτεύχθηκε αυτήν την Τετάρτη από τους πρέσβεις των Είκοσι Επτά και ανακοινώθηκε από τη σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτές θα είναι οι πρώτες εκλογές μετά την αποχώρηση Βρετανών ευρωβουλευτών τον Ιανουάριο του 2020 μετά το Brexit. Η Πορτογαλία, η οποία ζήτησε άλλη ημερομηνία λόγω αργίας στις 10 Ιουνίου, δεν εισακούστηκε.

Η εκλογή των ευρωβουλευτών, η οποία πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια με καθολική ψηφοφορία, βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών κομμάτων, διότι θα πρέπει να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων. Οι τρεις μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες που αποτελούν σήμερα την «πλειοψηφία φον ντερ Λάιεν», δηλαδή οι συντηρητικοί του ΕΛΚ, οι σοσιαλδημοκράτες του S&D και οι κεντρώοι του Renew, θα πρέπει να καταγράψουν αριθμητική πτώση. Θα θέλουν να συνδέσουν τους πράσινους με τον σύλλογό τους για να του δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα; Τι αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει η ανακοινωθείσα άνοδος στην εξουσία της ομάδας των ευρωσκεπτικιτών ECR με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι;

Υποψήφια για τη διαδοχή της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν;

Η σχετικά καθυστερημένη ημερομηνία της ψηφοφορίας εγείρει ερωτήματα και για το χρονοδιάγραμμα για τον διορισμό του προέδρου της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συνήθως λαμβάνει χώρα πριν από το καλοκαίρι, γεγονός που επιτρέπει τις ακροάσεις των επιτρόπων που διορίζονται από τα κράτη μέλη ενώπιον του νέου Κοινοβουλίου να πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο. Το επόμενο έτος, αυτός ο χαρακτηρισμός θα μπορούσε να γίνει μετά το καλοκαίρι, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές για τις οποίες αυτό δεν έχει πραγματική σημασία. Ως εκ τούτου, η ανάληψη των καθηκόντων του νέου στελέχους θα μπορούσε να γίνει την 1η Δεκεμβρίου 2024 , όπως και το 2019 όταν υπήρχε μια μικρή καθυστέρηση στο «συνηθισμένο» χρονοδιάγραμμα.

Η σημερινή Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από τις τάξεις του ΕΛΚ, δεν έχει ακόμη δηλώσει εάν θα είναι υποψήφια για την δική της διαδοχή, αλλά αυτή η υπόθεση φαίνεται πολύ πιθανή. Σε κάθε περίπτωση, έχει ήδη λάβει θετικά μηνύματα από το Βερολίνο, αν και το κόμμα της, το CDU, βρίσκεται σε αντίθεση με την Bundestag. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συννομοθέτης με τα κράτη μέλη για σχεδόν όλα τα σημαντικά ζητήματα, έχει επί του παρόντος 705 εκλεγμένα μέλη. Ο αριθμός των ευρωβουλευτών από κάθε χώρα εξαρτάται από το μέγεθος του πληθυσμού, με τις μικρότερες χώρες να έχουν περισσότερες έδρες από ό,τι αν εφαρμοζόταν η αρχή της αυστηρής αναλογικότητας. Οι ισορροπίες μεταξύ των πολιτικών οικογενειών καθορίζουν στη συνέχεια τις προεδρίες των κύριων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων (Κοινοβούλιο, Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) και την ταυτότητα το επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Οι εκλογές συνήθως ξεκινούν την Πέμπτη (την ημέρα που παραδοσιακά ψηφίζουν οι Κάτω Χώρες) και τελειώνουν την Κυριακή (ημέρα ψηφοφορίας στις περισσότερες χώρες).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments